BEN STANSALL Afp
SUZE U HRAMU TENISA

Donna Vekić propustila priliku života i u drami ostala bez finala Wimbledona

Talijanka je dobila dramatični tie-break trećeg seta te sa 2:6, 6:4, 7:6 otišla u finale
Piše: Vladimir Zrinjski, HinaObjavljeno: 11. srpanj 2024. 14:05

VEKIĆ - PAOLINI 6:2, 4:6, 6:7 (8:10)

Hrvatska tenisačica Donna Vekić nije se uspjela plasirati u finale Wimbledona nakon što je u polufinalu trećeg Grand Slama sezone poražena od Talijanke Jasmine Paolini sa 6-2, 4-6, 6-7 (8).

Mlada 28-godišnja Osječanka je u najvećem meču karijere nažalost, izgubila nakon dva sata i 50 minuta grčevite borbe.

Vekić je povela 1-0 u setovima, Talijanka je izjednačila, da bi u trećem setu gledali pravu dramu.

image
SOFASCORE

SofaScore statistika

Hrvatska tenisačica je u odlučujućem setu vodila s 3-1 uz break, te 4-3 uz break. No, ispustila je obje prednosti. Paolini je pak, kod 5-4 i 6-5 u gemovima imala meč lopte, ali se Donna spasila gurnuvši susret u 13. igru. Vekić je u "tie-breaku" propustila priliku života i u drami ostala bez finala Wimbledona izgubivši s 8-10.

Vekić je tek treća hrvatska tenisačica koja je igrala u polufinalu nekog Grand slam turnira, no samo je Iva Majoli prošla do finala osvojivši 1997. Roland Garros pobjedom u finalu protiv Švicarke Martine Hingis sa 6-4, 6-2.

Mirjana Lučić Baroni je dva puta dogurala do polufinala nekog Grand Slama, 1999. u Wimbledonu, te 2017. na Australian Openu, ali je oba puta izgubila. U All England Clubu je njezinu seriju zaustavila Njemica Steffi Graf, a u Melbourneu Amerikanka Serena Williams.

Hrvatska tenisačica je odlično ušla u meč. Već u prvom gemu, koji je trajao sedam minuta, imala je dvije prilike za oduzimanje servisa protivnici, no nije ih iskoristila i Paolini je povela s 1-0. Novu priliku Donna je dočekala u petoj igri iskoristivši prvu break loptu za 3-2. Osvojila je potom svoj servis za 4-2, da bi još jednom oduzela servis sedmoj igračici svijeta za velikih 5-2. Posljednji gem u setu je osvojila bez izgubljenog poena za 6-2 i 1-0 u setovima.

U drugom setu Vekić je do nove break prilike stigla u trećem gemu, nažalost Paolini se ovoga puta izvukla. Već u idućoj igri i 28-godišnja Talijanka je stigla do prve prilike za obrat. Vekić spašava break-loptu neobranjivim servisom u kut, zatim osvaja gem za 2-2.

Uslijedio je gem s nove dvije break lopte za Vekić, međutim talijanska tenisačica se nije predavala. Izvukla se iz teške situacije i povela s 3-2. Nažalost, ključnim se pokazala deseta igra, Paolini je pri vodstvu 5-4 ušla u gem s dva osvojena poena. Imala je i 40-15 uz dvije break i set lopte i odmah je iskoristila prvu za 6-4 i 1-1 u setovima.

Izgubljeni set očito nije pokolebao hrvatsku tenisačicu. Donna je nakratko otišla u svlačionicu po osvježenje i hrabro krenula u odlučujući set.

image

Donna Vekić u polufinalu Wimbledona

JAVIER GARCIA/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Javier Garcia/shutterstock Editorial/profimedia

Vekić je već u prvom gemu napravila break, a potom osvojila servis za 2-0. I u trećem gemu je imala loptu za 3-0, ali je Paolini ipak smanjila na 2-1. Opasno je živjela Paolini, ali izvukla je break-loptu i ostala u meču. Donna je četvrti gem osvojila bez izgubljenog poena povevši s 3-1. No, sjajna Talijanka je uzvratila s dva gema u nizu izjednačivši na 3-3. Prvo je na svoj servis smanjila na 2-3, a potom je napravila break za 3-3.

