U.S. REUTERS/Aly Song
VELIKI PREOKRET

ČILIĆ SE OGLASIO NAKON MARATONSKE BITKE SA ŠPANJOLSKIM VETERANOM 'Čini se kao da volim upasti u duboku rupu i onda se izvlačiti iz nje'

Piše: Davor BurazinObjavljeno: 18. siječanj 2019. 19:32

Sedmi put u svojoj karijeri Marin Čilić se uspio vratiti nakon 0:2 u setovima i dobiti meč. To već puno govori o karakteru i mentalnoj čvrstini najboljeg hrvatskog tenisača, čiji je omjer u mečevima na pet setova nakon veličanstvene pobjede nad Fernandom Verdascom (ATP 28.) impresivnih 30-15.

Četiri sata i 18 minuta trajao je dvoboj na Margaret Court Areni, Čilić je taj koji je na kraju podigao ruke u zrak slaveći ulazak u osminu finala Australian Opena, a Španjolac je doista imao za čim tugovati. Osim tih 2:0 u setovima, koji su stigli kao plod odlične igre, imao je Verdasco i dvije meč-lopte u napetom tie-breaku četvrtog seta. Drugu kod 8:7 na svoj servis i tada je napravio dvostruku pogrešku, tek treću u meču. Očaj na njegovu licu u tom trenutku teško je opisati, upucao se u nogu, ali nije mu prvi put i sa zadovoljstvom ćemo citirati vlastiti navod otprije dva dana.

MELBOURNE, AUSTRALIA - JANUARY 18:  Marin Cilic of Croatia in action against Fernando Verdasco of Spain during day five of the 2019 Australian Open at Melbourne Park on January 18, 2019 in Melbourne, Australia. (Photo by Julian Finney/Getty Images)
Julian Finney/Getty Images

"Sa 35 godina Španjolac se sjajno održava u vrhu (28.), neugodan servis (ljevak) i briljantan forhend su njegov trademark, kao i to da često u kritičnim trenucima poklanja dvostruke pogreške."

Jedna od tih dvostrukih pogrešaka dogodila se u polufinalu istog ovog turnira prije deset godina u polufinalu protiv Rafaela Nadala. Kobna pogreška na meč-loptu slavnog sunarodnjaka, sat je otkucavao pet sati i deset minuta trajanja meča. Verdasco je takav, nismo bez veze napisali tu rečenicu. Od genijalnosti do pacerskih poteza, nekako uvijek u raskoraku. Jedino što bi sasvim krivo bilo optužiti ga da je pukao pod pritiskom, Verdasco je stvarno u najvećem dijelu meča igrao fantastičan tenis (54 winnera, 34 neforsirane pogreške, nevjerojatnih 27 asova), pa bi izvlačenje jednog nesretnog detalja moglo odvući na krivi trag.

- To je jedan udarac, jedna odluka. Ponekad loptica zapne u mrežu i ode na pravu stranu, ponekad na krivu - prokomentirao je Marin Čilić.

- Bio je izuzetno napet tie-break u kojem smo udarili puno winnera.

Marin ih je ukupno udario 66, u konačnici 15 više nego što je imao pogrešaka, a nakon drugog seta bio je na 22 i 26, četiri pogreške više. To samo pokazuje, još jednom pokazuje, od kakvog je materijala sazdan 30-godišnjak iz Međugorja. Onoga najčvršćeg, jer to kako je igrao Verdasco mnoge bi obeshrabrilo.

Tennis - Australian Open - Third Round - Melbourne Park, Melbourne, Australia, January 18, 2019. Spain's Fernando Verdasco reacts during the match against Croatia's Marin Cilic. REUTERS/Adnan Abidi
REUTERS/Adnan Abidi

- Nevjerojatan meč! Baš tako, puno se emocija uplelo u ovih više od četiri sata. Imao sam pred sobom veliku planinu za uspeti se nakon 0:2 u setovima, uložio sam strašan napor i isplatilo se - govorio je Marin nešto poslije jedan sat iza ponoći u Melbourneu.

Na tribinama Margaret Court Arene ostalo je puno gledatelja, mnogo njih u crveno-bijelim kockastim obilježjima.

