PAUL CROCK Afp
SENZACIJA U MELBOURNEU

Anonimci postavili novi rekord: ‘Mislili smo da će biti super ako pobijedimo jedan ili dva meča‘

Na turnir su došli s pozivnicom, a otišli s trofejem koji su im uručili čuvena braća Bryan
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 28. siječanj 2023. 19:54

Od pozivnice do Grand Slam trofeja. Takav je bio put Rinkyja Hijikate i Jasona Kublera, čije su se karijere u razmaku od dva tjedna stubokom promijenile.

U prvom zajedničkom nastupu kao par, domaći su dečki kontra svih očekivanja i prognoza stigli do najvećeg trenutka karijere. Anonimci Hijikata, 21-godišnjak iz Sydneya i tek 277. na ATP listi igrača u parovima, te Kubler, 29-godišnjak iz Brisbanea i 163. na listi najboljih svjetskih igrača parova, zaokružili su bajkovitih desetak dana u Melbourne Parku i osigurali svoj kutak u povijesnim knjigama.

U finalu su sa 6:4, 7:6 (4) pobijedili monegaško-poljsku kombinaciju Huga Nysa i Jana Zielinskog.

- Bili smo sretni već samim time što smo dobili pozivnicu i ušli u turnir. Kada smo pogledali ždrijeb pomislili smo "čovječe, kad bismo mogli dobiti jedan-dva meča, to bi bilo super" - rekao je Hijikata.

Pobjednički trofej, koji su im uručili braća Bryan, najtrofejniji teniski par u povijesti, ostaje tako u australskom vlasništvu. jer prošle su ga godine osvojili Thanasi Kokkinakis i Nick Kyrgios.

U Open eri (od 1968.) ovo je ukupno 17. put da je muške parove na Australian Openu osvojio australski, odnosno domaći par tenisača, što je rekord i u usporedbi s ostalim Grand Slamovima. Naime, u istom su razdoblju US Open američki parovi osvajali 16 puta, francuski tandemi su samo četiri puta osvajali Roland Garros, dok Britanci nemaju niti jedan muški par koji je osvojio Wimbledon od 1968. na ovamo. (ij)

Linker
26. travanj 2024 11:42