No, uslijedio je novi obrat, Vekić je napravila break za 4-3 stigavši na korak do velike pobjede. Talijanka je nakon promašaja za 15-40 kleknula na teren u nevjerici svjesna kako je ovo možda i ključni trenutak meča.

Nažalost, naša radost kratko je trajala, Paolini je vratila izgubljeni servis poravnavši rezultat na 4-4, a zatim bez izgubljenog poena na svoj servis povela s 5-4. Talijanka je u idućem gemu imala i meč loptu, ali se Vekić spasila izjednačivši na 5-5.

Sjajna se borba vodila u jedanaestoj igri. Vekić je prva propustila break loptu, Talijanka zatim nije iskoristila tri gem lopte, Donna je došla do još jedne lopte za obrat, ali je gem ipak otišao na suparničku stranu za 6-5. Vekić je teško podnijela gubitak ovog gema, a u nove probleme je stigla kada je njezina suparnica u idućem gemu imala još jednu meč loptu, ali je Vekić smogla snage i izjednačila na 6-6 gurnuvši meč u odlučujući "tie-break".

Vekić je u trinaestoj igri povela 3-1 uz mini break, ali se Paolini vratila na 3-3. Uslijedila je grčevita borba za svaki poen, nažalost Talijanska je iskoristila treću meč loptu za 10-8.

image
HENRY NICHOLLS Afp

Bio je to njihov četvrti međusobni susret i treća pobjeda talijanske tenisačice.

U drugom polufinalu nešto kasnije sastaju se četvrta nositeljica Kazahstanka Elena Ribakina i Čehinja Barbora Krejčikova.

Vekić je do sada osvojila ukupno četiri turnira u 13 odigranih finala. Prvo finale je igrala sa 16 godina u Taškentu, a sa 17 je osvojila svoj prvi turnir u Kuala Lumpuru. Slavila je i u Nottinghamu (2017), Courmayeuru (2021), te Monterreyu (2023).

Zanimljivo, ovo je za Donnu 43. nastup na nekom od četiri Grand Slam turnira i daleko najveći uspjeh. Čak 20 puta je ispadala u prvom kolima, a do sada je najdalje dogurala do četvrtfinala Australian Opena (2023) i četvrtfinala US Opena (2019).

S druge strane Paolini je do ove godine imala ukupno četiri pobjede na Grand Slamu, a sad je u razmaku od mjesec dana upisala finale Roland Garrosa i najmanje finale Wimbledona.

Nadali smo se velikoj suboti hrvatskog tenisa, ali Goran Ivanišević i Marin Čilić zasad ostaju jedini Hrvati u finalu Wimbledona u pojedinačnoj konkurenciji.

Također, Iva Majoli, koja je danas sjedila u Donninoj loži, i nakon 27 godina ostaje jedina hrvatska tenisačica u finalu Grand Slama.

To bi bilo sve od nas, dragi čitatelji, hvala što ste s nama pratili dramu na Centralnom terenu.

Završna statistika iz polufinala. Iako je Donna osvojila sedam poena više u meču, u finalu će igrati talijanska predstavnica...

image
SOFASCORE

Sofascore statistika

Teško će se Donna ičime utješiti, ali Wimbledon joj je pokazao da nije daleko od svjetskog vrha. S bodovima koje je osvojila u All England Clubu, hrvatska tenisačica približit će se najboljem renkingu karijere, na 21. mjesto.

image
BEN STANSALL Afp

Vekić i Paolini srušile su rekord. S trajanjem od dva sata i 51 minutu, ovo je najduži ženski polufinale u povijesti Wimbledona.

Bajka na Centralnom terenu pretvorila se u noćnu moru koja će Donnu Vekić vjerojatno pratiti još neko vrijeme.

Dugo neće Osječanka moći preboljeti ovu dramu... Imala je set i break viška, spasila dvije meč-lopte i sjajno se držala u tie-breaku odlučujućeg seta, no Talijanka Jasmine Paolini ide u svoj drugi Grand Slam finale.

Paolini je u finalu Wimbledona.

8:9 Treća meč-lopta za Jasmine Paolini.

8:8 Paolini igra kao da je početak meča, a ne drama u tie-breaku polufinala Wimbledona. Potegnula je ruku i natjerala Donnu na promašaj.