- Hvala vam, hvala vam puno što ste ostali do kraja. Nemam pojma kako sam se izvukao, čini se kao da volim upasti u duboku rupu i onda se izvlačiti iz nje. Verdasco je igrao nevjerojatno, pogotovo u prva dva seta. Ono kako je servirao u četvrtom setu, nikada ga prije nisam doživio u takvom izdanju. Ostao sam čvrst i kad je bilo gusto, odigrao sam jako dobro.

Prepričavati sve detalje stvarno nema smisla, ali jedno definitivno upada u oči. Napisali smo već, Verdasco je zabio 27 asova (11 u četvrtom setu), a Čilić je ostao na osam (!) kroz cijeli meč. I svejedno je naš tenisač skupio 12 winnera više. Uspio je kroz igru, kroz izmjene, ponekad duge i naporne. Ono, iz terena. Kad već drugačije nije mogao.

Bekhend je radio štetu, kroz dijagonalu na Verdascov forhend. Tko bi se na to kladio prije meča? Nitko. I to kroz četiri sata i 18 minuta. U redu, možemo malo vremena oduzeti, prva dva seta su pripala Španjolcu, dok se Čilić vidno nervirao što mu servis ne donosi ništa. Pritom je Verdasco kod 3:3 u prvom setu izvukao 0:40, pa u trećem kod 1:0 napravio istu stvar. Kad se sve skupa zbroji, do breaka za 3:1 u trećem Marinu je kroz ruke procurilo devet break-lopti u nizu. Na većinu od njih je Verdasco pogodio prvi servis, odličan prvi servis.

Tennis - Australian Open - Second Round - Melbourne Park, Melbourne, Australia, January 16, 2019. Croatia's Marin Cilic reacts upon winning the match against Mackenzie McDonald of the U.S. REUTERS/Aly Song - UP1EF1G0FY13A
REUTERS/Aly Song

- Idemo. To, care! - zaurlao je Marin kad je forhend winnerom sa 1:3 došao na 4:3 u tie-breaku, koji je nakon dvije meč-lopte Verdasca okončao s bekhend winnerom i forhend winnerom.

Takav bi rasplet tie-breaka slomio mnoge, izgledalo je i nama da će slomiti Verdasca, jer je Marin otvorio peti set s 3:0, ali ovo nije bio meč u kojem će se netko predati i odustati. Čekao je Španjolac nekakvu sitnu priliku i dočekao. Kod 4:2 za našeg tenisača, naime, opet se odvijala drama. Taj gem je Čilić otvorio s dvije duple pogreške i u trenu je bilo 0:40. Onda je on Međugorac Verdascu servirao vlastitu medicinu, izvukao se i konačno prelomio sve. Negdje iza jedan sat oko ponoći sve je bilo gotovo.

Čilić nije imao snage previše se radovati, u njegovoj loži nekako je najiscrpljenije djelovao trener Ivan Cinkuš. Kondicijski stručnjak Slaven Hrvoj izvukao je osmijeh, a fizioterapeut Stjepo Jarak grlio se s Čilićevom suprugom Kristinom. Velika pobjeda, najveća od svih sedam povrataka sa 0:2 u setovima.

Marin je šesti put u osmini finala Australian Opena i u nedjelju će igrati protiv drugog Španjolca, Roberta Bautiste Aguta. Omjer je 4-1 za Marina, a jedina pobjeda suparnika - gle, čuda - jest iz Melbournea prije tri godine u 3. kolu (4:6, 6:7, 5:7). Prije toga je Čilić dobio dva finala u Moskvi s rezultatom 6:4, 6:4 (2014. i 2015. godine), te nakon toga u Wimbledonu (6:2, 6:2, 6:2) i Parizu (7:6, 6:2) 2017. godine.

Bautista Agut je "siječanjski čovjek". Nedavno je u Dohi četvrtu godinu zaredom osvojio turnir u siječnju (dvaput Auckland, jednom Chennai i Doha), četvrti je put u osmini finala Australian Opena. U Dohi je u finalu nadigrao Novaka Đokovića, prije toga Stana Wawrinku. U Melbourneu je u prva dva susreta bio prisiljen igrati pet setova nakon vodstva od 2:0, epski protiv Andyja Murraya te odmah iza toga protiv Johna Millmana, e da bi Karena Hačanova riješio u tri seta.

Koliko god Bautista Agut (Čilićev vršnjak) izazivao respekt s osam uzastopnih pobjeda, u što je uključena i ona protiv najboljeg tenisača svijeta, nemamo razloga ne biti optimisti.

Linker
23. travanj 2024 19:22