VICTOR JOLY/Dppi Via Afp
SVE VIŠE ODUSTAJANJA

Egzodus s Roland Garrosa: još jedna legenda otkazala nastup, Wimbledon mu je prioritet

Andy Murray pridružio se Rafaelu Nadalu, Matteu Berrettiniju, Nicku Kyrgiosu...
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 21. svibanj 2023. 17:14

Sve za Wimbledon! Andy Murray odustao je od Roland Garrosa (28. svibnja do 11. lipnja) kako bi dao prednost sezoni na travnatim terenima i pripremama za Wimbledon. Ova odluka nije iznenađenje. Od 2017. godine 36-godišnji Murray samo je jednom nastupio na French Openu u Parizu. Uostalom, vremešni Škot početkom svibnja je ovakav rasplet i najavio u razgovoru za Guardian:

- U ovoj fazi moje karijere neki turniri moraju imati prioritet! Sada vjerujem svom tijelu, ali se za nastup na Wimbledonu moram adekvatno pripremiti.

Trostruki Grand Slam pobjednik osvojio je u svibnju Challenger (na zemljanoj podlozi) u Aix-en-Provenceu, ali je ovoga tjedna izgubio na ATP turniru u Bordeauxu od dugogodišnjeg rivala Stana Wawrinke. Prethodno se, također u ranoj fazi turnira, oprostio i s ATP događanjima u Rimu, Madridu i Monte Carlu.

U Aix-en-Provenceu Murray je savladao 17. tenisača svijeta Amerikanca Tommyja Paula i osvojio prvi turnir na zemljanoj podlozi od 2016. te prvi pojedinačni trofej u posljednje četiri godine.

image

Andy Murray

ROMAIN PERROCHEAU/Afp

Spomenute 2016. Murray je stigao do finala French Opena, gdje ga je pobijedio Novak Đoković, a sljedeće godine ga je u polufinalu zaustavio Wawrinka. Od 2019. kada je imao operaciju (i ugradnju umjetnog) kuka, škotski je tenisač poprilično devalvirao na ATP listi. Trenutačno je 503. igrač na svijetu (kada se vratio nakon operacije bio je 42.).

No, Andy Murray nije jedini znani tenisač, koji je otkazao nastup na French Openu. Prije njega to su učinili i 14-erostruki pobjednik Rafael Nadal, te Talijan Berrettini, odnosno Australac Kyrgios.

Premda mu je u fokusu primarno nastup na Wimbledonu, malo je izgledno da će se Škot naći među 32 nositelja (trenutačno je 42. na listi). Neigranjem na Roland Garrosu propušta osvojiti važne bodove za unapređenje vlastitog statusa. Umjesto u Parizu, Murray će u drugom tjednu pariškog turnira (od 4. do 11. lipnja) nastupiti na Surbiton Trophyju, gdje započinje sezona turnira na travi. Također bi trebao igrati i u Queen‘s Clubu od 19. do 25. lipnja.

Linker
30. travanj 2024 16:32