8:7 Donna je na dva poena od finala.

7:7 Winner na crtu za Donnu!

6:7 Izašla je Vekić na mrežu, ali nije to najbolje pripremila. Paolini hvata dropshot, a Donna nakon toga promašuje.

6:6 Koliko promašaja za kojima će Vekić žaliti ako ovo ne ode na njezinu stranu.

6:6, tenisačice će promijeniti strane.

6:5 Vekić glatko osvaja dva servis poena, opet ima vodstvo.

4:5 Velik promašaj Osječanke u situaciji kad je mogla pospremiti retern winner. Nezadovoljno širi ruke i govori nešto svojem treneru.

Nakon toga Paolini pogađa nevjerojatan servis koji je jedva dodirnuo crtu, milimetarski. Donna je izgubila i dodatni challenge koji je dobila u tie-breaku.

4:3 Donna osvaja drugi poen na servisu i opet ima prednost.

3:3 Ne može ni tie-break bez drame. Paolini poništava Donninu prednost i opet smo na nuli.

3:2 Paolini smanjuje na 3:2, dva servisa za Donnu.

3:1 Dvostruka pogreška Talijanke!

2:1 Zasad nema mini-breaka, na redu je Paolini.

1:1 Paolini osvaja prvi poen u tie-breaku koji se, podsjećamo, igra do 10.

Donna uzvraća izlaskom na mrežu, 1:1.

6:6 Bravo Donna, idemo u tie-break!

5:6 Nova gem-lopta. Sad se Vekić smiješi.

5:6 Promašaj Donne na gem-lopti. Prokockala je i zadnji challenge, loptica je bila nekoliko centimetara vani.

5:6 Dobar prvi servis, promašaj Paolini i gem-lopta za našu tenisačicu.

Drama teško da može biti veća.

5:6 Spašava Donna i drugu meč-loptu nakon duge izmjene!

Nije kraj.

5:6 Promašaj Donne.

Druga meč-lopta za Paolini.

5:6 Paolini je opet na dva poena od finala. 30:30.

Donnine suze maloprije...

5:6 Osječanka trenutačno djeluje vrlo krhko, kao da će se svaki čas raspasti, ali i dalje je na životu. 15:15 u gemu u kojem se bori za tie-break odlučujućeg seta.

Dramatične scene na Centralnom terenu, Donna se nakon ovog promašaja rasplakala na klupi.

5:6 Nevjerojatno!

Izgledalo je kao da je Vekić smjestila winner na crtu, Paolini je zvala challenge, više iz očaja i prilike da se odmori, no loptica je vani!

Talijanka vodi 6:5, a Donna je na rubu suza.

5:5 Obje tenisačice djeluju kao da pokušavaju doći do zraka. Paolini opet ima gem-loptu.

5:5 Paolini se opet spašava zahvaljujući Donninom promašaju. Naša tenisačica nešto je izgovorila u smjeru svoje lože.

Izjednačenje.

5:5 Neuhvatljiv bekhend retern Vekić na gem-lopti Talijanke, novo izjednačenje.

Nakon toga izlazi na mrežu i ima break-loptu!

5:5 Gem traje i dalje, Paolini je propustila dvije gem-lopte, opet smo na izjednačenju.

5:5 Predobar servis Talijanke, nije se ovo moglo uhvatiti. Izjednačenje.

5:5 Paolini se vraća na 30:30, a onda Donna pogađa winner i ima novu break-loptu!

5:5 Sad je Paolini pod pritiskom, a mama Brankica ustala je sa sjedala i glasno bodri Donnu.

Podrška pomaže, 0:30 za našu tenisačicu...

image
HENRY NICHOLLS Afp

5:5 Prednost Vekić, a onda nevjerojatna sreća na mreži i "prasica" za 5:5.

Osječanka je spasila meč-loptu, još uvijek je na životu!

4:5 Donna spašava meč-loptu dobrim prvim servisom.

Izjednačenje.

4:5

Meč-lopta za Jasmine Paolini.

4:5 Još jedan promašaj Donne dovodi Talijanku na dva poena od osvajanja meča. 30:30.

4:5 Dropshot koji nas je sve ostavio bez daha ipak prelazi mrežu. Paolini ga nije stigla, 15:15.

