ANDREJ ISAKOVIC Afp
NEVJEROJATNI ŠPANJOLAC

Alcaraz porušio čitav niz rekorda. Izjednačio Federerov učinak i ostavio brojne velikane iza sebe

Alcaraz je postao najmlađi igrač u povijesti koji je pobijedio u svih šest prvih Top 5 okršaja u jednoj sezoni
Piše: Niko MatičevićObjavljeno: 14. srpanj 2024. 18:28

Drugu godinu u nizu Španjolac Carlos Alcaraz osvojio je Wimbledon. U reprizi prošlogodišnjeg finala je u tri seta svladao Novaka Đokovića. Konačan rezultat nakon dva sata i 27 minuta bio je 6:2, 6:2, 7:6 (4). Time je Alcaraz postao tek peti tenisač koji je u finalu Grand Slama ostavio Đokovića bez osvojenog seta.

Sjajnom Španjolcu ovo je četvrti Grand Slam naslov s kojim je porušio veliki broj rekorda. U svom četvrtom finalu došao je do četvrte pobjede čime se pridružio Rogeru Federeru kao jedinom u Open eri koji je osvajao trofeje u svoja prva četiri Grand Slam finala.

Osim toga, Alcaraz je postao treći najmlađi igrač u Open eri koji je osvojio dva uzastopna Wimbledona. Ispred njega su ostali jedino Boris Becker i Björn Borg. Također je najmlađi igrač u Open eri koji je povezao osvajanje Roland Garrosa i Wimbledona u istoj godini.

Alcaraz je u svojih prvih 20 mečeva na Wimbledonu ostvario čak 18 pobjeda što je drugi najbolji rezultat. Ispred njega je ostao jedino legendarni Rod Laver koji je pobijedio u 19 od svojih prvih 20 mečeva. S ukupnim omjerom 18-2 na Wimbledonu, Španjolac je jedan od tri tenisača koji imaju postotak od 90 % pobjeda na Wimbledonu. Osim njega to su uspjeli Borg i Pete Sampras.

Za kraj, nevjerojatni Alcaraz postao je najmlađi igrač u povijesti koji je pobijedio u svih šest prvih mečeva protiv top 5 igrača u istoj sezoni. Ljestvica je prvi put uvedena 1973., a od tada to nikome nije pošlo za rukom.

No, Alcaraz unatoč silnim rekordima neće napraviti pomak na ATP ljestvici. S obzirom na to da su obranili svoje prošlogodišnje bodove na ovom turniru, na novoj pojedinačnoj ATP ljestvici na vrhu neće doći ni do kakvih promjena. Talijan Jannik Sinner će i dalje biti svjetski ‘broj 1‘ s 9570 bodova, 1110 više od drugoplasiranog Novaka Đokovića, dok će Alcaraz biti treći s 2140 bodova manje od vodećeg.

Linker
03. rujan 2024 11:22