COREY SIPKIN/Afp
MENTALNA ‘ZVIJER‘

Đoković bio na rubu ispadanja, a onda izveo pothvat koji je napravio prije 12 godina. Sada čeka Goju

Najuspješniji tenisač u povijesti gubio je 0:2 protiv Lasla Đerea pa ga izbacio u pet setova
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 02. rujan 2023. 07:39

Osmi put u karijeri i drugi put u New Yorku, Novak Đoković okrenuo je zaostatak od 0:2 u setovima te pobjedom nad sunarodnjakom Laslom Đereom ušao u osminu finala US Opena. Tamo ga već čeka Borna Gojo, koji je izbacio Čeha Veselog i napravio novi najveći rezultat karijere.

Đoković je na US Openu posljednji put ovakav preokret izveo prije 12 godina, kad je u polufinalu gubio 0:2 u setovima od Rogera Federera, pa ga izbacio te kasnije preko Nadala otišao do titule.

Osvajaču rekordna 23 Grand Slama za pobjedu su trebala tri sata i 45 minuta, tijekom kojih je upisao 34 winnera, ali i čak 36 promašaja. Tijekom prva dva seta teško je hvatao ritam, ponajviše zahvaljujući 28-godišnjem Đereu koji je igrao tenis života te odigrao nekoliko spektakularnih poena. U prva dva seta suočio se sa samo tri break-lopte, i to na samom početku meča, spasivši sve tri.

Đokoviću je dugo trebalo da mu "uđe u glavu" i počne kontrolirati izmjene, no kad je u trećem setu s dva breaka odmaglio do 5:0, meč je mogao otići samo u jednom smjeru. Đere je u preostala tri seta bio statist, a posljednju šansu propustio je kod 3:5 u petom setu, kad je njegov suparnik na servisu za meč poništio break-loptu.

- Bio je ovo jedan od najtežih mečeva koje sam posljednjih godina odigrao ovdje na US Openu. Svaka čast Laslu što je odigrao najbolji tenis koji sam vidio od njega - izjavio je Đoković.

Otkrio je da je pri zaostatku od 0:2 u setovima u svlačionici sa sobom odradio razgovor pred ogledalom.

- Stvarno jesam, ne lažem. Vodio sam ohrabrujući monolog i nekako se smijao sam sebi jer sam bio vrlo uznemiren. Morao sam se prisiliti da se pridignem.

Okršaj Goje i Đokovića na rasporedu je sutra, a točna satnica bit će objavljena kasno večeras.

Linker
21. lipanj 2024 07:08