4:5 Ništa nije izgubljeno. Donna je u pauzi pognula glavu, izgleda kao da joj se raspada koncepcija igre, ali servirat će za ostanak u meču.

4:5 Talijanka ovaj put glatko krstari svojim servis-gemom. Nakon dugo vremena osvaja ga bez problema i sad je ona na korak do finala.

Servirat će Donna, koja je maloprije imala 4:3 i servis.

4:4

Break za Paolini!

Promašaj forhendom s osnovne crte vraća nas na početak. Paolini opet vraća break, u trećem setu je 4:4.

4:3 Dvostruka pogreška Donne, opet u krivi čas. Dvije break-lopte za Paolini.

4:3 Nezgodna lopta Paolini pod noge koju Vekić nije uspjela iskontrolirati na mreži. 15:15.

Ušli smo u često viđen ritam ženskog tenisa, break za break, i krucijalno je da Donna sad prekine taj krug dobrim servis-gemom.

Osječanka je na dva gema od finala Wimbledona.

image
HENRY NICHOLLS Afp

4:3

Break za Donnu!

3:3 Hoće li Paolini ovo ekspresno uprskati? Nove dvije break-lopte za Donnu!

Talijanka je nakon promašaja za 15:40 kleknula na teren u nevjerici.

Prednost, nažalost, nije kapitalizirana, premda je Donna na početku seta mogla i do dvostrukog breaka.

Talijanka se opet puni samopouzdanjem, slavi svaki osvojeni poen, a sad će servirati za vodstvo 4:3.

3:3

Break za Paolini. Talijanka se vraća u treći set, opet smo u egalu.

3:2 Prva break-lopta je spašena, minimalni aut na reternu pogodila je Talijanka.

3:2 Problemi za Donnu, promašuje dvije lagane lopte. 15:40 i dvije break-lopte za Paolini.

3:2 Paolini je sad pokrila svaki djelić mreže i uz stiskanje šake potvrdila gem-loptu za 3:2. Na servisu je Donna.

3:1 Paolini je lansirala neobranjivi forhend točno u kut terena, ali kod 40:30 griješi i evo Donne kod novog izjednačenja.

3:1 Dobar smeš Osječanke, iskupila se za onaj promašaj, evo je na 30:30.

3:1 Paolini ne namjerava izvjesiti bijelu zastavu, wimbledonskom dress codeu unatoč. Povela je 30:0, a onda Donna pravovremeno trči na mrežu i pogađa kut za 30:15...

3:1 Vekić opet osvaja servis bez izgubljenog poena.

Na tri je gema do finala.

Sudeći prema komentarima na društvenim mrežama, Donna uopće ne djeluje kao da joj je ovo prvi Grand Slam polufinale.

2:1 Opasno je živjela Paolini, ali izvukla je break-loptu i uz ovacije svojih navijača ostala u meču. Vekić i dalje ima samo jedan break viška.

image
HENRY NICHOLLS Afp

2:0 Ništa od ovoga, pogreška naše tenisačice za izjednačenje.

2:0 Break-lopta za Donnu!

Challenge Paolini...

Lopta je vani, Vekić ima loptu za 3:0 i golemu prednost!

2:0 Ako se ne želi naći u bezizlaznoj situaciji, Paolini više nema luksuz gubljenja servisa. Promašaj za 15:30, ali onda Donna uzvraća. 30:30...

2:0 Kao da se ništa nije dogodilo, Vekić osvaja servis i vodi 2:0.

Stanka od sedam minuta nakon izgubljenog drugog seta očito je bio najbolji potez koji je mogla povući naša tenisačica.

image
BEN STANSALL Afp

1:0

Break za Vekić na početku trećeg seta!

Paolini je nakon nekoliko sjajnih izmjena opet kapitulirala, naša tenisačica ima veliku prednost u trećem setu i ponovno je u "pole positionu" na Centralnom terenu.

0:0 Nova neiskorištena šansa i okrugli 30. promašaj u meču za našu tenisačicu.

Izjednačenje.

0:0 Sjajan poen na mreži i break-lopta za Donnu!

0:0 Paolini se nudi odmah na početku trećeg seta. 15:30, ali Donna promašuje lagani forhend...

Evo nam natrag Donne, koja i dalje djeluje malo uspuhano.

