GLYN KIRK Afp
NAMUČIO SE

Alcaraz nakon preokreta slavio protiv Tiafoea u pet setova, trebalo mu gotovo četiri sata

Alcaraz u osmini finala čeka boljeg iz dvoboja Nakashime i Humberta
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 05. srpanj 2024. 19:05

Carlos Alcaraz opasno je živio u 3. kolu Wimbledona, bio je jedan set udaljen od odlaska kući, ali uspio se pribrati, pronaći energiju i iščupati pobjedu protiv 29. nositelja Francesa Tiafoea koji je kolo ranije izbacio našeg Bornu Ćorića. Slavio je na koncu branitelj naslova s 5:7, 6:2, 4:6, 7:6 (2), 6:2 nakon bitke koja je trajala tri sata i 50 minuta.

Tiafoe svakako nije bio nimalo ugodan suparnik za 3. kolo. Riječ je o tenisaču koji je još prošle godine bio deseti na svijetu i koji je godinu ranije igrao u polufinalu US Opena. Ispao je tada baš od Alcaraza, ali i taj je meč odlučen tek u petom setu. Ne čudi stoga da je Španjolac već u najavi ovog dvoboja rekao da ga čeka jako, jako težak zadatak, ali vjerojatno ni sam nije očekivao da će biti baš toliko zahtjevno.

image
GLYN KIRK Afp

Alcaraz je "dizelaški" ulazio i u prethodna dva meča, ali tada to nije skupo platio. No, Tiafoe je ipak klasa više od Marka Lajala i Aleksandra Vukica, lani je bio u top 10, i znao je kazniti Alcarazove pogreške i propuste u prvom setu. Nije Španjolcu pomoglo ni to što je prvi došao do breaka i poveo s 4:2, jer već u sljedećem je gemu izgubio servis i to nakon što je krenuo s 30:0. Spasio je u devetom gemu još tri break-lopte, ali dva gema kasnije nije uspio iako je opet imao 30:0. Sjajni Amerikančevi reterni i Alcarazove neforsirane pogreške odveli su set na stranu Tiafoea.

U nastavku se 21-godišnjak iz Murcije razigrao i raspucao, napravio dva breaka i lako došao do izjednačenja. Činilo se u tim trenucima da je uhvatio ritam i potpuno preuzeo kontrolu igre, međutim od starta treće dionice ponovno je to bio onaj Alcaraz iz prvog seta, prilično nesiguran na servisu, i Tiafoe je to znao iskoristiti. U četvrtom setu oba su igrača držala svoje servise, a onda je Španjolac u tie-breaku eksplodirao, izvlačio briljantne poteze i udarce, te izborio odlučujući set u kojem se Amerikanac potpuno raspao.

image
GLYN KIRK Afp

Na putu do naslova na Roland Garrosu prošli mjesec Alcaraz je i u polufinalu i u finalu nadoknađivao zaostatak 1:2 u setovima, a sada je, eto, nastavio u sličnom ritmu i u All England Clubu.

- Uvijek je veliki izazov igrati protiv Francesa. Stvarno je talentiran igrač, jako je teško slomiti ga i opet je pokazao da zaslužuje biti na vrhu i boriti se za velike stvari. Bilo mi je iznimno teško prilagoditi svoju igru, pronaći rješenja kojima bih mu stvorio probleme, i jako sam sretan što mi je to na kraju uspjelo - rekao je treći igrač svijeta.

Priznao je da mu nije bilo nimalo jednostavno u četvrtom setu.

image
GLYN KIRK Afp

- Prolazio sam kroz teške trenutke, u dva navrata sam morao servirati na 0:30, ali sam sebi sam govorio "samo osvoji sljedeći poen". Ako sam već trebao izgubiti, barem sam želio osjetiti da sam izgubio igrajući svoju igru.

Kiša je i u petak značajno remetila održavanje mečeva na Wimbledonu. Početak programa je kasnio dva sata, a kasno popodne je uslijedio još jedan prekid koji je utjecao i na dvoboj Donne Vekić. Najbolja hrvatska tenisačica je u tie-breaku osvojila prvi set protiv Ukrajinke Dajane Jastremske, nakon čega ih je kiša prisilila na bijeg u svlačionicu i čekanje da se nebo smiluje. Pobjednicu ovog meča, odnosno svoju sljedeću suparnicu sa zanimanjem je čekala i Španjolka Paola Badosa koja je u 3. kolu svladala 14. nositeljicu, Ruskinju Dariju Kasatkinu.

Linker
28. kolovoz 2024 00:20