MIKE STOBE Getty Images Via Afp
US OPEN

Čudesni Borna Gojo! Nakon ludog otvaranja pomeo Amerikanca u njegovu dvorištu i stigao do rezultata karijere

Loše je krenulo za hrvatskog tenisača, ali se na koncu završilo na najbolji mogući način
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 30. kolovoz 2023. 19:57

Na impresivan je način naš Davis Cup junak, 106. tenisač svijeta prije početka US Opena, Borna Gojo ostvario uspjeh karijere, prvi put izborio nastup u trećem kolu jednog Grand Slam turnira. Peta ovogodišnja pobjeda u Flushing Meadowsu - Splićanin je do glavnog turnira stigao kroz kvalifikacije - stigla je protiv domaćeg aduta Mackenzieja McDonalda, 40. na svijetu.

Međutim, razlika u rankingu se nije vidjela u igri. Dapače. U tom smislu je Borna Gojo izgledao kao bolje rangirani tenisač, kao netko tko je ovako daleko na jednom Grand Slamu morao doći i puno ranije. Ali to je već ispričana priča o još uvijek neispunjenom potencijalu 25-godišnjaka koji odavno vrijedi za Top 100 u kojem se s ovim pobjedom našao. Po trenutnom "live" izračunu ATP ljestvice je na 89. mjestu...

Nakon pobjede protiv McDonalda, Gojo u 3. kolu čeka boljeg iz susreta Francisca Cerundola (ATP 20) i Jirija Veselog (ATP 437).

image
MIKE STOBE Getty Images Via Afp

Loše je krenulo za Goju, breakom u prvom gemu koji je najavio potpuno ludilo na startu ovog meča. Naime, u prva četiri gema nijedan tenisač nije uspio zadržati svoj servis, dok je treći potrajao gotovo kao ostatak seta, s ukupno 12 odigranih poena. Nakon toga su pak uslijedila tri gema u kojima je svaki na svom servisu izgubio tek po jedan poen, da bi završnica seta potpuno pripala Borni. Naime, prvo je i treći put slomio servis protivnika, iskoristio treću break-loptu nakon propuštene dvije vezane, da bi onda besprijekorno odservirao za 6:3, upisao prvi osvojeni gem bez izgubljenog poena...

Takav je pak imao jedan i u drugom setu, no, isto tako nijednom nije dozvolio McDonaldu da na njegovom servisu dođe do izjednačenja, kamoli break lopte. Štoviše, tek jednom je u drugom setu Amerikanac došao do "30", dok je s druge srane svoj servis izgubio kod 1:1, onda i spasio tri break lopte na 3:4, ali set nije uspio iščupati. Sve to unatoč činjenici da je Gojin postotak ubačaja prvog servisa konstantno padao. Međutim, omjer "winnera" u prva dva seta bio je 24-10 u korist našeg tenisača.

Međutim, dok se u trećem setu to izjednačilo, odnosno meč je zaključen s 34-19 u "winnerima", situacija se na terenu nije promijenila. Točnije, Borna Gojo je sigurno držao svoj servis i strpljivo čekao priliku koja se ukazala kod 3:3. Tu su stigle prve dvije break lopte koje Splićanin nije iskoristio, ali je poslao poruku prije završnog udarca, odnosno prije noš što će vezati tri gema zaredom. Između dva servisa na kojima je gubio tek po jedan poen, Gojo je konačno i peti put u meču "breaknuo" McDonalda na isti način kao u prvom setu. Propustio je dvije vezane break lopte te nakon izjednačenja zaradio još jednu koju je iskoristio. Kao i prvu meč loptu.

Linker
04. svibanj 2024 03:53