Rob Prange/Zuma Press/Profimedia
PET PITANJA PETKOM

Donna Vekić: Ne bih pristala na poziv Netflixa, važna mi je privatnost. Ali nadmašili su moja očekivanja

"Spremnija sam nego ikad za borbu s najboljim svjetskim tenisačicama", poručuje Osječanka
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 17. ožujak 2023. 16:10

Indian Wells brzo je, nažalost, arhiviran iz perspektive Donne Vekić. Međutim, kako se i u nečem lošem uvijek može naći nešto dobro, u ovom slučaju je to činjenica da će Osječanka svejedno napredovati na WTA ljestvici te će od ponedjeljka opet stanovati u Top 20 svjetskih tenisačica.

Bez obzira na poraz od Lesije Curenko u meču s neobičnim krajem - Donna se odbila rukovati s Ukrajinkom smatrajući, očito, da ponašanje Curenko tijekom meča nije bilo u skladu s fair-playom - još su veću bodovnu štetu pretrpjele neke druge tenisačice pa je Vekić u svemu tome profitirala. Pomaknula se sa 23. na točno 20. mjesto liste najboljih na svijetu i tako došla samo na korak do svog najboljeg renkinga karijere, 19. mjesta iz 2019.

Ono što je, međutim, Donni omogućilo da opet dođe tako visoko na WTA ljestvici jest ona sama, odnosno njezin tenis i rezultati u posljednje vrijeme. Proboj do finala velikog turnira u San Diegu u finišu prošle sezone može se uzeti kao početak pozitivnog razdoblja koje još uvijek traje. Pa čak i uzmemo li Indian Wells u obzir.

Jer u dosadašnja dva i pol mjeseca 2023. ostvarila je najbolji start sezone u svojoj karijeri: nikada nije tako brzo skupila 14 pobjeda (uz samo tri poraza), na Australian Openu ušla je u svoj drugi Grand Slam četvrtfinale, 11. je na Race listi, za koju se računaju rezultati samo iz ove godine, a kao šlag povrh toga stigla je i titula osvojena u meksičkom Monterreyu.

Napokon zdrava i zaliječenog koljena, koje ju je mučilo posljednje dvije godine do te mjere da je, prema vlastitom priznanju, u najtežim trenucima razmišljala i o napuštanju tenisa, Donna Vekić na tragu je svoje potencijalno najbolje sezone karijere.


S obzirom na to da ste ostvarili najbolji start sezone, je li vam ovo forma karijere? Kako se osjećate u usporedbi s 2019. koja vam je bila najbolja godina dosad?

- Razmišljala sam o tome. Teško je usporediti dvije tako različite godine, ali stvarno se osjećam spremnom. Nakon dobro odrađenih priprema i nakon toliko dobrih i jakih mečeva ove godine, spremnija sam nego ikad za borbu sa najboljim svjetskim tenisačicama.

Sada ste prva iza Ive Majoli po osvojenim turnirima među hrvatskim tenisačicama. Koliko bi vam značilo dostizanje tog rekorda jednog dana?

- Ivu jako cijenim kao mentoricu, izbornicu i prijateljicu. Moram priznati da nisam razmišljala o rekordu i mislim da nije posebno važan, ali svakako je lijepo biti u društvu tako velike svjetske tenisačice.

image

Donna s trofejom u Monterreyu

JULIO CESAR AGUILAR/Afp

Dodali ste nedavno Pam Shriver u svoj tim, na koji vam način najviše pomaže?

- Lijepo je imati takvu tenisku legendu pored sebe. Sama činjenica da Pam u meni vidi potencijal i da vjeruje u mene dodatno me motivira i tjera na još kvalitetniji rad. Njezin odnos s Nickom je odličan, savršeno se nadopunjuju u viziji moje igre, ali i u pripremi za mečeve.

Jeste li gledali Netflixov "Break Point"? Biste li pristali sudjelovati u tom projektu ili nečem sličnom?

- Da, gledala sam. Serija je nadmašila moja očekivanja koja nisu bila velika. Zanimljivo je, iako je za mene to dosta generalni prikaz života na Touru. Voljela bih da su prikazali malo više. Nisu me pitali za sudjelovanje, ali mislim da ne bih pristala jer preferiram držati svoju privatnost što je moguće više u krugu najbližih.

Za mjesec dana igra se i Billie Jean King Cup. Hrvatska je opet u Grupi 1 i opet kreće ispočetka. Planirate li igrati u Turskoj?

- Volim igrati za reprezentaciju, timska atmosfera ima određeni osvježavajući efekt na mene, nakon jednoličnih tjedana na Touru. Istina je i da ponekad može biti svega previše jer poznato je da tenis ima jedan od najgušćih rasporeda u svijetu sporta, ako ne i najgušći, pa svaki igrač mora dobro odrediti prioritete. Za mene je nastup za reprezentaciju uvijek bio prioritet i odazvat ću se pozivu svaki put kad mi tijelo to dozvoli.

Linker
27. travanj 2024 02:01