DAVID GRAY Afp
GRAND SLAM BROJ 22

Dominacija bez premca: Nezaustavljivi Đoković osvojio Australian Open i osigurao povratak na broj jedan

Bez izgubljenog seta, Novak je nakon pobjede otrčao svojem timu i izgrlio Ivaniševića
Piše: Ivan AlaupovićObjavljeno: 29. siječanj 2023. 13:15

Prijenos uživo:

Novak Đoković - Stefanos Tsitsipas 6:3, 7:6(4), 7:6(5)


Novak Đoković ispisao je povijest i došao do desetog naslova u Melbourneu, a isto tako se izjendačio s Rafaelom Nadalom po broju Grand Slamova (22). Ovoga je puta žrtva bio grk Stefanos Tsitsipas kojega je Nole svladao u tri seta ()

Iako je u prvom setu djelovao potpuno izgubljeno, ispostavilo se da je jednostavno Novak bio predominantan na startu. Međutim već u drugom setu krenule su nervoze, Tsitsipas je postajao sve bolji, a srpski tenisač nervozniji. Gestikulirao je prema svojoj klupi, posebno prema Goranu Ivaniševiću koji mu je govorio da se smiri.

U nastavku se smirio i slavio i tie breaku (7:4) i sve je izgledalo kao da će suvereno slaviti i u trećem setu, ali Grk se nije predavao.

Pokazao je zube i već na samom startu trećeg seta napravio break, ali mu je Novak odmah vratio istom mjerom. Scenarij se odvio jednako kao i u drugom setu i otišlo na tie-break gdje je Grk loše krenuo i promašivao čiste zicere, kasnije se pokušao vratiti, ali se Novak nije predao i došao do svoje nove Grand Slam titule koju je emotivno proživio uz svoj tim.


PRIJENOS UŽIVO:

3. SET

>>> Novak Đoković osvojio je Australian Open po deseti put u svojoj karijeri, 22 Grand Slam za novog/starog svjetskog broja jedan.

>>> Odgovor na ranije postavljeno pitanje je stigao. Koliko god da se Đoković borio i došao na 40:30, Grk je bio prejak i odveo ovo na 6:6.

>>> Ponovno je Tsitsipas na iglama. Novak je bio siguran i obranio je svoj servis. Može li Grk odvesti ovo u tie-break?

>>> Đoković siguran na svom servisu. Ako napravi break, postat će prvak, veliki je pritisak na Tsitsipasu.

>>> Najlakše osvojen gem do sada za Grka. Bez izgubljenog poena, bez ikakve Novakove reakcije. Čini se da će ovo ponovno u tie-break.

>>> Nakon međusobnih breakova na startu trećeg seta, nastavljaju braniti svoje servise u nastavku meča. Velika borba!

>>> Pod velikim je pritiskom bio Tsitsipas nakon što je Novak osvojio svoj servis. Ipak, fantastično je pogodio forehand za 40:30, a nakon toga servirao za 2:2.

image
WILLIAM WEST Afp

>>> Dobro je Grk ušao i u drugi gem, sve je dobro pripremio, a onda je promašio čistog zicera kod rezultata 40:30. Novak se je imao dvije break lopte i odmah vratio istom mjerom.

>>> Imao je dvije break lopte na startu trećeg seta Tsitsipas, prvu je propustio dok je na drugoj ostao pribran i poveo.

2. SET

>>> Dva mini breaka na startu nisu bila dovoljna Tsitsipasu, Novak je stvorio je prednost 4:1 i Grk više nije osvojio poen. Srpskog tenisača korak dijeli do pisanja povijesti.

image
WILLIAM WEST Afp

>>> Krenuo je sjajno Novak, a onda na 40:0, servis greškom dozvolio Tsitsipasu da se vrati. Ipak ostao je koncentriran do kraja i osvojio svoj servis za 6:6. Ide se u tie-break!

>>> Prvi poen za Novaka, pa dva za Cicipasa, a onda Stefanos šalje loptu jako daleko van terena. Došao je Grk zatim do set lopte koju je Novak obranio, a onda jako ljutito vikao prema publici koja ga je ometao. Uzeo je ovaj gem, a onda ponovo sočnim psovkama počastio ljude na tribini.