Paolini će prva servirati u trećem setu.

Dok se čeka Donnin povratak na teren, fotografi su uhvatili Novaka Đokovića na putu na trening.

image
ANDREJ ISAKOVIC Afp

Pred nama je set odluke. Tko će u finale Wimbledona?

Hrvatska tenisačica prvi put djeluje kao da je u podređenoj poziciji u ovom meču. Kao da se sve u sekundi promijenilo nakon onog laganog smeša pri rezultatu 4:4, 15:15, koji ju je mogao dovesti na dva poena od osvajanja breaka.

Paolini se u drugom setu resetirala, počela je manje griješiti, a i dalje poduzima rizik koji joj se sad isplati.

Donna je sad nakratko otišla u svlačionicu po osvježenje, pitanje je može li se u ovoj pauzi ekspresno resetirati i vratiti igri iz prvog seta.

image
HENRY NICHOLLS Afp

Paolini osvaja drugi set!

4:5 Sjajn retern Talijanke koji Donna ne može vratiti.

Dvije set-lopte za Paolini.

4:5 Dvostruka pogreška Donne u najgorem trenutku.

0:30...

4:5 Samo da se Osječanka ne poljulja zbog ovog promašaja maloprije. Paolini glatko osvaja servis-gem i vodi 5:4.

4:4 OK, nagrada za promašaj meča ide Donni Vekić. Čisti smeš kod 15:15, da nije mogao biti čišći. Nažalost, lansirala ga je nekoliko metara u aut.

4:4 Ovaj put nema break-lopte. Donna potvrđuje servis, na redu je Paolini.

3:4 Vekić je imala 30:0, ali slijede loš slajs i promašeni "zicer" na forhendu. 30:30.

Pogled na suncem okupani Centralni teren.

image
BEN STANSALL Afp

3:4 Donni kao da nedostaje taj zadnji "push" za novi break koji bi prelomio meč.

Imala je u nekim izmjenama suparnicu na dlanu, ali donirala par laganih lopti i sad zaostaje 3:4.

3:3 Izjednačenje. Je li ovo prilika da se slomi Talijanka?

3:3 Nevjerojatan promašaj Paolini na smešu. 15:30...

3:3 Glatko i čisto s Donnine strane na servisu, bez izgubljenog poena.

Roditelji Brankica i Igor su u kadru i vrlo su ozbiljni.

Spomenuli smo Ivu Majoli prije koju minutu... Hoće li Hrvatska dočekati drugu tenisačicu u finalu Grand Slama?

2:3 Nadajmo se da nećemo žaliti za ovim gemom.

Vekić je imala dvije break-lopte, Talijanka je djelovala vrlo nesigurno u nekim izmjenama, ali čašćenje promašajima otišlo je na njezinu stranu.

Paolini ima 3:2, na servisu će biti Donna.

2:2 Nova pogreška Paolini, nova break-lopta za Donnu.

Ali ne da se Talijanka, pogodila je servis uz liniju i glasnim "come on" dočekala Donnin promašaj. Izjednačenje.

image
HENRY NICHOLLS Afp

2:2 Ništa od prednosti, Donna uzvraća poklon prilično velikim promašajem u poenu za koji se činilo da ide na njezinu stranu.

2:2 Donna stiže do nove break-lopte!

Maestralnim udarcem uz liniju stigla je do 15:30, Paolini se vratila na 30:30, a onda našoj tenisačici dala novi poklon i novu šansu da se odlijepi.

2:2 Donna propušta prvu gem-loptu, a onda potvrđuje drugu. Tenisačice su u drugom setu ponovno izjednačene.

1:2 Vekić spašava break-loptu neobranjivim servisom u kut.

1:2 Mogući problemi na vidiku... Dvostruka pogreška Donne i prva break-lopta u meču za Paolini.

1:2 Izjednačenje, prvo u meču na Donnin servis. Paolini je lobala Donnu, a onda majstorski pokrila mrežu.

1:2 Sad se i u Donnine udarce uvukla mala nesigurnost. Promašaj na bekhendu, 30:30.

1:2 Evo konačno prilike da se i talijanski tenisači na Centralnom terenu aktiviraju. Najljepši poen meča dosad potpisala je Paolini, savršeno "odrezavši" volej koji Donna ne uspijeva uhvatiti.

