VINCE CALIGIURI Afp
Reakcije nakon 9. naslova

Evo zašto se Đoković odrekao milijuna za osvajanje Australian Opena: ‘Ovo je moj odgovor na kritike‘

‘Naravno da me kritike bole. I ja sam čovjek kao i drugi s emocijama. Ne uživam u napadima‘
Piše: SNObjavljeno: 21. veljača 2021. 16:07

Novak Đoković po deveti je put u karijeri osvojio Australian Open.

Do naslova je stigao superdominantnom izvedbom u finalu protiv Rusa Danila Medvjedeva. Slavio je Đoković sa sa 7-5, 6-2, 6-2 za jedan sat i 53 minute, puno lakše nego li se očekivalo.

"Za mene je najvažnije bilo da sve svoje misli, pažnju i energiju usmjerim u ono što je najvažnije, a to je oporavak, da napravim sve kako treba, da se držim rutina, stvari koje me čine opuštenim i dovode u najbolje moguće stanje da bih dobivao mečeve. To sam i napravio, ali mnogo je lakše reći nego napraviti. Uložio sam mnogo energije, prije svega mentalno. Moj tim je sa mnom u istoj kući posljednjih nekoliko nedelja, gledali smo tenis, ali nismo sve pratili. Možda oni i jesu kada nisam bio sa njima, vijesti i sve u tom stilu, sve o čemu se nagađalo, o tome šta je tko rekao u medijima", rekap je Đoković na press konferenciji nakon meča.

image
WILLIAM WEST Afp

Kyaže Đoković da mu je usprkos iskustvu ponekad teško nositi se as pritiscima i kritikama.

"Naravno da nije lijepo čuti neke kritike, a nije lijepo od pojedinaca niti da kritiziraju bez da prethodno provjere neke stvari. Ali nije mi se to dogodilo ni prvi, a vjerojatno ni zadnji put. Ja nisam dozvolio da sve kritike utječu na moju igru i osvajanje trofeja je na neki način odgovor na sve to", dodao je srpski tenisač.

image
FIONA HAMILTON Afp

Upitan je li ga boli što je često na meti kritičara, Đoković je bio iskren.

"Naravno da boli. I ja sam čovjek kao i drugi s emocijama. Ne uživam u otvorenim napadima u medijima. Ne mogu reći da me to ne brine. Ali stvorio sam s vremenom debelu kožu i uspijevam to sve istrpiti i fokusirati se na ono najvažnije", objasnio je Đoković koji je za osvajanje naslova u Melbourneu zaradio 2.13 milijuna dolara. Za usporedbu, prošle je godine u džep pospremio 3.12 milijuna dolara.

image
SCOTT BARBOUR Afp

Zanimljivo je objašnjenje zašto je Đoković zaradio manje usprkos većem nagradnom fondu ove godine i to za 7 milijuna dolara.

Direktor turnira Craig Tiley je objasnio da se Đoković složio da se pojednicima smanji nagrada kako bi veće nagrade dobili mlađi i igrači koji ispadaju u ranijim fazama turnira kako bi im se olakšala financijska situacija u doba pandemije koronavirusa.

Đokovićev trener Goran Ivanišević je rekao da je srpskom tenisaču ova pobjeda bila jako bitna nakon svega što je prošao.

"Slažem se s onime što je rekao moj trener. Ako se vratim šest mjeseci unatrag, izbacivanje s US Opena me jako pogodilo psihološki. Morao sam napustiti turnir u trenutku kada sam bio u naletu, a tada nisam izgubio meč. Naravno da je to utjecalo na ostatak sezone. Imao sam uspone i padove, ali sam uspio obraniti prvo mjesto. Onda je igranje bez publike bilo krajnje čudno, nedostajalo je motivacije. Aa dolazak u Australiju za mene uvijek nosi tu dozu samopouzdanja, zbog rekorda ovdje. Kao dijete sam sanjao osvajanje Wimbledona. Uspio sam u tome 2011. i Wimbledon je zbog puno toga poseban, ali ako gledamo kroz perspektivu rezultata i ostvarenog, onda je Rod Laver Aarena moj teren", zaključio je Đoković.

Linker
01. svibanj 2024 13:35