Paul Crock/AFP
DRAGOCJENI SAVJETI

Donna otkrila kako joj je slavna tenisačica pomogla da uđe u četvrtfinale, a jedna ju je stvar rastužila

Na sljedećoj WTA ljestvici ponovno će biti najbolja hrvatska tenisačica
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 23. siječanj 2023. 08:18

Četiri pobjede, skok od 30 mjesta na WTA ljestvici i zarada od 555 tisuća australskih dolara. Tako izgleda bilanca Australian Opena iz perspektive Donne Vekić, nakon što je 26-godišnjakinja sa 6-2, 1-6, 6-3 izbacila Lindu Fruhvirtovu i plasirala se u četvrtfinale.

Češko čudo od djeteta, 17-godišnjakinja koja je ne tako davno na juniorskom Touru vodila velike bitke protiv Petre Marčinko, pokazala je zašto teniski eksperti nju i njezinu sestru Brendu proglašavaju "next big thing" svjetskog tenisa. Donna je, međutim, izdržala otpor Fruhvirtove, preživjela crnu rupu u drugom setu te stigla do svojeg najvećeg rezultata u Melbourneu. Drugi put u karijeri je među osam najboljih na Grand Slamu.

- Znala sam da moram biti na najvišoj razini i drugo, da moram zadržati korak čak i ako u nekom trenutku stvari krenu u njezinom smjeru. To se i dogodilo, ali sam se borila do kraja - opisala je unutarnje borbe na press konferenciji.

Ždrijeb vodi prema Pliškovoj

Iako se nadala da će je u četvrtfinalu čekati velika prijateljica, Švicarka Belinda Benčić, taj je meč otišao u ruke Arine Sabalenke, koja na papiru djeluje kao puno bolji match-up za Donnu. Protiv Bjeloruskinje ima omjer 5-1, dok je od Benčić izgubila četiri puta, a pobijedila je samo jednom.

- Tužna sam što Belinda nije prošla, no sigurna sam da će mi dati nekoliko savjeta - nasmijala se.

image

Drugi put u karijeri Vekić će se boriti za polufinale Grand Slama

Peter Dovgan/Imago Sportfotodienst/Profimedia

Protiv Sabalenke, kaže, očekuje tešku borbu. Pobjednica će u polufinalu igrati s boljom iz dvoboja Plíškove i Linette.

- Svi mečevi koje smo dosad odigrale bili su tijesni. Od početka turnira fokus mi je isključivo na sljedećem meču, tako će biti i sad. Neću razmišljati o tome da se radi o četvrtfinalu Grand Slama, ionako je već dovoljno velik izazov.

Konzultantica i mentorica

U Donninom je stožeru novost da je iz lože prati Pam Shriver, bivša finalistica US Opena koja je svojedobno bila treća na svijetu. Amerikanka je u međuvremenu izgradila reputaciju kao TV komentatorica, no očito ima i dragocjene savjete za Osječanku.

- Rekla mi je da moram puno više izlaziti na mrežu. Ali morat ćemo još poraditi na tome - komentirala je Vekić, na što se Shriver nasmijala.

O međusobnoj je suradnji govorila i u intervjuu za Tennis Majors.

- Moj glavni trener je Nikola Horvat, s kojim radim od Cincinnatija, a kasnije smo dodali Pam. Kliknule smo još u San Diegu, i to ekspresno. Trenerica mi je, konzultantica i mentorica, kako god to želite nazvati. Sretna sam što se Nick i ona slažu jako dobro. Ključ je u komunikaciji i u tome što su sinkronizirani. Najvažnije je da imamo ugodnu atmosferu u ekipi, jer smo prije svega dobri prijatelji - zaključila je Donna, koja će na sljedećoj WTA ljestvici ponovno biti najbolja hrvatska tenisačica.

Dodatni vjetar u leđa

Za Donnu navijao i Zlatko Dalić, Kustić joj poklonio dres

U pobjedi protiv Fruhvirtove, Donna Vekić imala je i dodatni vjetar u leđa s tribina Margaret Court Arene. Među njezinim su navijačima, naime, bili i članovi delegacije Hrvatskog nogometnog saveza koja je u službenom posjetu Melbourneu. Delegaciju su predvodili predsjednik Marijan Kustić i izbornik Zlatko Dalić.

Osim njih, Osječanku su bodrili i član Izvršnog odbora HNS-a i predsjednik Komisije za dijasporu, Ante Kulušić, zatim tehnički direktor A i U-21 reprezentacije Stipe Pletikosa te glavni instruktor Petar Krpan.

Poslije meča, predsjednik Kustić uručio je Donni dres hrvatske reprezentacije s potpisima "vatrenih" i zaželio joj puno sreće uoči četvrtfinalnog meča u srijedu. (HNS)

image

HNS-ova delegacija s Donnom Vekić

ARHIVA HNS Arhiva Hns

Linker
23. travanj 2024 10:12