Detalj iz Osijeka

 DAMIR KRAJAC Cropix
TRI BOLNA PORAZA

Crni petak hrvatskog sporta: Nadali smo se velikom slavlju, a dobili baš gorka razočaranja

Marin je izgubio u polufinalu Roland Garrosa, a pravo razočaranje su priredile nogometne reprezentacije.
Piše: SNObjavljeno: 03. lipanj 2022. 23:10

Nećemo po dobrom pamtiti petak, 3. lipnja, barem što se hrvatskog sporta tiče. Marin Čilić izgubio je u polufinalu Roland Garrosa od Caspera Ruuda (6:3, 4:6, 2:6, 2:6), a pravo razočarenje su priredile nogometne reprezentacije - seniori koji su u Osijeku izgubili 0:3 od Austrije na otvaranju Lige nacija, te U21 koja je spektakularno prosula pobjedu u sudačkoj nadoknadi utakmice protiv Norveške (2:3) te se udaljila od plasmana na Europsko prvenstvo.

image

Marin Čilić i Casper Ruud

CHRISTOPHE ARCHAMBAULT Afp

Kako svi porazi nisu isti, tako ipak moramo izdvojiti poraz Čilića od ovih nogometnih. Najbolji hrvatski tenisač je ostvario nevjerojatan uspjeh plasmanom u Roland Garros gdje ga je, treba biti iskren, malo ljudi vidjelo uoči starta drugog Grand Slam turnira sezone. Otvorio je Čilić odlično meč protiv Ruuda, ali protivnik je večeras jednostavno bio bolji i koncentriraniji te zasluženo izborio finale protiv Rafaela Nadala. Čiliću je sigurno ovaj poraz teško pao, ali svakako mora biti zadovoljan uspjehom kojeg je napravio u Parizu.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

'Vatreni' su ipak malo druga priča. Činjenica je da su protiv Austrije u prvoj postavi nedostajali Luka Modrić, Joško Gvardiol, Ivan Perišić i Dominik Livaković, ali Zlatko Dalić je i dalje u Gradskom vrtu na teren izveo momčad koja je morala proći puno bolje od uvjerljivog poraza od 0:3. Imali su hrvatski nogometaši inicijativu na početku utakmice, ali Austrijanci su čekali i dočekali svoje šanse i došli do velike pobjede. Ovo je definitivno bilo upozorenje za sljedeće utakmice u Ligi nacija, ali i pripremama za SP u Kataru.

image
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix

Što tek reći za U21 reprezentaciju? Momčad Igora Bišćana u prilično je jakom sastavu imala 2:1 u gostima kod Norveške, rivala za prvo mjesto u skupini, samo da bi u sudačkoj nadoknadi primila dva gola i dovela se u nezgodnu situaciju za odlazak na Europsko prvenstvo. Hrvatska sada ima 19 bodova iz 9 utakmica, Norveška je na 18 iz 8, a Finska ima 16 bodova iz 8 utakmica. Prva momčad ide direktno na prvenstvo, kao i najbolja druga iz 9 skupina. Ostalih 8 drugoplasiranih igraju play-off.

Lošem danu su se na juniorskom Roland Garrosu priključili Dino Prižmić i Lucija Ćirić-Bagarić. Prižmić je u polufinalu izgubio od Gabriela Debrua dok je Ćirić-Bagarić u paru s Belgijankom Sofijom Costoulas izgubila od Čehinja Bejlek i Havlickove. Stvar je ipak spasio Mili Poljičak koji je s Edasom Butvilasom iz Litve izborio finale juniorskih parova. Oni će u finalu igrati protiv kombinacije Bueno/Buse, a podsjetimo da sutra finale seniorskih parova igra Ivan Dodig. On s Amerikancem Austinom Krajicekom traži novi naslov protiv Marcela Eravala iz El Salvadora i Jean-Julien Rojera iz Nizozemske.

Linker
25. travanj 2024 12:53