USPOREDBA FINALISTA

FINALE BEZ FAVORITA Čilićev prednost je servis, ali Japanac Nishikori je lukaviji

Čiliću smo dali prednost u servisu i to dosta veliku, međutim, Nishikori se definitivno bolje kreće i ima više opcija u taktičkom pogledu
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 08. rujan 2014. 10:13

Usporedba Marina Čilića i Keija Nishikorija u deset elemenata kako bismo se približili odgovoru tko je favorit u večerašnjem finalu US Opena, nije nam pomogla.

Roger Federer smatra da ni jedan nije u prednosti i da nitko ne može znati kako će oni reagirati u najvećem meču karijere. Čiliću smo dali prednost u servisu i to dosta veliku, međutim, Nishikori se definitivno bolje kreće i ima više opcija u taktičkom pogledu. Uglavnom, rezultat je 84:84.

ČILIĆ - NISHIKORI

SERVIS 9:7

Marin je zahvaljujući Ivaniševiću strahovito popravio servis i to danas prepoznaju apsolutno svi. Nishikori je vrlo solidan server, ali će s tim udarcem osvojiti puno manje izravnih poena od Čilića.

FORHEND 8:8

Udarac s kojim oba grade poene i nastoje završiti poen u većini slučajeva. Oba imaju tehničke nedostatke, puno više su skloni pogreškama s forhendom, ali zabit će i više winnera.

BEKHEND 9:9

Prirodno se naslanjaju na lopticu kad udaraju dvoručni bekhend. I Čilić i Nishikori mogu zatvorenih očiju pogoditi paralelu i dijagonalu. Uz to, ovo im je sigurniji udarac.

VOLEJ 7:7

Možda je Čilić nešto bolji u ovom segmentu, češće je na mreži nego prije i vidi se da zna odigrati volej, čak i poluvolej. Međutim, zna mu se potkrasti i kiks. Nevažno, mreža i voleji neće presuditi ovaj susret. Više će služiti kao taktički manevar, razbijanje ritma.

KRETANJE 8:9

Za svoju visinu Čilić se izvanredno kreće, doseg mu je izniman zbog raspona ruku, ali Nishikorijeva brzina nešto je sasvim drugo. Trebat će ga dosta izmoriti da bi se isplatile nekakve dividende na račun kretanja.

SNAGA 8:8

Kraj je turnira, obojica su već umorni, ali ostao je samo ovaj meč. Japanac je izdržao dva maratona u pet setova (Raonic, Wawrinka) i nakon toga eliminirao Đokovića. Čilić se duže zadržao na terenu protiv Simona, onda nevjerojatno brzo sredio Berdycha i Federera. Nishikori je skloniji ozljedama…

TAKTIKA 7:8

Ivanišević je, kako kažu stručnjaci, pojednostavnio Čilićevu igru i to je jedna od važnijih stvari koje su dovele do ovoga grandioznog rezultata. Taktički se tu nema što puno dodati i oduzeti, Čilić mora igrati svoju igru. Nishikori je lukaviji, a njegov trener Chang prefrigan, što se najbolje vidjelo kad je osvojio RG sa 17 godina. Služio se svim mogućim trikovima da izbaci rivala iz ritma.

ISKUSTVO 8:8

Obojica su na neistraženom teritoriju, a relativno su sličnih godina i karijere su im otprilike jednake.

FORMA 10:10

Jedan je pobijedio prvog tenisača svijeta, drugi je eliminirao najtrofejnijeg ikada. U polufinalu. Prije toga su prošli mnoge neugodne prepreke. Forma je vrhunska.

TRENERI 10:10

S pravom će mnogi reći da su treneri moćno oružje Čilića i Nishikorija. Obojica su posebni, obojica Grand Slam pobjednici, obojica relativno novi u ovom poslu, pogotovo s ovim pulenima. Ivanišević je preuzeo kompletnu brigu oko Marina prošle godine, prošao s njim i suspenziju, a Chang je s Nishikorijem od prosinca 2013. godine. Činjenica da prvi put od siječnja 2005. godine u finalu Grand Slam turnira nema baš nikoga iz terceta Federer - Nadal - Đoković još je veći testament trenerskog posla koji su obavili Ivanišević i Chang.

UKUPNO 84:84

Linker
18. lipanj 2024 13:53