Donna Vekić

 Paul Crock/AFP
U ŽIVOTNOJ FORMI

Donna Vekić izbacila najveću nadu ženskog tenisa i izjednačila rezultat karijere. Sad je čeka omiljena mušterija

"Želim vjerovati da je ovo moj novi početak", izjavila je Osječanka nakon pobjede
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 23. siječanj 2023. 05:58

Prvi put u karijeri Donna Vekić igrat će četvrtfinale Australian Opena. Pobjedom 6-2, 1-6, 6-3 protiv Čehinje Linde Fruhvirtove, najbolje plasirane svjetske tenisačice ispod 18 godina, Osječanka je izjednačila svoj najbolji rezultat na Grand Slamovima.

Na putu do polufinala stajat će joj peta igračica svijeta Arina Sabalenka. Protiv Bjeloruskinje je dobila pet od šest međusobnih dvoboja, uključujući i onaj na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Iako je u trećem setu prva pala u zaostatak, izgubivši servis u trećem gemu, Donna je odmah napravila "rebreak" te do kraja dvoboja izgubila još samo jedan gem. Fruhvirtovu (WTA 82.) je slomila kod vodstva 4-3, realiziravši svoju petu break-loptu u meču. Četvrtfinale Australije dohvatila je iz svojeg 11. pokušaja.

- Želim vjerovati da je, s obzirom na to kako radim i kako se osjećam na terenu, ovo moj novi početak - izjavila je Donna, koja je upisala 42 winnera, od toga sedam asova.

image

Osječanku na sljedećoj WTA ljestvici čeka skok od najmanje 30 mjesta

Usa Today Network/ddp Usa/profimedia

Melbournški bljesak itekako će se odraziti na njezinom plasmanu. Nakon Australian Opena čeka je skok od najmanje 30 mjesta na WTA ljestvici; sa sadašnjeg 64. mjesta stići će na 34., s tim da bi je pobjeda protiv Sabalenke mogla gurnuti vrlo blizu ulaska u Top 20. Najbolji renking karijere joj je 19. mjesto.

Jedan od ključnih trenutaka meča dogodio se nakon drugog seta, u kojem je Donna doživjela rezultatski pad, pa uzela time-out od gotovo 10 minuta. Predah ju je "resetirao" i usmjerio prema pobjedi.

- Osjećaj je jako dobar. U drugom setu nisam baš osjećala kao da imam kontrolu nad mečom, ali znala sam da se moram boriti. Nadala sam se i vjerovala da ću pobijediti - dodala je.

Sabalenka ove godine također igra u sjajnoj formi. U osam mečeva još nije izgubila set, osvojivši Adelaide, a u Melbourneu je dosad redom izbacila Martincovu, Rogers, Mertens i Benčić. Ovo joj je također rezultat karijere na Australian Openu, dok na ostalim Grand Slamovima ima tri polufinala (jedno u Wimbledonu, dva u New Yorku).

Kraj za Garciju

Francuskinja Caroline Garcia, četvrta tenisačica svijeta, ispala je u osmini finala Australian Opena gdje ju je u ponedjeljak sa 7-6 (3), 6-4 pobijedila Poljakinja Magda Linette (WTA-45.).

Garcia, koja je prošle godine stigla do polufinala US Opena i osvojila Masters u Fort Worthu na kraju godine, smatrana je jednom od favoritkinja za osvajanje Australian Opena.

Međutim, Linette, koja do sada nikada nije prošla treće kolo na Grand Slam turnirima, sada će se boriti za mjesto u polufinalu protiv Čehinje Karoline Pliškove (WTA-31.) koja eliminirala Kineskinju Shuai Zhang (WTA- 22.) sa 6-0, 6-4. (Hina)

Rezultati susreta osmine finala Australian Opena:

Karolina Pliškova (Češ/N.30) - Zhang Shuai (Kina/N.23) 6-0, 6-4
Magda Linette (Polj) - Caroline Garcia (Fra/N.4) 7-6 (7/3), 6-4
Aryna Sabalenka (Bje/N.5) - Belinda Benčić (Švi/N.12) 7-5, 6-2
DONNA VEKIĆ (HRV) - Linda Fruhvirtova (Češ) 6-2, 1-6, 6-3

Linker
17. travanj 2024 15:17