AP
US OPEN

Federer opet bez izgubljenog seta, odlični Đoković, ispala Šarapova

Rafael Nadal, Roger Federer i David Ferrer ostali su jedini tenisači koji dosad na US Openu, posljednjem Grand Slam turniru godine, nisu izgubili niti jedan set...
Piše: Agencija TotalsportObjavljeno: 07. rujan 2010. 11:34

Iz tog trokuta je korak dalje u ždrijebu napravio Roger Federer, peterostruki pobjednik Grand Slama u New Yorku, koji je u ponedjeljak izborio plasman u četvrtfinale. To mu je donijela pobjeda protiv austrijskog tenisača Jürgena Melzera od 6-3, 7-6(4), 6-3.

Zanimljivo da je Melzer tijekom meča osmine finala imao više break-prilika (12-8), ali je uspio materijalizirati samo dvije, odnosno, dvostruko manje od suparnika s kojim je igrao drugi put u karijeri i drugi put izgubio. Posebno je Melzer kiksao u trećem setu u kojem je imao čak osam prilika za oduzimanje servisa drugog nositelja, no uspio ga je slomiti samo jednom.

U četvrtfinalu će Federer igrati protiv petog nositelja, Šveđanina Robina Söderlinga, koji se jedan set mučio sa Španjolcem Albertom Montanesom. Izgubio je Söderling prvi set sa 6-4, ali je nakon toga apsolutno dominirao terenom silinom i preciznošću. Dobio je lako iduća tri sa 6-3, 6-2, 6-3. U karijeri su Federer i Söderling igrali trinaest puta i omjer je debelo na strani Švicarca (12-1). No, zadnji meč je dobio Söderling, ove godine u četvrtfinalu Roland Garrosa (3-6, 6-3, 7-5, 6-4).

Srpski tenisač Novak Đoković, treći nositelj US Opena, odigrao je odličan i gotovo nepogrešivi meč u osmini finala za pobjedu protiv Amerikanca Mardyja Fisha 6-3, 6-4, 6-4. Bio je to njihov peti meč u karijeri i peta pobjeda Đokovića koji je time zaustavio u daljnjem napredovanju igrača koji je za mnoge bio pritajeni favorit za moguću ukupnu pobjedu. No, protiv Đokovića gotovo da nije imao nikakve šanse.

Skoro u svakom servis-gemu je Fish imao probleme, te je Đoković ukupno iskoristio šest od osam break-prilika. Isto tako, na drugi servis suparnika je Đoković maksimalno riskirao i u tim prilikama je uzeo čak 53 posto poena. Također, uzeo je Đoković i čak 41 posto poena na prvi servis Fisha. I što je najvažnije, imao je Đoković 30 izravnih poena u meču, odnosno, čak sedamnaest više od suparnika.

Uz Đokovića prvi je četvrtfinale u muškom dijelu turnira izborio Francuz Gael Monfils, 17. nositelj, te će u toj fazi US Opena igrati baš protiv Đokovića. U francuskom derbiju je Monfils pobijedio Richarda Gasqueta 6-4, 7-5, 7-5, makar je Gasquet mogao produžiti meč jer je u trećem setu imao 5-3. No, imao je Gasquet još prilika u meču, no glavninu njih nije iskoristio.

U konkurenciji tenisačica je ispala Marija Šarapova. No, nije niti čudan poraz 6-3, 6-4 od prve nositeljice turnira, Dankinje Caroline Wozniacki. U još je jednom meču Wozniacki uspjela odbiti veliki dio napada suparnice. Šarapova je igrala vrlo dobro, no obrana Wozniacki je bila prečvrsta od prvog do zadnjeg poena.

Danska tenisačica je imala samo 16 izravnih poena, ali i nevjerojatnih tek deset neforsiranih pogrešaka. Šarapova je imala 37 takvih grešaka, kao i devet dvostrukih servis-pogrešaka. Sljedeća suparnica Wozniacki je Slovakinja Cibulkova. Čudan su meč odigrale Yanina Wickmayer i Kaija Kanepi. Belgijanka Wickmayer je dobila 6-0 prvi set, te je i u drugom držala ritam igre u svojim rukama. No, Kanepi se nekako dovukla do tie-breaka drugog seta, dobila ga s lakih 7-2 i nakon toga na suprotnoj strani mreže imala slomljenu suparnicu.

Posljednja koja je u ponedjeljak izborila četvrtfinale kod tenisačica je Ruskinja Vjera Zvonarjeva. Mnogo je lakše od očekivanog pobijedila Njemicu Andreu Petkovic. Uhvatila je rođena Tuzlanka samo tri gema (6-1, 6-2). Suparnica Zvonarjevoj, finalistici Wimbledona ove godine, u četvrtfinalu će biti Estonka Kanepi.

US Open, osmina finala, tenisači:

Đoković (3) - Fish (19) 6-3, 6-4, 6-4

Monfils (17) - Gasquet 6-4, 7-5, 7-5

Söderling (5) - Montanes (21) 4-6, 6-3, 6-2, 6-3

Federer (2) - Melzer (13) 6-3, 7-6(4), 6-3

Osmina finala, tenisačice:

Wozniacki (1) - Šarapova (14) 6-3, 6-4

Cibulkova - Kuznjecova (11) 7-5, 7-6(4)

Kanepi (31) - Wickmayer (15) 0-6, 7-6(2), 6-1

Zvonarjeva (7) - Petkovic 6-1, 6-2

Linker
23. rujan 2024 10:29