REUTERS/Issei Kato
NA PUTU PREMA BESMRTNOSTI

DVIJE APSOLUTNE TENISKE LEGENDE NAJAVLJUJU FINALE U MELBOURNEU 'Strašno je napredovao, ali Čiliću treba 'veliki' tenis protiv Federera'

Marinova igra jako napredovala od 2014. i osvajanja US Opena, sigurniji je igrač, smatra John McEnroe
Piše: Petar ZobecObjavljeno: 28. siječanj 2018. 09:04

Često se za Marina Čilića govorilo da mu je “onaj US Open” bio “one hit wonder”, da su se tog tjedna zvijezde i planeti posložili u savršenu putanju, omogućivši Čiliću da po prvi put zagrize pobjedničku tortu. Osporavalo ga se, podcjenjivalo i onda bum – ni više ni manje nego finale Wimbledona, tri godine nakon pokoravanja američkog betona. U All England Clubu naletio je na reinkarniranog Rogera Federera, a niti žuljevi nisu pomogli, njegovom ionako, mršavom “slučaju”. Tim finalom, Čilić je malo udobrovoljio struku i kritičare, da bi se ovogodišnjim finalom u Melbourneu, stavio na mapu trenutno najboljih na svijetu. S druge strane mreže ponovno će stajati neuništivi Federer, a Čilićeve dionice ovo puta, čini se malo boje stoje. Mats Wilander, sedmerostruki osvajač Grand Slam titula, i inače vrhunski komentator Eurosporta, se međutim, očito “priklonio” timu Federer.

- Prvenstveno mislim da Federer igra najbolji tenis. Njegov sadašnji tenis je vjerojatno najbolji u njegovoj karijeri, bolji je nego prošle godine. Ove godine nam svima pokazuje da može podignuti nivo igre kada mu je to potrebno, kada se nađe u škripcu. I odmah od početka igra punim intenzitetom, ne kreće onako dizelaški u mečeve, kao što je to ranije znao biti slučaj. Htio je dokazati koliko je dobar i doveo je Chunga u polufinalu do toga, da ovaj baci ručnik u ring i kaže: „Dosta mi je, nemam šanse“. Federer je isto napravio i protiv Berdycha – točno ono što je bilo potrebno u tom trenutku. Na terenu se doima opuštenim, sretnim i odlučnim. Mislim da sada, nakon ovih ozljeda koje je pretrpio zadnjih godina, moramo prostudirati način njegove igre i načine na koji osvaja poene. On poene dobiva taktičkim zamislima, a ne fizikalijama, jer zna da ako će pametno igrati, neće morati pretrčati puno kilometara tokom meča. Ne treba biti eksplozivan da bi trčao s jednog kraja terena na drugi, toliko je toga za naučiti od Rogera, objasnio je Wilander, dodavši i par, iako skromnijih, komplimenata na račun Čilićeve igre:

MELBOURNE, AUSTRALIA - JANUARY 21:  Mats Wilander poses in an 'I love AUS' hat during day eight of the 2013 Australian Open at Melbourne Park on January 21, 2013 in Melbourne, Australia.  (Photo by Vince Caligiuri/Getty Images)
Vince Caligiuri/Getty Images

- Kada Čilić servira onako kao protiv Edmunda, teško je bilo kojem igraču. Mislim da je Marin agresivniji igrač svaki puta kada ga vidim na terenu. Čini mi se da je dosta kompletniji tenisač, nego što svi misle. Obično za njega kažu da je igrač za travu, međutim, moje osobno mišljenje je da mu tvrda podloga najviše odgovara. Zna da ima to u sebi, formulu i plan igre za osvajanje turnira na tvrdoj podlozi, baš kao što je imao i 2014. Isto tako zna da mora biti agresivan protiv igrača kao što su Federer, Nadal i Đoković, zna da u tim trenucima mora igrati „veliki“ tenis i dobivati velike poene.

McEnroe
REUTERS/David W Cerny / REUTERS

Još jedan sedmerostruki vlasnik Grand slam titula, i također komentator Eurosporta, John McEnroe prokomentirao je Čilićevu igru u „Down Underu“.

- Čilić je do sada skupio dosta iskustva kada je riječ o Grand Slam finalima, mislim da mu to može biti od velike pomoći. Udara lopticu dosta čisto, servis mu je na fantastičnoj razini. Osobno, mislim da je Marinova igra jako napredovala od 2014. i osvajanja US Opena, sigurniji je igrač. No, želi li do naslova na Australian Openu, morat će igrati svoj najbolji tenis na turniru, zaključio je John McEnroe.

Linker
28. svibanj 2024 10:44