CHRISTOPHE ARCHAMBAULT Afp
ROLAND GARROS

Čilić prošao prvo kolo u tri seta, a sada u Parizu slijedi spektakl! Marin će igrati protiv - Federera

Naš tenisač svladao je francuskog kvalifikanta, a švicarski genij je startao izvanrednim izdanjem
Piše: Davor Burazin/HINAObjavljeno: 31. svibanj 2021. 19:24

A sada – spektakl! Marin Čilić će igrati protiv Rogera Federera po prvi put od finala Australian Opena 2018. godine (pobjeda Švicarca u pet setova). Na žalost, bit će to meč tek 2. kola Roland Garrosa, jer renking (47) našeg tenisača je daleko od dobrog, pa ga je ždrijeb usmjerio na 39-godišnju legendu u ranoj fazi French Opena.

Kako god, važno je da je Međugorac preskočio prvu prepreku, domaćeg tenisača s pozivnicom Arthura Rinderknecha (ATP 118) sa 7:6 (6), 6:1, 6:2. Prilično glatko na kraju, pogotovo kad se uzme u obzir da je Čilić spašavao tri set-lopte u prvom setu. I to prve dvije na servis Francuza kod 4:5, bilo je 40:15, te treću u tie-breaku na 5:6 na svom početnom udarcu. Kad je to izvukao i dobio prvi set, sve se otvorilo, Rinderknech je nestao svjestan svega što je propustio, a Čilić se konačno mogao opustiti.

Čiliću je ovo bila 125. pobjeda na Grand Slam turnirima i 26. u Roland Garrosu. Svakako ohrabrujuća nakon prosječnih rezultata (omjer 9-9) u ovoj godini, da ne spominjemo i prethodne dvije sezone. U posljednja dva seta je dominirao, ostavio Francuza bez break-lopte, a pet puta oduzimao servis. S 38 winnera (osam asova, bez duple pogreške) i 25 pogrešaka ova je pobjeda ispala rutinska, ali prvi set je odredio sliku u nastavku.

Federer je, pak, u svom tek četvrtom meču u 2021. godini (prošle, pandemijske godine igrao je samo Australian Open nakon čega su uslijedila dvije operacije koljena) odigrao briljantno protiv Denisa Istjomina. Bila mu je to 64. uzastopna pobjeda u 1. kolu na Grand Slam turnirima. Posljednji poraz na startu datira još iz 2002. godine kad ga je u Wimbledonu šokirao – Mario Ančić. Od te 64, ovo mu je bila 57. riješena u tri seta. Zabio je čak 48 winnera i nije bio suočen s break-loptom. Od spomenutog Australian Opena i poraza od Novaka Đokovića u polufinalu do ove pobjede prošlo je 487 dana.

Bit će ovo 11. meč Čilića i Federera. Jedna je, jedina pobjeda našeg tenisača, ali zlata vrijedna. U polufinalu US Opena 2014. godine u tri seta nakon čega je u finalu sredio Keija Nishikorija za najveći trenutak u karijeri. Švicarac se obilato revanširao u godinama iza toga. Najbolniji je vjerojatno poraz u pet setova u četvrtfinalu Wimbledona 2016. godine u kojem je Čilić imao 2:0 setovima i tri meč-lopte u četvrtom setu.

Godinu dana kasnije opet su se sudarili u Wimbledonu, ovoga puta u finalu. Federer je sa 6:3, 6:1, 6:4 osvojio svoju 20. i posljednju Grand Slam titulu, a Čilić je još za vrijeme meča bio u suzama, jer su mu ogromni žuljevi na stopalu oduzeli mogućnost da se ravnopravnije suprotstavi švicarskom geniju.

Petra Martić iznenađujuće ispala

Hrvatska tenisačica Petra Martić nije se uspjela plasirarti u 2. kolo Roland Garrosa, bolja od nje je na startu turnira bila Talijanka Camilla Giorgi sa 6-2, 6-7 (5), 6-4 nakon dva sata i 17 minuta igre.

Martić je bila na pragu poraza nakon samo sat vremena igre kada je Giorgi imala 6-2, 5-2 i dvije meč-lopte na servisu Martić. Do tog trenutka Martić nije niti jednom zaprijetila suparnici oduzimanjem servisa dok je Giorgi čak tri puta ostvarila "break". No, Talijanka u toj igri nije uspjela okončati dvoboj, da bi potom Martić po prvi put osvojila gem na servis Giorgi i u potpunosti se vratila u drugi set. Ta je dionica igre na kraju odlučena u "tie-breaku" kojega je osvojila Martić te tako poravnala rezultat.

Početkom trećeg seta Martić je povela sa 2-0 te se očekivalo kako je sada ona u dobitnoj situaciji, no Giorgi je uzvratila s četiri uzastopne igre. Martić se još jednom uspjela vratiti "breakom" za 4-4, no odmah potom je još jednom izgubila servis nakon čega više nije bilo povratka.

Linker
08. svibanj 2024 15:05