REUTERS/Clive Brunskill/Pool / REUTERS
ZAPEO U POLUFINALU

GODINE PRITIŠĆU I NAJVEĆEG 'Vratit ću se, ovaj Wimbledon je bio dobro iskustvo'

Piše: Davor BurazinObjavljeno: 09. srpanj 2016. 18:39

U četvrtak je Venus Williams izgubila prvo polufinale Wimbledona u karijeri, prethodnih devet je dobila. Jučer je Roger Federer nakon deset od deset u polufinalu Wimbledona izgubio prvo.
Milos Raonic svladao je 34-godišnjeg Švicarca u pet fantastičnih setova. To je definitivan znak da se mijenja gard, dvije legende usporavaju (iznimka je Serena Williams), nisu u stanju pratiti žestoki tempo dvotjednog teniskog turnira sa svojim zamkama.

Federer je uspio preokrenuti 0-2 protiv Marina Čilića u četvrtfinalu, spasio je tri meč-lopte u četvrtom setu, no, novi maraton mu nije najbolje legao. Iako je dugo izgledalo da će sedmerostruki pobjednik izboriti 11. finale. Sve do kobnog 12. gema četvrtog seta, u kojemu je nakon 40:0 pripomogao Kanađaninu s dvije dvostruke pogreške, izgubio servis i set.


Igrao s puno emocija

Bila je to najava kraja, uzalud sentimenti i sve što ide uz Rogera Federera. Raonic je “namirisao krv”, osjetio je da lav ranjen. Švicarac je prije petog seta pozvao fizioterapeuta da mu izmasira kvadricepse, kod 1:2 je posrnuo i prosuo se po travi koliko je dug i širok. Bila je to ružna slika, nikada nismo vidjeli Federera da je tako izgubio korak i pao, uvijek je bio baletan lagan na nogama. No, nakon tri sata tenisa, drugi meč za redom u pet setova i mjesec dana prije 35. rođendana...

Sve skupa je ostavilo traga, gotovo 10 godina mlađi suparnik napravio je break u tom gemu i nakon toga bez straha odservirao za prvo Grand Slam finale u karijeri. Prvi tenisač rođen u ‘90-im godinama prošlog stoljeća koji je dospio u završni dvoboj na Grand Slam turnirima. I prvi Kanađanin nakon što je Eugenie Bouchard prije dvije godine postala prva Kanađanka.
- Igrao sam s puno emocija, stalno sam bio pozitivan i odigrao sam jedan od najboljih mečeva u karijeri - rekao je 25-godišnjak rođen u Podgorici.
- John McEnroe mi je rekao da jednostavno moram ostaviti sve na terenu. Mentalno je ovo bio moj najbolji meč ikada.

Ako ste tražili McEnroea u kampu Raonica na tribinama, uzalud ste tražili. Amerikanac je meč komentirao za BBC, neobičan potez definitivno.
Četvrti set je kao što smo već napisali, presudio. Federer je imao sve pod kontrolom, imao je i tri break-lopte prije toga tragičnog 12. gema. Ništa, baš ništa nije upućivalo da bi se tako nešto moglo dogoditi. Dvije dvostruke pogreške, širom otvorena vrata za povratak Kanađanina koji se do tada uglavnom servisima izvlačio. Te dvije dvostruke pogreške odjednom kao da su isisale svu energiju iz Federerova tijela.


Ne brinite, vratit ću se

Švicarac je praktički s terena otišao na press konferenciju.
- I meni su neobjašnjive te dvije dvostruke pogreške. Ozljeda u petom setu? Do tada sam već propustio moje prilike. Nadam se samo da nije ništa ozbiljno - odgovarao je flegmatičnim tonom.
- Bilo je to dobro iskustvo, dobar Wimbledon. Pobjeda nad Čilićem bila je vrlo ohrabrujuća za nastavak moje karijere. Vratit ću se.
Jedan ga je novinar počeo pitati o prilikama u četvrtom setu.
- Nemojte me podsjećati na sve, molim vas.

POLUFINALE: Raonic (6) - Federer (3) 6:3, 6:7 (3), 4:6, 7:5, 6:3.

Linker
25. travanj 2024 17:17