Amanda Anisimova

 WILLIAM WEST Afp
OPORAVAK OD ŠOKA

Doživjela tešku tragediju, ali sada se vratila iz zone sumraka i postala junakinja Australian Opena!

Pobijedila je braniteljicu naslova, a sada joj slijedi okršaj s najboljom igračicom na svijetu
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 21. siječanj 2022. 16:21

To što prva tenisačica svijeta Ashleigh Barty u osmini finala Australian Opena u nedjelju neće igrati protiv braniteljice naslova Naomi Osake, kriva je Amanda Anisimova, koja je spasila dvije meč-lopte kod 4:5 u trećem setu i bukirala svoje mjesto u "last 16" fantastičnom izvedbom u "super tie-breaku" (10:5).

Tako je 20-godišnja Amerikanka ponovo stupila na veliku scenu, nakon nekoliko godina krize uzrokovane prije svega tragičnim gubitkom oca i trenera Konstantina neposredno uoči US Opena 2019. godine. Konstantina su pronašli mrtvog u svom stanu na Floridi, imao je samo 52 godine, a Amandi je, logično, trebalo dugo da se oporavi od toga šoka.

- Voljela bih da sam mogla testirati samu sebe protiv Naomi, ali Amanda je apsolutno zaslužila svoje mjesto u osmini finala - rekla je Australka, još jednom impresivna u pobjedi nad Camilom Giorgi.

Barty se sjetila meča protiv Anisimove u polufinalu Roland Garrosa 2019. godine kad je pobijedila sa 6:7(4), 6:3, 6:3, nakon čega je osvojila prvu Grand Slam titulu (Marketa Vondroušova u finalu). Anisimova je imala break viška u drugom i trećem setu polufinala: - Bila je to prekretnica u mojoj karijeri.

Nekoliko tjedana iza toga, Barty je zasjela na prvo mjesto i još uvijek sjedi na tronu, osvojila je i Wimbledon prošle godine, a Anisimova je konačno izašla iz zone sumraka. Svanulo joj je u Australiji, najprije s titulom na turniru Summer Set 2, još i više s pobjedom nad Japankom. Amerikanka (roditelji su se iz Rusije preselili u SAD 1998., tri godine prije njenog rođenja) je nadigrala Osaku, bez obzira na tijesnu pobjedu, jer je zabila čak 25 winnera više (46-21) i imala 11 asova. Definitivno se nije skrivala i čekala na pogrešku suparnice.

image

Naomi Osaka

WILLIAM WEST Afp

Osaka će gubitkom skoro 2000 bodova odletjeti iza 80. mjesta na rang-listi, nešto slično će se dogoditi i pobjednici otprije dvije godine Sofiji Kenin (bit će iza 90.), jer i njeni bodovi sada otpadaju sa zadrškom, a spomenimo i sestre Williams - Serena će biti oko 240., a Venus oko 460. mjesta. Imaju li sestre uopće namjeru opet igrati tenis? Obje su u petom desetljeću života.

Bilo bi lijepo znati je li Barty postavila rekord sa sada već 58 gemova u nizu bez izgubljenog servisa, ali točnih podataka kao kod tenisača nema (rekorder je Ivo Karlović sa 129, ako ste sumnjali; drugi je John Isner sa 121, a treći Roger Federer sa 116). Serija je krenula od susreta s Coco Gauff u Adelaideu, pa se nastavila na istom turniru s Kenin, Igom Swiatek i Jelenom Ribakinom, te prebacila u Melbourne s Lesjom Curenko, Lucijom Bronzetti i Giorgi. Impresivno, nema što. U tom nizu je spasila četrnaest break-lopti, četiri protiv Giorgi.

Madison Keys je također prošla u "super tie-breaku" protiv Qiang Wang, Paula Badosa je u fantastičnom susretu nadigrala Martu Kostjuk i ustvrdila da će Ukrajinka "vrlo brzo biti među najboljima na svijetu". Tamo gdje je Španjolka nakon briljantne lanjske sezone u kojoj je osvojila Indian Wells, a sada je nakon titule u Sydneyju prvi put u osmini finala u Melbourneu.

Barbora Krejčikova je kažnjena zbog zadržavanja na "toilet breaku" od osam minuta, ali se isplatilo, jer je u konačnici svladala Jelenu Ostapenko. Dvostruka pobjednica Australian Opena (2012-13) Viktorija Azarenka je za samo 67 minuta ostavila Elinu Svitolinu na dva gema.

Linker
26. travanj 2024 10:04