Reuters, sn ilustracija
APSOLUTNI VLADAR BIJELOG SPORTA

FEDERER ZA ČILIĆA POSTAJE ONO ŠTO JE SAMPRAS BIO ZA GORANA, ALI UČITI OD NAJVEĆEG UVIJEK JE PRIVILEGIJA Velikan gazi i u 36-toj i nema namjeru stati!

Piše: Nikola PatkovićObjavljeno: 28. siječanj 2018. 15:55

Najveći svih vremena nezaustavljivo juri ka teniskoj besmrtnosti. Odavno nema nikakve dvojbe da je Roger Federer najveći tenisač svijeta. Ne samo zbog svih Grand Slam i ATP naslova koje je spremio u svoju riznicu, ne samo zbog rekordna 302 tjedna na 1. mjestu ATP ljestvice, ne samo zbog fantastičnog omjera pobjeda i poraza...

Federer je najveći i zbog svog karaktera, svoje osobnosti, odnosa prema sportu i suparnicima, životne i sportske filozofije... Moglo bi se unedogled nabrajati sve što krasi ovog Švicarca koji suvereno gazi 37. ljetom svoga života i usput po teniskim terenima diljem svijeta iznova oduševljava svoje vjerne fanove, koji od njega žele još.

No, najbitnije u cijeloj priči je i što on želi još. U Melbourneu je po 20. put podigao ono o čemu mašta svaki tenisač ovoga svijeta. Zahvalio se svima, pustio suze, koje ga u zadnje vrijeme sve češće sustižu kada slavi svoje velike pobjede, ali i to dovoljno svjedoči o emociji koju nosi i u sebi i zbog koje se vratio na vrh kada to mnogi nisu očekivali.

No, najbolji svih vremena odlučio je maksimalno produžiti jesen svoje karijere i onima koji dolaze i onima koji ostaju iza njega podariti još nekoliko zrnaca teniske magije. Naravno, da Marin Čilić može žaliti. Imao je puno toga u svojim rukama, no u isto vrijeme trun zadovoljstva može pronaći u tome što je imao još jednu prigodu dijeliti teren s najvećim. I puno toga naučiti. I to je bio poraz iz kojeg će naš najbolji tenisač sasvim sigurno izvući sve ono najbolje što mu je Federer ponudio i podijelio s njim u meču o kojem će se dugo pričati, a učiti od najboljeg i najvećeg uvijek je privilegija.

Čak i ako ti Federer postane ono što je Goranu Ivaniševiću bio Pete Sampras. Ljetos je Roger uzeo Wimbledon bez izgubljenog seta. U Melbourneu je na isti način došao do finala u kojem se morao znatno više potruditi i pomučiti protiv sjajnog Međugorca, no našao je snagu za još jedan povratak i veliko slavlje. Mnogi su ga bili otpisali nakon ozljede i operacije koljena, no zahvaljujući u velikoj mjeri i Ivanu Ljubičiću koji je s njim već dvije godine, uspio se vratiti na vrh i u godinu dana uzeti tri nova Grand Slama.

MELBOURNE, AUSTRALIA - JANUARY 28:  Marin Cilic (L) of Croatia poses with the runners-up trophy and Roger Federer of Switzerland poses with the Norman Brookes Challenge Cup after winning the 2018 Australian Open Men's Singles Final against on day 14 of the 2018 Australian Open at Melbourne Park on January 28, 2018 in Melbourne, Australia.  (Photo by Mark Kolbe/Getty Images)
Mark Kolbe/Getty Images / Getty Images
Marin Čilić

Velike zasluge za to pripadaju i našem bivšem tenisaču, a danas očito velikom treneru koji sada uz Federera doživljava ono što kao igrač nije uspio – slaviti Grand Slam naslove. Međutim, i odabir Ljubičića, staloženog i smirenog čovjeka, velikog teniskog znanja i reputacije, puno govori o Federerovom karakteru, njegovom „njuhu“ za odabir pravoga tima koji će se i karakterno uspjeti uklopiti u njegovu sportsko i obiteljsko okruženje. Danas je jasno kako su svi na dobitku, a Roger na putu u tenisku besmrtnost. Ma, zapravo već je tamo stigao, a sve ono što od njega slijedi samo će svima nama koji imamo sreću i privilegij biti njegovi suvremenici donijeti dodanu vrijednost.

Linker
21. rujan 2024 07:51