Borna Ćorić

 GEOFFROY VAN DER HASSELT Afp
ČEKA GA NOVI ARGENTINAC

Borna Ćorić uoči bitke za osminu finala otkrio ‘tajnu‘ dobrih rezultata u Parizu: ‘Platit ću joj večeru‘

Bornu u subotu čeka i treći Argentinac na Roland Garrosu, 49. igrač svijeta Tomas Martin Etcheverry
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 03. lipanj 2023. 07:39

Osam sati i 35 minuta. Toliko je na terenu u prva dva kola Roland Garrosa proveo Borna Ćorić. Naradio se najbolje rangirani hrvatski tenisač protiv dvojice Argentinaca, Federica Corije i Pedra Cachina, čupao iz neugodnih situacija, vraćao se iz minusa, ali važnije od svega - iz obje je borbe izašao kao pobjednik.

A za nagradu ga u subotu čeka i treći Argentinac, 49. igrač svijeta Tomas Martin Etcheverry. Po renkingu i ovogodišnjoj formi, opasniji od prethodne dvojice. Etcheverry je u 2023. odigrao prva dva finala na ATP Touru, u Santiagu je izgubio od Nicolasa Jarryja, a u Houstonu od Francesa Tiafoea. Ti rezultati, kao i nedavno finale challengera u Bordeauxu, donijeli su mu prvi plasman u top 50 u karijeri, a ovaj je tjedan prvi put dohvatio i 3. kolo na jednom Grand Slam turniru.

Prošao je na startu Britanca Jacka Drapera koji mu je predao na početku drugog seta, a potom je u tri seta izbacio i 18. nositelja, Australca Alexa de Minaura. Zgodno je primijetiti, ukupno je u ta dva dvoboja na terenu proveo tri sata i 50 minuta, dakle manje nego Borna u bilo kojem od svoja dva meča.

image

Tomas Martin Etcheverry

ROMAIN PERROCHEAU Afp

Lagana pobjeda na Challengeru

No, kako je naš tenisač ustvrdio na konferenciji za novinare nakon pobjede protiv Cachina, imao je snage za još dulji okršaj.

- Osjećao sam se ugodno, da budem iskren. Nisam bio umoran, nisam imao nikakvih bolova. Osjećao sam da mogu igrati možda još dva sata više. Naravno, volio bih da nisam morao igrati pet setova i da ponekad mogu lako pobijediti. Ali, tako je kako je. Mogu reći da zapravo igram dobar tenis na ovom turniru, ali ne na svojoj najvišoj razini - rekao je Ćorić poslije 12. meča u karijeri u pet setova i osme ostvarene pobjede.

Peti put Borna je u 3. kolu pariškog Grand Slama, ali svaki put dosad to mu je bio i krajnji domet. Subota nudi novu priliku da konačno dohvati drugi tjedan.

- Osjećaj je sjajan. Jako, jako sam sretan što sam u 3. kolu. Pobijedio sam u dva vrlo teška meča, protiv jako dobrih suparnika koji većinu godine igraju na zemlji, što kod mene nije slučaj. I to me čini jako, jako sretnim.

Protiv Etcheverryja nije igrao na ATP turnirima, ali sudarili su se lani na challengeru u Perugii.

- Pobijedio me vrlo, vrlo lako. Još ove godine igra sjajno. Gledao sam njegov meč protiv Novaka Đokovića u Rimu i bilo je jako tijesno. Gledao sam ga još nekoliko puta, pa znam kako igra. Mislim da će to biti jako dobar meč.

image
GEOFFROY VAN DER HASSELT Afp

Osvrnuo se Borna još jednom i na svoju operaciju ramena 2021. godine nakon koje ga 12 mjeseci nije bilo na turnirima. Povratak je bio mukotrpan, pao je u jednom trenutku i na 278. mjesto svjetske ljestvice, počeo je ponovno igrati i challengere u nastojanju da uhvati formu i sve mu se to isplatilo. Eksplodirao je u kolovozu u Cincinnatiju, nanizavši pobjede protiv petorice top 20 igrača, uključujući i Rafaela Nadala, i osvojivši prvi Masters 1000 turnir u karijeri. Iako je i nakon toga imao kriznih razdoblja, forma mu je uglavnom na visokoj razini pa je danas 16. igrač ATP ljestvice.

- Kad sam bio na dnu, kad sam bio ozlijeđen, znao sam da moram ulagati u proces. Lani sam ovdje izgubio u 2. kolu, a nakon toga sam poražen u još dva meča na challengerima. No, bio sam svjestan da mi nije potrebno puno da se vratim u formu i samo sam nastavio raditi. Nadao sam se i da će moje rame biti dobro, što i jest. Znao sam, odnosno vjerovao sam da će doći moje vrijeme. Trebate samo možda jedan ili dva dobra turnira da se vratite u top 50 ili top 60 i onda ste opet dio Toura.

image
GEOFFROY VAN DER HASSELT Afp

Donna kuhala lososa s rižom

Možda tajna dobrih rezultata u posljednje vrijeme leži i u večerama koje mu kuha Donna Vekić, ponajprije u lososu s rižom. No, na pitanje hoće li uzvratiti Osječanki na isti način i pripremiti joj večeru, Borna je odmahnuo glavom.

- Ne kuham, tako da se to neće dogoditi, ali platit ću joj večeru. Zapravo, bio sam s njom i dan prije meča protiv Cachina i opet sam jeo losos s rižom. Volim dobro jesti na turnirima, ali ove godine nisam u stanu, pa nitko ne može kuhati za mene. No, Donna je odsjela u stanu, pa sam joj poslao poruku “molim te, skuhaj mi nešto” - prepričao je Borna uz smijeh.

Šteta je što je Donna u međuvremenu ispala s Roland Garrosa, ali možda prije odlaska iz Pariza pripremi Borni još jednu sretnu večeru...

Bornina četiri poraza u 3. kolu Roland Garrosa

2015.

Jack Sock (SAD) 6:2, 6:1, 6:4

2016.

Roberto Bautista Agut (Špa) 6:2, 6:3, 6:3

2018.

Diego Schwartzman (Arg) 7:5, 6:3, 6:3

2019.

Jan-Lennard Struff (Njem) 4:6, 6:1, 4:6, 7:6 (1), 11:9

Linker
24. travanj 2024 02:26