Osvoji li Australian Open, svoj 21. i rekordni Grand Slam' Novak će ispisati povijest, no postoji i prepreka..
 SARAH STIER Afp
NAJSTROŽA PRAVILA

Ako se nećeš cijepiti, nećeš ni igrati! Đokoviću stiže ultimatum za možda i povijesni Grand Slam

U najmanju ruku, necijepljeni će morati u obaveznu dvotjednu karantenu po dolasku u Melbourne
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 03. listopad 2021. 19:30

Hoće li Novak Đoković braniti titulu na Australian Openu, odnosno hoće li svoj rekord povećati na deset naslova u Melbourneu?

Prvi Grand Slam turnir sezone igrat će se od 17. do 30. siječnja 2022. godine, dakle, vraća se u svoj originalni termin nakon što je bio prisiljen pomaknuti se za tri tjedna i biti održan u veljači ove godine. Pomicanje za tri tjedna bilo je jedino rješenje s obzirom da su svi tenisači i tenisačice, te službene osobe po dolasku u Australiju morale u dvotjednu karantenu.

Kvalifikacije za Australian Open su se, na primjer, održale u Dohi i Dubaiju, a u Australiju se letjelo zrakoplovima organiziranima samo za teniske profesionalce, njihove trenere, suce… Tijekom karantene moglo se trenirati samo jednom dnevno, ne više od dva sata i nakon toga bi slijedio povratak u hotelsku sobu. Naravno, pod uvjetom da si imao negativan test na COVID-19.


I dok se u cijelom svijetu mjere olakšavaju ili se čak u potpunosti ukidaju, u Australiji ne popuštaju, pa su i dalje vrlo rigorozni u borbi protiv korona virusa. U subotu je premijer države Victorije, Daniel Andrews, poručio da do kraja studenog svi sportaši profesionalci moraju biti cijepljeni ukoliko se misle baviti sportom.

Tako u ovu priču ulazi najbolji svjetski tenisač, koji jest prebolio korona virus prošle godine tijekom ekshibicije u Zadru, ali se prema dostupnim informacija nakon toga nije cijepio. Nije on jedini, za vrijeme US Opena prije mjesec dana kalkuliralo se s brojkom od samo 60 posto cijepljenih tenisača.

Takva je otprilike situacija i u Top Tenu, najmanje četvorica su za sada izbjegla cijepljenje. Šef Tennis Australije Craig Tiley je već ranije upozorio da će tenisači i tenisačice bez cjepiva biti pod strožim restrikcijama. Daniel Andrews je, pak, otišao korak dalje.

Ili ćeš se cijepiti i igrati ili se nećeš cijepiti i nećeš igrati. U najmanju ruku, necijepljeni će morati u obaveznu dvotjednu karantenu po dolasku u Melbourne.

Linker
02. svibanj 2024 12:46