BITKA ZA FINALE

Federer oprezan: 'Čilić me zadnji put strašno namučio, očekujem isto i sada...'

Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 05. rujan 2014. 23:43

Iako su svi očekivali da će Čilićev protivnik u polufinalu biti Roger Federer, Švicarac je visio k’o luster u meču protiv Gaela Monfilsa. Francuzu je samo jedan poen nedostajao da priredi veliku senzaciju u četvrtzavršnici. Imao je dvije vezane meč-lopte kod 5:4 i 15:40 u četvrtom setu...

- Nisam ništa mogao, odigrao je ta dva poena jako dobro - opravdavao se Monfils.

Prvu je meč-loptu Federer spasio izlaskom na volej nakon servisa i natjerao Monfilsa da bekhend pošalje u aut. Tu nije imao šanse, ali kod druge, gdje je bilo kraće izmjene, Monfils je mogao, ili trebao, biti agresivniji. Grešku Švicarca nije dočekao, dapače, Federer je zabio winner forhendom.

- Govorio sam si, “ako je ovo posljednji poen, onda barem odigraj hrabro i bori se do kraja, nemoj mu olakšati”.

Roger Federer ne samo da se spasio, već je odmah u sljedećem gemu napravio break, koji je kasnije pretvorio u set za ukupnih 2:2. “Zapalio” je publiku, čiji je i inače miljenik, koja je kreirala naelektriziranu atmosferu na Stadionu Arthur Ashe ispunjenom sa 22.000 ljudi i na tom valu odmah u startu petog seta još jednom oduzeo servis Francuzu. S pet gemova za redom uništio je Monfilsove snove o finalu.

- I na 0:2 u setovima sam mislio da je Gael daleko od ciljne linije jer sam znao da mogu igrati bolji tenis od onoga koji sam odigrao do tada - naglasio je Federer.

Najtrofejniji tenisač u povijesti deveti je puta u karijeri okrenuo 0:2 u setovima u pobjedu, prvi puta nakon Juliena Benneteaua i 3. kola Wimbledona 2012.

- Nisam siguran da sam ikada pobijedio na Grand Slamu nakon što sam bio suočen s meč-loptom i zato sam jako sretan što se dogodilo sada.

Za finale, svoje sedmo u New Yorku (pet puta osvajao), igrat će protiv Marina Čilića.

- Radujem se tom meču jer Marin je odličan dečko. Imali smo težak, težak meč u Torontu nedavno i trebalo mi je devet meč-lopti da ga napokon slomim. Očekujem da će teško biti i ovaj put - najavio je Švicarac.

Linker
26. travanj 2024 03:32