Nakon toga potvrđuje gem-loptu i uz glasan povik osvaja servis za vodstvo 2:1.

image
BEN STANSALL Afp

1:1 Kakva šteta! Vekić je potegnula forhend u kut, Paolini ga nekako iščupala, a onda naša tenisačica radi pogrešku. Izjednačenje.

1:1 Nova break-lopta za Donnu Vekić, ovo bi mogla biti prijelomnica meča.

Režiser je upravo fokusirao Ivu Majoli, koja ponovno bodri svoju prijateljicu iz svečane lože...

Tu su, dakako, i treneri Nick Horvat i Pam Shriver te roditelji Brankica i Igor Vekić.

1:1 I dalje bez problema na servisu naše tenisačice.

Bilo je 30:30, Vekić je izgubila ravnotežu, ali Paolini je propustila iskoristiti tu šansu, promašivši još jedan udarac koji je samo trebalo pospremiti.

0:1 Donnina lopta s osnovne linije završava u mreži. Talijanka je nakon dugo vremena uzela gem i vodi 1:0 u drugom setu.

image
HENRY NICHOLLS Afp

0:0 Paolini je okrenula 15:30 i ima loptu za osvajanje prvog gema.

0:0 Žestoka bitka u prvom gemu drugog seta, Paolini je upravo potrošila challenge na Donninu loptu za koju se "iz aviona" vidjelo da je odsjela na liniji.

15:30...

Bolji početak Osječanka teško da je mogla i zamisliti. Besprijekorna izvedba za meč ovakve težine, nije se suočila ni s jednom break-loptom, skupila je 12 winnera i natjerala Paolini da pogriješi u gotovo svim važnijim poenima.

Prvi set je u džepu, a finale Wimbledona nadohvat ruke. Može li Paolini ovo zakomplicirati?

image
HENRY NICHOLLS Afp

Vekić osvaja prvi set!

5:2 Tri set-lopte za Donnu Vekić!

5:2 Još dva poena, 30:0...

Prvi set pretvorio se u autocestu na kojoj Jasmine Paolini polako gubi navigaciju, a Donna krstari na "tempomatu".

Osječanka je bez problema obranila prvi break, a onda dočekala nove promašaje suparnice i s novim loptama upravo kreće servirati za prvi set!

5:2

Novi break za Donnu!

4:2 Talijanka je spasila dvije break-lopte, iako je Donna imala solidnu poziciju za napad na mrežu. 40:30.

4:2 Veliki problemi za Paolini koja i dalje niže pogreške.

Nove tri break-lopte za Donnu!

4:2 Vekić i dalje sigurna na servisu. Dva izgubljena poena, ali nema drame. Još dva gema dijele je od osvajanja prvog seta.

3:2 Ne bi bilo loše ovo iskoristiti. Paolini sve češće šalje lopte na krive adrese, počela je promašivati i laganije udarce.

Dvije gem-lopte za Donnu.

Hrvatska tenisačica kao da je u ovom gemu ubacila u brzinu više, natjerala Paolini da smišlja nova rješenja s osnovne linije i dočekala njezinu pogrešku u ključnom trenutku.

Break je u džepu, Donna će servirati za vodstvo 4:2 u prvom setu.

image
HENRY NICHOLLS Afp

3:2

Break za Donnu Vekić!

2:2 Griješi Paolini, nova break-lopta...

2:2 Sjajna reakcija Donne u najdužoj izmjeni dosad. Izašla je naprijed, iščupala težak volej ispod noge i stigla do 30:30.

2:2 Brzo i efikasno od Donnine strane.

Na servisu je Paolini.

1:2 Vrlo samouvjereno zasad izgleda Osječanka na servisu. Lijepo je prošetala suparnicu terenom i ima 30:0.

1:2 Vekić je napravila novu pogrešku na reternu, Talijanka vodi 2:1.

Sudeći po prvim komentarima, teniski eksperti očekuju veliku borbu za finale.

1:1 Činilo se da je Paolini u novim problemima, 30:30 nakon promašaja, ali Donnin dropshot je prekratak i eto nove gem-lopte za njezinu suparnicu.

1:1 Prvi as hrvatske tenisačice za 1:1.

