TIMOTHY A. CLARY Afp
BLIZU SVEVREMENSKOG USPJEHA

Đoković pred novim fascinantim rekordom: ‘Ne želim o tome ni razmišljati, znamo što se dogodilo prošli put‘

‘Kada imate 36 godina, svako finale može vam biti posljednje‘, poručio je srpski tenisač
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 10. rujan 2023. 16:15

Novak Đoković dogurao je do nestvarnog 36. finala na Grand Slam turnirima, a dogurao je i do praga još jednog fascinantnog rekorda. Pobijedi li u nedjeljnoj završnoj borbi US Opena ruskog tenisača Danila Medvedjeva, 36-godišnji Srbin će se izjednačiti s Margaret Court, oboje će u tom slučaju imati na kontu po 24 titule na najvećim svjetskim turnirima.

‘Ponosan sam, ali..‘

Novak je u polufinalu bez većih problema nadigrao 20-godišnjeg Amerikanca Bena Sheltona, a premda su mnogi očekivali da ćemo u nedjelju gledati reprizu ovogodišnjeg finala Wimbledona, planove im je pomrsio Medvedjev koji je u četiri seta zaustavio branitelja naslova Carlosa Alcaraza. Nije, naravno, 27-godišnji Rus baš takvo iznenađenje, uvijek se dobro osjećao u Flushing Meadowsu, tu je 2019. prvi put igrao u Grand Slam finalu, a dvije godine kasnije došao i do jedine dosadašnje titule na jednom od četiri najveća. Tada je u finalu u tri seta deklasirao upravo Đokovića, zaustavivši ga u namjeri da postane tek treći čovjek u povijesti s naslovom na sva četiri Grand Slama u jednoj godini.

image

Ben Shelton i Novak Đoković

KENA BETANCUR Afp

- Svako Grand Slam finale je nova prilika za ispisivanje povijesti, svjestan sam toga i ponosan sam na to. Ali opet, ne dopuštam si razmišljati o takvim stvarima. Kad sam u prošlosti to radio, kao u finalu 2021. godine, možda sam bio preopterećen prilikom koja je preda mnom i to me je zakočilo. Dakle, ne želim da se to ponovi i jedini mi je cilj usredotočiti se i taktički se pripremiti za finale - poručio je Đoković.

S 36 godina na leđima, svjestan je da mu se karijera bliži kraju, no sve što je pokazao ove sezone, govori koliko je i dalje moćan.

- Kad imate 36 godina, svako Grand Slam finale vam može biti posljednje. Zato ovakve prilike za osvajanjem naslova cijenim možda i više nego prije deset godina. Jer tada sam razmišljao na način “hej, preda mnom je još uvijek popriličan broj godina u tenisu”. Danas ne znam koliko je još godina preda mnom i svjestan sam prilike koja mi se pruža, ali pokušat ću pristupiti nedjeljnom meču kao i svakom drugom. Znam da me čeka najteži izazov dosad je igram protiv čovjeka od kojeg sam u posljednjem finalu izgubio.

‘O ovome sam sanjao‘

Pobijedio je ove sezone u 26 od 27 mečeva na Grand Slam turnirima što je još jedan nevjerojatan doseg na njegovom bogatom popisu.

- Grand Slam turniri me još uvijek drže motiviranim da treniram naporno svaki dan i pokušam se održati na razini na kojoj se mogu boriti s ovim dečkima. I raspored nastupa sam prilagodio tome da budem najbolji na Grand Slam turnirima i u tome sam uspio ove godine. Igrati u sva četiri Grand Slama finala u sezoni je nevjerojatno, to je ono o čemu sam sanjao - zaključio je Đoković koji se od ponedjeljka vraća na svjetski broj 1.

image

Novak Đoković

KENA BETANCUR Afp

Medvedjev je svjestan da ga nakon trijumfa protiv Alcaraza čeka još teži posao jer Đoković je, kako sam kaže, bolji u svakom njihovom međusobnom meču.

- Novak će biti svoja najbolja verzija u nedjelju, a ja moram biti najbolja verzija samog sebe ako ga želim pobijediti.

Uoči svog petog Grand Slam finala ruski tenisač ističe da fokus neće biti na fizičkoj pripremi.

- Sve je na mentalnoj pripremi. Kao kad ideš u rat - želiš se boriti do kraja, želiš pobijediti. Takav pristup bi trebao biti i u finalu Grand Slama.

image

Daniil Medvedjev

KENA BETANCUR Afp

Priznaje da mu je pobjeda protiv Alcaraza, nakon što u prethodna dva meča protiv njega nije osvojio ni set, značajno podigla samopouzdanje. A to mu je itekako potrebno uoči okršaja protiv Novaka.

- Đoković nikad nije isti nakon poraza. I upravo je zbog takvog mentaliteta osvojio 23 Grand Slam naslova, rekordan broj Masters 1000 titula, skupio toliki broj tjedana na broju 1. Moram biti svjestan da će u nedjelju biti 10 puta bolji nego u finalu 2021. Što znači da i ja moram biti 10 puta bolji nego tog dana.

Linker
28. travanj 2024 03:20