MEGAN BRIGGS Afp
EKSTREMNA MJERA

Drugog tenisača svijeta izbacuju s Wimbledona!? Sprema se novi ‘scenarij Đoković‘, ali razlog više nije korona

Na brojnim britanskim medijima osvanula je poruka koja se neće svidjeti ruskim i bjeloruskim tenisačima
Piše: SNObjavljeno: 05. travanj 2022. 11:37

Za Wimbledon vrijede neka drugačija pravila? Iako tri od četiri najjača teniska turnira ruskim tenisačima i tenisačicama dopuštaju nastupe bez zastave i himne, čini se da bi iz All England Cluba mogli posegnuti za još strožim mjerama koje bi im zabranile natjecanje na Wimbledonu!

"Wimbledon je spreman Danilu Medvedjevu zabraniti sudjelovanje na ovogodišnjem turniru zbog straha da bi pobjeda ruskog tenisača mogla dati vjetar u leđa režimu Vladimira Putina usred njegove invazije na Ukrajinu", poruka koja je osvanula na brojnim britanskim medijima poput Mirrora.

All England Club, naime, kao organizator Wimbledona ima poseban status u odnosu na ostale najveće turnire koji su po ovom pitanju ostali neutralni, između ostalog, i kako bi izbjegli moguće sudske postupke. Naime, Wimbledon uživa u statusu privatnog turnira i zbog toga može vući poteze koje drugi Grand Slamovi ne mogu. A hoće li to i napraviti izbacivanjem ruskih i bjeloruskih predstavnika? Tek ćemo vidjeti...

image

Danil Medvedjev

ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

Podsjetimo, još je prije nekoliko dana ministar sporta Velike Britanije Nigel Huddleston poručio kako bi svi bjeloruski i ruski sportaši trebali dokazati da su neutralni prije nego im se dozvoli natjecanje na Otoku.

Za drugog tenisača svijeta Medvedjeva to znači da ne bi mogao nastupiti na Wimbledonu ako ne potpiše dokument u kojem jasno navodi kako ne podržava ruskog predsjednika Vladimira Putina.

"Želimo dobiti pismene izjave kako ne primaju novac od Putina, Rusije ili Bjelorusije i da neće davati izjave podrške Putinu, Rusiji ili Bjelorusiji. Ako kažu da su neutralni sportaši, želimo garanciju da su istinski neutralni i da nemaju veze s Putinom", rekao je Huddleston pa dodao:

"Ako neki sportovi ili organizacije odluče uvesti potpunu zabranu ruskih i bjeloruskih sportaša, mi ćemo to i podržati, ali ako su odlučili ići neutralnim putem, onda tražimo takvo pisano jamstvo od njih", jasan je bio britanski ministar.

Spomenimo i da će Medvedjev zbog operacije kile s teniskih terena izbivati između jednog i dva mjeseca.

"Posljednjih mjeseci igrao sam s malenom kilom. Zajedno sa svojim stožerom odlučio sam se na zahvat kako bih riješio problem", poručio je Medvedjev nedavno putem društvenih mreža, uz dodatak:

"Vjerojatno me neće biti između jednog i dva mjeseca. Radit ću naporno kako bih se vratio čim prije. Hvala svima na podršci."

Prijave za Wimbledon traju do sredine svibnja, a natjecanje je na programu od 27. lipnja - 10. srpnja.

Linker
23. travanj 2024 17:04