0:1 Donnin forhend iz ne baš lagane pozicije sjeo je u kut terena za 30:15, a onda je smjestila lijep dropshot i stigla do dvije gem-lopte...

image
Aaron Chown/pa Images/profimedia

0:1 Paolini se izvukla iz podužeg gema i povela 1:0. Šteta za Donninu šansu.

0:0 Gem traje već više od sedam minuta, Donna je sada propustila prvu break-loptu.

0:0 I dalje smo u prvom gemu, Paolini je propustila već četiri gem-lopte. Izjednačenje broj tri.

0:0 Paolini je uzela prva dva poena, imala i 40:15, ali onda je loše tempirala izlazak na mrežu pa promašila forhend i evo nas na izjednačenju.

Meč uskoro kreće, Jasmine Paolini će servirati prva.

14.31 Tenisačice upravo izlaze na teren i počet će se zagrijavati.

14.19 Nekoliko dana prije početka Roland Garrosa, na kojem je njezina današnja suparnica igrala finale, Donna Vekić prišla je svojem treneru Nicku Horvatu i rekla mu da se želi povući s turnira i napraviti dužu pauzu od tenisa.

Više pročitajte OVDJE.

Samo su četiri tenisačice u povijesti dulje od Donne Vekić čekale na svoj prvi polufinale Grand Slama.

14.08 Dobar dan, dragi čitatelji.

Za nešto manje od pola sata, Donna Vekić i Jasmine Paolini izaći će na Centralni teren i započeti borbu za finale Wimbledona. Četvrti je to put u povijesti da hrvatski ženski tenis ima predstavnicu u polufinalu Grand Slama, a jedina je barijeru zasad probila Iva Majoli, koja je 1997. otišla do kraja u Parizu.

Donna Vekić pokušat će ponoviti uspjeh svoje prijateljice (i bivše izbornice u reprezentaciji), no za početak treba pronaći recept za jedno od najvećih ovogodišnjih iznenađenja na Touru.

Paolini (28) je klasični primjer late bloomerice, budući da je do ove godine imala ukupno četiri (4) pobjede na Grand Slamu, a sad je u razmaku od mjesec dana upisala finale Roland Garrosa i (najmanje) polufinale Wimbledona.

Najavu piše: Andro Polić

Od mamca za jedva stotinjak gledatelja na simpatičnom stadiončiću do bitke pred milijunskim auditorijem u centru teniskog svemira. Trnovita je to ruta koju su Donna Vekić i Jasmine Paolini, uz neizbježnu dozu dvostrukih i neprisiljenih pogrešaka, apsolvirale u proteklih godinu dana.

Dok su posljednju bitku vodile u kolovozu prošle godine na Canadian Openu, jednom od najstarijih aktivnih turnira u teniskom svijetu, dvije vršnjakinje u četvrtak će gaziti daske najprestižnije pozornice. Za popločavanje staze prema Centralnom terenu Wimbledona, Osječanka je na okolnim travnjacima, u prvih pet mečeva na turniru, morala "krvariti" točno deset sati i deset minuta, dok je Talijanka draž tog zdanja osjetila već u četvrtfinalu, a dosad je skupila i osjetno manji "staž" na ovogodišnjem turniru - ravno šest sati i jednu minutu.

- Nevjerojatno je, ovo je poput sna, zapravo, čudno je biti na Centralnom terenu i pobijediti. Gledala sam finala s ovog terena kada sam bila dijete - poručila je igračica iz Toskane, koja je prije tri godine osvojila titulu na WTA Challengeru u Bolu na Braču, a prošle je godine, na istoj razini, poražena u finalu turnira u Makarskoj.

image
James Marsh/Shutterstock Editorial/Profimedia

Emocijama je odisao i Donnin komentar poslije (po)najvećeg trijumfa u karijeri, nakon što je iz 43. pokušaja, u glavnom ždrijebu Grand Slama, stigla na stepenicu do finala. S obzirom na to da su obje tenisačice ove godine puhale u 28 svjećica na rođendanskoj torti, dio stranih medija nadolazeći je meč spakirao u sudar "late bloomera". U prijevodu, u dvoboj tenisačica čija je igra procvala do najviše razine s blagim zakašnjenjem, mrvu kasnije negoli se to očekivalo. Iako takva etiketa, s jedne strane, koketira s omalovažavanjem, učinak talijanske igračice upućuje na sličan zaključak.

