Switzerland's Roger Federer returns the ball to Britain's Andy Murray during their ATP World Tour Finals tennis match at the 02 Arena in London, Tuesday, Nov. 24, 2009. (AP Photo/Sang Tan)
 AP
ATP BASEL

Federer slavio kod kuće

Roger Federer pobijedio je Novaka Đokovića 6-4, 3-6, 6-1 u finalu dvoranskog ATP turnira u Baselu, rodnom gradu drugog svjetskog tenisača
Piše: Agencija TotalsportObjavljeno: 07. studeni 2010. 19:33

Roger Federer pobijedio je Novaka Đokovića 6-4, 3-6, 6-1 u finalu dvoranskog ATP turnira u Baselu, rodnom gradu drugog svjetskog tenisača. Bila je to repriza prošlogodišnjeg finala, ali tada je pobijedio Đoković u tri seta, na vrlo sličan način kao i Federer u ovome dvoboju.

Federer je osvojio svoj četvrti naslov u sedmom finalu koje je odigrao pred svojom publikom. Prve tri titule u Baselu uzeo je od 2006. do 2008. godine, a gubio je finala 2000., 2001. i prošle godine. Ujedno je Federer zaustavio niz Đokovića koji je prošle godine debitirao u Baselu, osvojio naslov, te je ovaj finale dočekao s omjerom pobjeda i poraza 9-0 na ovome turniru.

Federer je osvojio svoj 65. turnir u karijeri, čime je preskočio Amerikanca Petea Samprasa sa 64 naslova. Ispred ''čarobnjaka iz Basela'' samo su trojica tenisača koji su osvojili više turnira od početka Open ere. Riječ je o Jimmyju Connorsu (109), Ivanu Lendlu (94) i J ohnu McEnroeu (77).

Federer sada ima 12-6 u pobjedama protiv Đokovića. Ovo im je bio četvrti meč ove godine, a Đoković je dobio samo jedan, u polufinalu US Opena, u kojem je spasio dvije vezane meč-lopte.

Ovoga puta nije bila tako dramatično, iako su se igrala tri seta. Nakon što je Federer osvojio prvi set uz jedan break, na isti način je Đokoviću pripao drugi set, ali u trećem je Švicarac bio vidljivo raspoloženiji za igru, te je s dva oduzeta servisa vratio naslov pobjednika Basela u svoje ruke.

Đokoviću je ovo bio 31. finale karijere. Ostao je na 18 osvojenih naslova. Ove godine je upisao četvrti finale. Osvajao je turnire u Dubaiju i Pekingu.

ATP Basel, finale:

Federer - Đoković 6-4, 3-6, 6-1

David Ferrer osvojio Valenciju

Španjolski tenisač David Ferrer, trenutno 8. na svjetskoj rang-ljestvici, osvojio je po drugi puta u karijeri ATP 500 turnir u Valenciji...

Ferrer je u finalu pobijedio sunarodnjaka i ''sretnog gubitnika'' iz kvalifikacija Marcela Granollersa 7-5, 6-3 nakon jednog sata i 49 minuta igre. Bio je to njihov drugi meč i druga pobjeda Ferrera, koji je, tako, napravio veliki korak bliže plasmanu na ATP finale u Londonu, bivši Masters Cup.

Na ljestvici kojom se boduju samo ovogodišnji rezultati, u ''utrci za London'', Ferrer je ovom pobjedom preskočio Andyja Roddicka na sedmom mjestu. Granollers je u zadnjem kvalifikacijskom kolu izgubio od Rusa Gabašvilija, no, zahvaljujući odustajanju Francuza Tsonge, ušao je u glavni ždrijeb i probio se sve do finala! Potpuno istu stvar je prošlog tjedna napravio i Austrijanac Andreas Haider-Mauer u Beču.

Granollersu, koji na ATP ljestvici zuzima 67. mjesto, ovo je bio tek drugi ATP finale u karijeri. Prvijenac je osvojio 2008. godine u Houstonu, na zemljanoj podlozi. Ferrer je, pak, u 19. finalu karijere stigao do devetog naslova, a drugog ove godine, nakon Acapulca početkom sezone na zemlji.

Isto tako, treba reći da je Ferreru ovo bio već treći finale i drugi naslov pobjednika u Valenciji, gradu u kojem živi. Prvi je osvojio 2008. godine, kada se ovaj turnir zadnji puta igrao na zemljanoj podlozi. Nakon toga su Valencia i Madrid zamijenili termine i podloge, pa je Valencia postao dvoranski turnir na tvrdoj podlozi u završnici sezone...

Što se tiče samog meča, Ferrer je prvi stigao do breaka, ali pri vodstvu 5-3 nije iskoristio servis za prvi set. No, Ferrer je u 11. gemu napravio još jedan break, a drugi puta je uspio odservirati za set. U drugom setu mu je jedan break bio dovoljan za pobjedu i još jedno slavlje u svom gradu.

ATP Valencia, finale:

Ferrer (4) – Granollers 7-5, 6-3

Linker
05. svibanj 2024 13:06