Goran Ivanišević
 Screenshot: Twitter
PIŠE NEVEN BERTIČEVIĆ

GORAN IVANIŠEVIĆ U VELIKOM INTERVJUU ZA SN OTKRIVA 'Ubio me taj meč s Federerom! Slomio me!'

Piše: Neven BertičevićObjavljeno: 15. srpanj 2016. 21:57

Dan nakon, zapravo čim se vratio u Zagreb, Goran Ivanišević se javio. To je nekako tradicija koja traje od vremena kad je bio i igrač, bez obzira na rezultat, a protegla se i na trenerske dane, bez obzira na rezultat.

Znao sam da mu nije lako, znao sam koliko je silno želio i vjerovao u pobjedu Marina Čilića nad Rogerom Federerom, znao sam da vjeruje u Marinove mogućnosti, pogotovo na travi, zato je, čini mi se, razočaranje bilo još i veće.

Nismo previše razgovarali o vremenu koje je prošlo, iako je upravo prošlo 15 godina od Goranova trijumfa u Wimbledonu 2001, on nikad nije bio jedan od onih koji će slaviti ono što je nekad bilo ili što je prošlo. A ni ja ga nisam želio vratiti u te godine.

- Iskreno govoreći, gotovo da nisam ni znao da je prošlo toliko vremena.

Nije stvar u ždrijebu

Što je donekle i razumljivo jer se maksimalno fokusirao na ono što dolazi, pogotovo nakon što je ispao Novak Đoković. Mnogi su u tom porazu prepoznali svoju priliku, a među njima i Marin Čilić. I zato ne mogu reći da sam ostao iznenađen kad mi je Goran rekao...

- Ubio me taj meč s Federerom. Slomio me. Nisam se tako osjećao još od poraza od Samprasa u finalu Wimbledona 1998. Poraza koji je prijetio gotovo mi uništiti karijeru.

Zajedno smo se sjetili te utakmice iz 1998. Tih pet setova koji su otišli na stranu Amerikanca i trećeg poraza Gorana u finalu Wimbledona. Tada nismo znali je li to kraj, tada nismo znali hoće li dobiti novu priliku. Danas, toliko godina kasnije iskreno će priznati, “trebalo mi je vremena da bih se od svega oporavio”. Sjećam se - iako sam u jednom trenutku i tu utakmicu gurnuo ili pokušao gurnuti pod tepih - da je Goran Ivanišević s golemim optimizmom krenuo u to finale i zato je razočaranje bilo veliko. Baš kao i danas nakon poraza Marina Čilića u četvrtfinalnom dvoboju s Rogerom Federerom. Naime, Goran nikada nije bio veći optimist.

- Bio sam uvjeren da ću pobijediti Samprasa te godine u finalu. Apsolutno uvjeren. Baš kao što sam bio siguran i uvjeren da će Marin pobijediti Federera u Wimledonu.

Goran je trener, a treneri to najbolje znaju i najbolje mogu osjetiti.

- Nakon što je imao velikih problema s ozljedama, gotovo 6 mjeseci ga nije bilo, Marin je opet ušao u onu formu koja ga je vodila i odvela do naslova na US Openu 2014. Tako je igrao od prvog kola i bez obzira na to što su neki - pa i ti - smatrali da mu je ždrijeb bio naklonjen, ja se s tim nikad nisam složio. Marinu nije bilo lako i nije mu bilo lakše nego ostalim njegovim suparnicima i ostalim četvrtfinalistima. No, on je jednostavno igrao tenis koji je nudio više od nade.

A Goran je to na jednostavan način objasnio, kao što je na jednostavan način objasnio sve u tenisu.

- Nisam ja Marinu morao govoriti da igra paralele. On je to nekad radio samo zato da bi zadovoljio ono što od njega tražim, a sada je te paralele igrao jer ih je želio igrati i to je jedan od razloga zašto je njegova igra upravo na Wimbledonu dotakla novu razinu. I zato sam bio uvjeren da će pobijediti Federera, ali ne samo Federera, bio sam uvjeren da će pobijediti i Milosa Raonica, uvjeren da će doći u finale Wimbledona.

Nije se dogodilo, iako je Čilić velik dio meča protiv Federera igrao kao što je i sam za sebe rekao, briljantno. I koliko god se Goran s tom tezom slagao, nije se složio do kraja.

- Da je Marin igrao fenomenalno, on bi taj meč dobio, dobio bi ga lagano u tri seta, kao što ga je dobio lagano u tri seta na putu prema naslovu na US Openu prije dvije godine.

Na nesreću, a to se zna dogoditi svakom tenisaču i u svakom meču, Marin je samo na trenutak zastao ili povukao kočnicu.

Ništa ti neće dati

- A to je jako opasno kad igraš protiv Rogera Federera. Postoje tenisači poput Đokovića, Murraya, Federera, pa i Nadala nekad, koje jednostavno moraš pobijediti jer oni ti neće dati pobjedu. Marin je morao sam uzeti taj meč, uzeti ga u svoje ruke i kad je na trenutak, samo na trenutak zastao, Federer je prepoznao svoju priliku i okrenuo meč. Federer je takav tenisač, da igraš 40 puta s njim, mogao bi svih 40 puta izgubiti, ali ovo je bila ta prilika koju jednostavno nije smio propustiti.

CIJELI INTERVJU PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU SPORTSKIH NOVOSTI

Linker
12. svibanj 2024 07:12