>>> Tsitsipas jako napada, izgubio je samo jedan poenan svom servisu i sada će pokušati napraviti break da izjednači u setovima.

>>> Posle duge izmjene kod 3:3 Novaku je iskliznula noga i pao je. Sutkinja je odmah intervenirala i pitala je li dobro, a onda se igra nastavila.

>>> Sve bolja igra Tsitsipasa koji uz nešto više muke osvaja svoj servis, ovo je bilo vrlo bitno za Grka. Kod Đokovića primjetni prvi znakovi nervoze, derao se prema svojoj klupi. "Triput ću te pitati šta da radim, ti mi kaži!", vikao je Đoković, na što je Goran Ivanišević odgovorio: "Dobro je, samo smireno."

>>> Puno uzbudljivosti donjeo je peti gem drugog seta, kod rezultata 30:30, Tsitsipas je napravio dvostruku pogrešku na servisu, ali se nije predao i na kraju poveo 3:2.

>>> Prvi problemi za Đokovića, napravio je dvije duple servis greške, ali se na kraju izvukao i nije dozvolio Grku priliku za break.

image
MARTIN KEEP Afp

>>> Vratio je Novak istom mjerom i bez izgubljenog poena pomeo svog protivnika za izjednačenje.

>>> Odmah nakon što je izgubio prvi set, Grk sada djeluje pribranije, bez ikakvih poteškoća osvaja svoj servis i vodi 1:0 u drugom setu.

1. SET

>>> Novak Đoković ostao je dominantan u prvom setu! Rijetki su bili trenuci u kojima je Tsitsipas izgledao konkurentno i Srbin zasluženo vodi 1:0 u setovima.

image
ANTHONY WALLACE Afp

>>> Kratka dominacija sada Tsitsipasa koji je zaredao dva asa i smanjio prednost.

>>> Novak nastavlja briljirati, bez ikakvih problema osvojio je svoj servis, ukoliko sada napravi break osvojit će prvi set.

>>> Evo i prvog breaka, Đoković je ovoga puta iskoristio jednu break loptu odnosno Grk je napravio duplu servis grešku.

>>> Najduža izmjena dosada u ovom susretu. Ukupno 25 udaraca imali su u četvrtom gemu kod rezultata 2:1 za Đokovića.

image
WILLIAM WEST Afp

>>> Propustio je dvije break šanse u drugom gemu srpski tenisač, ali se Tsitsipas izvukao izvrsnom backhand paralelom.

>>> Đoković uvjerljivo osvojio svoj servis i poveo na početku meča.

>>> U međusobnom omjeru Đoković protiv Tsitsipasa vodi 10-2. Posljednji su put igrali na ATP finalu u Torinu, gdje je Srbin slavio u dva seta.

>>> Jedanaest godina razlike između Đokovića (35) i Tsitsipasa (24) najveća je dobna razlika u finalu Australian Opena u Open eri.


Prvi Grand Slam stigao je do posljednje bitke. Na Rod Laver Areni u Melbourneu od 9.30 sati Novak Đoković i Stefanos Tsitsipas odlučuju o osvajaču Australian Opena.

Za Đokovića, koji je do finala stigao uz samo jedan izgubljeni set, to je nova prilika da se upiše u povijesne knjige. Osvoji li titulu, izjednačit će se s Rafaelom Nadalom po broju Grand Slamova (22) i po tko zna koji put aktualizirati pitanje o najvećem tenisaču svih vremena.

Tsitsipas je drugi put u finalu, nakon Roland Garrosa 2021., a ako želi otići do kraja, morat će učiniti nemoguće: nanijeti Srbinu prvi poraz ikad u polufinalu ili finalu Australian Opena.

Ulog je ovaj put maksimalan, jer će pobjednik od ponedjeljka biti novi (ili stari) broj jedan svjetskog tenisa.

Meč pratite uživo na portalu Sportskih novosti.

Linker
27. srpanj 2024 04:45