Dok do prije malo više od mjesec dana nije mogla pronaći odskočnu dasku za preskakanje trećeg kola najvećih turnira, u Parizu je režirala prvu bajku, stigavši do finala Roland Garrosa, gdje je, ipak, naletjela na višu silu, Igu Świątek, koja joj je prepustila tek tri gema.

Iako Paolini trenutačno proživljava vrhunac karijere, a u meč protiv Donne će, prema kladionicama, ući kao blagi favorit, Vekić je u listopadu 2021. prezentirala protuotrov za njenu igru. U njihovom drugom međusobnom ogledu, koji su tada igrale u talijanskom Courmayeuru, Hrvatica je upisala uvjerljiv trijumf (6-2, 6-0) za sat vremena i tri minute igre, dok je njihov prvi meč, iz kolovoza iste godine, otišao na stranu talijanske igračice, koja će, dakle, u današnji dvoboj ući s minimalnom prednošću u međusobnom omjeru (2-1). Poput njene renesanse na dva uzastopna Grand Slama, i Donnin je put podloga za potencijalnu filmsku priču, a povod za scenarij dala je izjavom nakon prolaska u polufinale.

image
Henry Nicholls/Afp

- Bilo je to u četvrtak prije početka Roland Garrosa ove godine. Rekla sam treneru da želim uzeti dužu stanku jer nisam imala energije i motivacije. Osjećala sam da dajem sve za tenis, a nisam imala rezultate koje sam htjela. Ludo je kako se u tenisu sve može okrenuti u tren oka - rekla je, uz nekoliko dubokih uzdisaja.

Dok je na pariškoj zemlji pretrpjela bolan poraz, nakon što je protiv Olge Danilović projurila prvim setom (6-0), a zatim izgubila iduća dva, Vekić je krajem lipnja uronila u simbiozu s travnatom podlogom. Zbrojimo li njene trijumfe u 's-Hertogenboschu, Berlinu, Bad Homburgu i Wimbledonu, u mjesec dana stigla je do njih deset, čime je postala tenisačica s najviše pobjeda na travi u ovoj godini, na WTA razini. Na drugoj strani spektra, pak, stoji njena suparnica u polufinalu, koja do ovogodišnjeg dolaska u London nije znala za pobjedu u Wimbledonu, a onda ih je naslagala pet u nizu, uz tek jedan izgubljeni set, čime je od idućeg ponedjeljka osigurala novi najbolji plasman u karijeri, bit će (minimalno) peta tenisačica svijeta.

Početak novog tjedna s nestrpljenjem bi mogla iščekivati i Osječanka, koja bi prema trenutačnim skicama na WTA ljestvici trebala skočiti na 20. poziciju, a uspije li nastaviti bajku, izvjesno je da će korigirati uspjeh karijere i preskočiti dosad najbolje 19. mjesto. Dok obje tenisačice u dvoboj ulaze pršteći od samopouzdanja, ali s maksimalnim respektom, talijanski su mediji u transu.

"Jasmine, tko te može zaustaviti?", vrišti naslov u La Gazzetti dello Sport, dok u tekstu opjevavaju turnir iz snova svoje predstavnice, prve Talijanke u povijesti koja je uhvatila polufinale londonskog Grand Slama.

Međutim, WimbleDonna je probila dojučerašnju začaranu granicu, preskočila četvrtfinale i reprizirala dva uspjeha Mirjane Lučić-Baroni - prvi polufinale Wimbledona za hrvatsku tenisačicu od 1999. i prvi Grand Slam polufinale hrvatske tenisačice od 2017. - čime se kristalizira u potencijalni odgovor na pitanje medija s "čizme". Goran Ivanišević potpisao je zasluge početkom stoljeća, uz epski završetak, Marin Čilić prije sedam je godina stigao do iste stepenice, ali uz tužniji rasplet, a danas i Donna Vekić, u dosad najvećem dvoboju u karijeri, želi rezervirati mjesto u finalu Wimbledona, meču koji će čitavu Hrvatsku ponovno "zalijepiti" pred male ekrane…

Linker
05. rujan 2024 15:53