USA TODAY Sports
USPJEH KARIJERE

DONNA VEKIĆ PROPUSTILA FANTASTIČNU PRILIKU U MEČU KARIJERE! Sjajna hrvatska tenisačica izgubila mali teniski rat i ostala bez polufinala US Opena

Osječanka Donna Vekić nije se uspjela plasirati u polufinale u New Yorku. Servirala je za prvi set (5-4), ali nije uspjela izdržati. Belinda Bencic zasluženo slavi rezultat karijere (7:6 (5), 6:3), a Hrvatica će morati još pričekati neko vrijeme. Ipak, bonus od 500.000 dolara i pregršt bodova itekako bi trebao utjecati na njezino samopouzdanje...
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 04. rujan 2019. 19:55

Iva Majoli kao osvajačica Roland Garrosa 1997. godine i Mirjana Lučić-Baroni kao dvostruka polufinalistica na Grand Slam turnirima (Wimbledon 1999. godine, Australian Open 2017. godine) nisu dobile društvo u liku Donne Vekić, koja je u četvrtfinalu US Opena nakon jedan sat i 40 minuta zaustavljena od 13. nositeljice Belinde Bencic sa 7:6 (5), 6:3.

Od sljedećeg ponedjeljka ponovo najbolja hrvatska tenisačica (preskočit će Petru Martić) servirala je za prvi set, imala je 5:4 i do tada nije dopustila Švicarki da joj opasnije zaprijeti na početnom udarcu. Ništa drugačije nije bilo ni kod Bencic do devetog gema kad je od 40:15 izgubila četiri poena u nizu.

Pritisak je vražja stvar, pogotovo kad igraš najveći meč u karijeri. Bio je to najveći meč za obje igračice, koje su prijateljstvo izvan terena morale gurnuti sa strane. Bencic je, doduše, još prije pet godina bila u svom prvom četvrtfinalu, također u Flushing Meadowsu, no sada je zrelija i svjesnija prilike. I bolje je reagirala u završnici prvog seta, uspjela se smiriti, uspjela je smanjiti broj pogrešaka.

Vekić je, na primjer, do 5:4 i prilike za vodstvo od 1-0 u setovima imala tek osam pogrešaka, a onda ih je naredala još toliko do kraja seta. Previše da ne bi bila kažnjena. Unatoč velikom broju winnera (17). S jednim je poništila set-loptu na 5:6 i izborila tie-break, s još dva winnera se od 3:6 primakla na 5:6 u tie-breaku. Dakle, spasila je tri set-lopte, no neke pogreške je skupo platila protiv 22-godišnje Švicarke.

Nakon točno sat vremena Bencic je stigla na pola puta do polufinala i to je definitivno smirilo igračicu, koju je svojevremeno do Top 10 (7. mjesto 2016. godine) vodila Melanie Molitor, majka Martine Hingis.

Hingis je, naravno, posljednja Švicarka u polufinalu US Opena, bilo je to daleke 2001. godine. Da će Bencic nakon 18 godina ponoviti nekadašnju Swiss Miss, a možda je i nadmašiti, bivalo je sve jasnije tijekom drugog seta. Potpuno se stabilizirala (samo četiri pogreške u drugom setu, nakon 17 u prvom) u igri, servis joj je funkcionirao odlično (dobila 32 od 38 poena nakon prvog, 84 posto, osam asova) i to je za Osječanku u jednom trenutku, sredinom drugog seta jednostavno postalo previše.

Uspjela je Donna kod 2:2 spasiti dvije break-lopte, no nakon toga je na 3:3 ostala bez poena na svom servisu, pa još jednom na 3:5, makar je izvukla dvije meč-lopte. Usput, nije mogla pronaći dovoljno kvalitetnih udaraca za zaprijetiti suparnici na njenom servisu. Jednostavno, kako je meč odmicao Bencic se dizala i dizala, proradio je njen instinkt na kojega se najviše oslanja u igri, koja ponekad izgleda kao šahovska partija.

Odlična sezona (omjer 43-16, titula u Dubaiju) dobila je za Bencic sjajne konture ulaskom u prvo Grand Slam polufinale bez izgubljenog seta, vraća se i u Top Ten nakon tri godine. Puno je razloga za zadovoljstvo, u polufinalu će igrati s boljom iz dvoboja Bianca Andreescu - Elise Mertens.

Donna je bila vidno razočarana ishodom, moglo se to vidjeti na njenom licu nakon što je srdačno i iskreno čestitala prijateljici na pobjedi i prolazu u polufinale. Htjela je više, imala je pravo vjerovati da može više. Imala je i tu pobjedu nad Bencic u 3. kolu Roland Garrosa, ali Švicarka je bila čvršća, bila je otpornija i s više rješenja u kritičnim trenucima.

Kako god, kad prođe prvi val razočaranja, prevladat će zadovoljstvo, jer je ovo bilo njeno prvo četvrtfinale na Grand Slam turnirima. Još jedan vrlo dobar rezultat u godini kad sve upućuje da će debitirati u Top 20 kao sedma hrvatska tenisačica (Iva Majoli, Silvija Talaja, Karolina Šprem, Mirjana Lučić-Baroni, Ana Konjuh, Petra Martić). Iza nje su dva finala (Sankt Peterburg, Nottingham), osmina finala Roland Garrosa i sada četvrtfinale US Opena.

Stvoreni su svi preduvjeti da bi zaigrala na Elite Trophyju u Zhuhaiju, kamo ide drugi ešalon najboljih tenisačica (od 9. do 19. mjesta). I to je, naravno, korak naprijed. Čak ogroman korak naprijed tenisačice, koja već u kontinuitetu tri godine raste. Možda ti koraci nisu veliki i nema preskakanja stepenica kao kod nekih drugih, ali sigurno je sve napravljeno na čvrstim temeljima. Kako bi Donna Vekić trajala još dugi niz godina, a onda će doći i polufinale na najvećim turnirima. Korak po korak.

- Presudio je prvi set, pomoglo mi je što sam bila u ovoj situaciji prije pet godina - rekla je Bencic. - Donna je isto igrala dobro, bio je to dobar meč. Meni je prvi set donio prije potrebno samopouzdanje.

-----------------------------------------------------------------------------------

TENISAČI, četvrtfinale: Dimitrov – Federer (3) 3:6, 6:4, 3:6, 6:4, 6:2, Medvedev (5) – Wawrinka (23) 7:6(6), 3:6, 6:3, 6:1.

TENISAČICE, četvrtfinale: Bencic (13) – Vekić (23) 7:6(5), 6:3, Svitolina (5) – Konta (16) 6:4, 6:4, S. Williams (8) – Qiang Wang (18) 6:1, 6:0.

Linker
03. svibanj 2024 14:04