MINAS PANAGIOTAKIS Getty Images Via Afp
KRIZA TRAJE

Ćorićeva Grand Slam agonija: U deset godina nikad nije bio rezultatski lošiji nego što je sada

Hrvatski tenisač i treći je puta ove sezone ispao već u prvom kolu jednog od četiri najveća svjetska turnira
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 29. kolovoz 2024. 11:29

Skoro pa da nije mogao poželjeti povoljniji ždrijeb za početak US Opena, ali i taj blagonakloni faktor utopio se u grozomornu sezonu Borne Ćorića.

Adrian Mannarino jedan je od tenisača u najlošijoj formi ne samo trenutačno, već cijele ove sezone budući da je od 15. veljače do US Opena sudjelovao na 19 turnira, ali na njima ostvario katastrofalan omjer 2-19.

10 uzastopnih poraza

Drugim riječima, od 19 turnira na njih čak 17 upisao je poraze odmah u prvom kolu, s time da je od lipnja bio u nizu od čak deset uzastopnih poraza. Gubio je i od zvučnijih suparnika (Dimitrov, Auger-Aliassime, Shapovalov...), ali bilo je i poraza od igrača izvan Top 100 (Zeppieri), pa čak i od tenisača izvan Top 200 na svijetu (Brouwer).

Ironično je što je još ove godine, zahvaljujući osmini finala na Australian Openu, u veljači ostvario svoj najbolji renking karijere, 17. mjesto. Da bi se potom strmoglavio u rezultatsku provaliju pa s deset uzastopnih poraza, izvan forme i sasvim sigurno bez samopouzdanja stigao u New York. I onda je, eto, takav Mannarino baš u Borni Ćoriću našao žrtvu s kojom se vratio pobjedama.

image
BERTRAND GUAY Afp

Francuz je inače poznat po raritetnoj praksi da ne gleda ždrijeb zato što ne želi, štoviše inzistira na tome da ne sazna ime svog suparnika što je duže moguće, po mogućnosti čak i do deset minuta prije nego će izaći na teren s njim. Tako zna koliko je sada dugo bio u neznanju, ali vrlo vjerojatno su se Mannarinu oči malo zacaklile kada je doznao da će igrati baš protiv Ćorića.
Razlog je jednostavan: ranije su igrali četiri puta i sva četiri puta je Francuz izlazio kao pobjednik. Igrali su, doduše, posljednji put još prije pet godina, ali to očito nije bio problem za Mannarina. Ali, bio je problem za Ćorića.

Jer niti ovoga puta Zagrepčanin nije uspio dešifrirati obrazac igre nezgodnog ljevorukog Francuza, već štoviše nanovo je upao u zamku iskusnog veterana. Mannarino je kao i inače uglavnom samo “gurao” loptu, držao je u terenu i prepustio Ćoriću da ide po poene. Rezultiralo je to sa 23 izravna poena hrvatskog tenisača, dok ih je s druge strane Mannarino skupio samo deset, ali više od toga mu nije ni trebalo budući da je s Ćorićeva reketa stiglo i čak 50 neprisiljenih grešaka. Kada se tome doda i jako skroman Ćorićev servis, odnosno tek 48% ubačenog prvog servisa, jasno je otkud je Mannarinu stiglo devet prilika za break, odnosno kako je šest realizirao.

Kao da je uletio u začarani krug bez izlaza, a u međuvremenu se s 14. mjesta na svijetu prošlog ljeta sada strovalio na rub Top 100 i tko zna gdje će se zaustaviti

Tako je neuspjehom završio još jedan US Open za Bornu Ćorića, štoviše nastavila se njegova agonija na Grand Slamovima, koji su mu i inače velika boljka. Ove godine na četiri najveća turnira samo je u Wimbledonu upisao jednu pobjedu, a na ostala tri izgubio prvo kolo. U ta tri poraza u 1. kolima ukupno je osvojio jedan set.

Ovogodišnjih 1-3 na Grand Slamovima najlošiji je Bornin godišnji učinak na najvećim turnirima u karijeri, otkako je 2015. postao redoviti sudionik istih. Dakle, u deset godina nikad nije bio rezultatski lošiji nego što je sada.

Veliki podbačaj

Ako uključimo i prošlu sezonu, prvu cjelovitu po povratku sa stanke izazvane operacijom ramena, onda dolazimo do podatka da je na posljednjih osam Grand Slamova Borna Ćorić čak šest puta izgubio prvo kolo.

Veliki je to podbačaj za njegove ambicije, ali sada je to već i dovoljno dugačko vremensko razdoblje da se može utvrditi problematična špranca. Prije dvije godine osvojio je Masters 1000 u Cincinnatiju, lani igrao polufinale Madrida, četvrtfinale Rima, ove godine ima finale Montpelliera, ali to su sporadični bljeskovi, dok je između njih more poraza i loših mečeva.

I protiv Mannarina je Ćorić na desnom laktu nosio steznik, što će sugerirati da mu ozljeda, na koju se požalio prije izvjesnog vremena, i dalje zadaje probleme. No, s obzirom na to da uglavnom redovito igra, da ne preskače turnire, možemo onda samo pretpostaviti da situacija nije toliko kritična da bi zahtijevala dužu pauzu. Uostalom, on sâm i njegov stožer najbolje znaju treba li tretirati tu ozljedu ikako drugačije te koliko takvo stanje utječe na njegove teniske izvedbe. Ili ne utječe...

No, trenutačno generalno stanje za Bornu Ćorića ne izgleda dobro. Kao da je uletio u začarani krug bez izlaza, a u međuvremenu se s 14. mjesta na svijetu prošlog ljeta sada strovalio na rub Top 100 i tko zna gdje će se zaustaviti. I kada. A sigurno još i više boli osjećaj kada 36-godišnji veteran protiv tebe prekida svoju gubitničku seriju i baš na tebi uspijeva liječiti traume iz proteklih mjeseci.

Linker
05. rujan 2024 10:53