Carlos Alcaraz

 HENRY NICHOLLS Afp
SLAVLJE BRANITELJA NASLOVA

Carlos Alcaraz srušio neugodnog Francuza i izborio četvrtfinale Wimbledona, slavio i prvi igrač svijeta

‘Ljevoruki tenisači su uvijek opasni suparnici. No, osjećao sam se dobro danas. Mislim da sam igrao na vrlo visokoj razini‘
Piše: HinaObjavljeno: 07. srpanj 2024. 18:20

Treći tenisač svijeta Carlos Alcaraz ostao je u pohodu na obranu naslova wimbledonskog pobjednika, a do svog drugog četvrtfinala u All England Clubu stigao je pobjedom 6-3, 6-4, 1-6, 7-5 protiv Francuza Uga Humberta (ATP - 16.).

Alcarazov četvrtfinalni suparnik će biti pobjednik dvoboja između Amerikanca Tommyja Paula i Španjolca Roberta Bautiste Aguta.

Nakon što je u prva dva seta triput slomio suparnikov servis, a nijednom nije izgubio gem na svom početnom udarcu, činilo se da će trostruki Grand Slam pobjednik lakoćom doći među osam najboljih na ovogodišnjem Wimbledonu. No, Humbert se nije namjeravao predati. U trećem setu je Alcarazu prepustio samo jedan gem.

Španjolac je u četvrtom setu poveo sa 3-1, samo da bi izgubio tri gema zaredom i kod Humbertovog vodstva 4-3 bio suočen s tri povezane ‘break‘-lopte (0-40). Branitelj naslova se izvukao, kod 5-5 došao do novog ‘breaka‘ te prvu meč-loptu pretvorio u prilično teško izborenu pobjedu.

"Ljevoruki tenisači su uvijek opasni suparnici. No, osjećao sam se dobro danas. Mislim da sam igrao na vrlo visokoj razini. Borio sam se za svaki poen", rekao je Alcaraz nakon dvoboja u kojem je postao prvi ovogodišnji četvrtfinalist turnira na kojem je prošle godine došao do najdragocjenijeg teniskog trofeja.


WIMBLEDON, tenisači - 4. kolo

Carlos Alcaraz (Špa/3) - Ugo Humbert (Fra/16) 6-3, 6-4, 1-6, 7-5

Jannik Sinner (Ita/1) - Ben Shelton (SAD/14) 6-2, 6-4, 7-6 (9)

Sinner izbjegao četvrti set protiv Sheltona

Prvi tenisač svijeta Jannik Sinner svladao je Amerikanca Bena Sheltona (ATP - 14.) sa 6-2, 6-4, 7-6 (9) za dva sata i devet minuta igre i treću godinu zaredom izborio plasman u četvrtfinale Wimbledona.

Nakon uvjerljivog otvaranja i osvajanja prva dva seta, Talijan je zapao u probleme početkom trećeg seta, u kojem je 21-godišnji Amerikanac poveo 3-0, a imao i 4-1. No, Sinner je vratio ‘break‘ zaostatka pa je treći set otišao do ‘tie-breaka‘.

Sinner je u njemu vodio 5-2, ali je potom izgubio četiri poena zaredom. No, na prvu set-loptu, koju je imao sa servisom, Shelton je promašio forhend. Propustio je Amerikanac još dvije set-lopte (7-6, 9-8). Sinner je imao meč-loptu kod 8-7, ali je Shelton zabio as. No, kod 10-9 za Talijana napravio je dvostruku pogrešku i ostao bez mogućeg preokreta.

Bio je to njihov četvrti međusobni dvoboj i treća uzastopna Sinnerova pobjeda bez izgubljenog seta.

U četvrtfinale se plasirao i branitelj naslova Carlos Alcaraz koji je u četiri seta (6-3, 6-4, 1-6, 7-5) svladao Francuza Uga Humberta (ATP - 16.).

Sinner u četvrtfinalu čeka boljeg iz dvoboja Rusa Danjila Medvjedeva i Bugarina Grigora Dimitrova, dok će Alcarazov suparnik biti pobjednik meča između Amerikanca Tommyja Paula i Španjolca Roberta Bautiste Aguta.

Mektić ispao neočekivano rano, Dodig završio nastup u 1. kolu

Hrvatski tenisač Nikola Mektić s Nizozemcem je Wesleyem Koolhofom neočekivano rano ispao iz konkurencije muških parova u Wimbledonu, sedme je nositelje u 2. kolu svladala domaća kombinacija Charles Broom i Arthur Fery sa 7-6 (4), 7-6 (5).

Poraz Mektića i Koolhofa od malo poznatih Britanaca tim je veće iznenađenje jer su obojica ranije u karijeri osvajali naslov pobjednika u All England Clubu, Mektić 2021. s Matom Pavićem, a Koolhof lani s Nealom Skupskim.

Ivan Dodig je, pak, svoj nastup u mješovitim parovima s Tajvankom Latishom Chan okončao već u 1. kolu, wimbledonske pobjednike u ovoj konkurenciji iz 2019. svladali su također domaći predstavnici Marcus Willis i Alicia Barnett sa 6-3, 3-6, 10-5.

Četvrtfinalni parovi

Jannik Sinner i Daniil Medvjedev te Carlos Alcaraz i Tommy Paul čine četvrtfinalne parove u gornjem dijelu wimbledonskog ždrijeba turnira tenisača,

Prvi tenisač svijeta Jannik Sinner svladao je Amerikanca Bena Sheltona (ATP - 14.) sa 6-2, 6-4, 7-6 (9) za dva sata i devet minuta igre i treću godinu zaredom izborio plasman u četvrtfinale Wimbledona.

Za razliku od njega, Rus Daniil Medvjedev nije se stigao ni oznojiti za svoje drugo uzastopno četvrtfinale u All England Clubu, jer je Grigor Dimitrov u šestom gemu proklizao i ozlijedio prepone. Zadržao se na terenu još dva gema, a kod vodstva Medvjedeva 5-3 zaključio da nema što tražiti u ovom dvoboju te da samo može pogoršati ozljedu.

Medvjedev i Sinner srest će se po 12. put. Zanimljivo, to će im biti prvi dvoboj na bilo kojoj drugoj podlozi osim tvrde. Rus je bio nadmoćan u prvih šest mečeva i svih šest puta izlazio kao pobjednik, ali je Sinner slavio u njihovih posljednjih pet obračuna, uključujući i pobjedu u pet setova u finalu ovogodišnjeg Australian Opena, kad je Rus propustio prednost od dva seta.

Branitelj wimbledonskog naslova Carlos Alcaraz je u četiri seta (6-3, 6-4, 1-6, 7-5) svladao Francuza Uga Humberta (ATP - 16.), a suparnik za polufinale bit će mu Amerikanac Tommy Paul (ATP - 13.) koji je opravdao ulogu favorita u srazu sa Španjolcem Robertom Bautistom Agutom i svladao ga sa 6-2, 7-6 (3), 6-2.

Paulu će ovo bit tek drugo četvrtfinale na Grand Slam turnirima, a prvo nakon što je prošle godine stigao do polufinala Australian Opena. Protiv Alcaraza je bio uspješan na tvrdoj podlozi i dvije godine zaredom (2022., 2023.) ga pobjeđivao na kanadskom Masters 1000 turniru, dok je Španjolac bio uspješniji na Mastersima u Miamiju i Cincinnatiju (2023.).

Linker
18. listopad 2024 06:52