Zeljko Hajdinjak / CROPIX
ATP TOUR

FRANKOPAN SE NADA DA TALENTIRANI TALIJAN U UMAGU NEĆE PLESATI SAMO JEDNO LJETO Ove godine napredovao je za 1.000 mjesta i odigrao meč godine

Jannik Sinner je tenisač u kojem Talijani vide nasljednika Adriana Panatte.
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 27. kolovoz 2019. 11:26

Talijanski tenis uživa u pravoj pravcatoj renesansi sa sedam tenisača u Top 100 i njih još devet u Top 200, što im se baš nikada u povijesti nije dogodilo, iako im je ta ista povijest obilježena sjajnim imenima, ali davnih dana. Dovoljno je reći da jedna takva nacija nije imala Top 10 tenisača više od 40 godina, dok to nije nedavno uspjelo Fabiju Fogniniju.

Sadašnjost je sjajna, a budućnost na krilima Jannika Sinnera mogla bi biti fenomenalna. Taj dečko, koji je prije desetak dana napunio 18 godina, prava je priča i više nije skrivena i zatajena. Možda ga još niste zamijetili, bio je nedavno i u Umagu, te prošao jednu rundu zahvaljujući pozivnici organizatora.

To je taj posao, često neadekvatno valoriziran, kad se mali turniri bore za buduće zvijezde i žele ih osigurati da im stižu i kad postanu veliki. Tako je Umag lani dao pozivnicu Felixu Auger-Aliassimeu i pokazalo se da je direktor Lawrence Frankopan bio vidovit. Mladi Kanađanin je danas na pragu ulaska u Top 20, tenisač za kojega Andy Roddick, govoreći o mladom i obećavajućem američkom valu igrača, svejedno konstatira da mu je žao što Felix nije rođen tisuću kilometara južnije. Hoće li se Auger-Aliassime ikada više vratiti u Umag, nismo sigurni. Prije neće, nego što hoće, ali Frankopan je učinio što je mogao.

135. na ATP listi

Isto vrijedi za Sinnera koji je nakon osvajanja Challengera u Lexingtonu stigao do 135. mjesta na rang-listi. U samo godinu dana taj je dečko napredovao više od 1000 mjesta na rang-listi, i to je nevjerojatan skok. Lexington je drugi Challenger koji je osvojio ove godine te se time stavio u kategoriju posebnih tenisača, onih koji su prije punoljetnosti osvojili više od jednog turnira na toj razini. Kao Novak Đoković, Rafael Nadal i Juan Martin del Potro. I spomenuti Auger-Aliassime.

- Ne razmišljam vam ja puno o tim stvarima. Moj je prvi cilj svaki tjedan unaprijediti igru. Ako pobjeđuješ, tim bolje. Ako osvojiš dva Challengera, to znači da igraš jako dobar tenis - rekao je Sinner nakon što je u finalu Lexingtona uzvratio Alexu Boltu za bolni poraz u kvalifikacijama Wimbledona.

Preuzeo ga Piatti

Taj meč je Australac dobio 12:10 u setu odluke, a oni koji su vidjeli taj dvoboj predstavili su ga kao kandidata za meč godine. Toliko je, naime, bio kvalitetan i dramatičan.

Sinner je geografski bliže Umagu od Auger-Aliassimea pa se naš jedini ATP Tour turnir može nadati da ovo ljeto nije posljednje na kojem je plesao na Croatia Openu. Pozitivno je i što ga trenerski vodi Riccardo Piatti, čovjek koji je cijelu karijeru trenirao Ivana Ljubičića, a sada je zadužen i da Bornu Ćorića odvede u visine. S te strane definitivno moraju postojati simpatije prema Hrvatskoj, zar ne? Talijani, logično, gledaju malo širi kontekst i vjeruju da u Sinneru imaju tenisača koji će doseći rezultate Adriana Panatte, osvajača Roland Garrosa 1976. godine.

Linker
26. travanj 2024 16:19