ADRIAN DENNIS Afp
EMOCIJE NA CENTRALNOM TERENU

FOTO: Đoković se raspao usred govora, briznuo u plač pa napokon dobio ovacije cijelog Wimbledona

‘Kad se sve emocije slegnu, morat ću biti zahvalan jer sam dobio puno, puno ovakvih mečeva‘
Piše: SNObjavljeno: 16. srpanj 2023. 20:27

Carlos Alcaraz osvojio je Wimbledon nakon što je u finalu nakon skoro pet sati igre svladao Novaka Đokovića s 1-6, 7-6 (6), 6-1, 3-6, 6-4.

Alcaraz je došao do drugog grand-slam naslova nakon osvajanja US Opena lani, a osvetio se Đokoviću za poraz u polufinalu Roland Garrosa u svibnju, kada ga je, prema vlastitom priznanju, "uništila velika trema i nervoza". Protiv Đokovića sada vodi s 2-1 u međusobnim srazovima.

Đoković je glatko dobio prvi set, a jedan od ključnih trenutaka meča zbio se u "tie-breaku" drugog seta kada je Đoković lošim bekendom upropastio loptu za 2-0 u setovima kod 6-5, da bi Alcaraz dobio još dva poena i izjednačio. Španjolac je potom prohujao trećim setom, ali se Đoković čudesno vratio u četvrtom. U petom setu Alcaraz je oduzeo servis Đokoviću za 2-1 i zadržao "break" dokraja za veliku pobjedu nad 16 godina starijim suparnikom.

Đoković nije uspio doći do 24. Grand Slam titule, te je propustio izjednačiti apsolutni teniski rekord jer je 24 grand-slama osvojila Margaret Court, u rasponu od 1960. do 1973. godine. Đoković se nije uspio izjednačiti i po broju naslova u Wimbledonu s Federerom, koji ima osam naslova, a Đoković je ostao na sedam.

image
ADRIAN DENNIS Afp
image
GLYN KIRK Afp

- Nije baš tako dobar dan za mene... Carlos, zaslužio si ovo. Mislio sam da ću imati problema s tobom samo na zemlji ili na betonu, ali ne i na travi. Čudesno si odigrao, prilagodio se na podlogu. Igrao si jednom ili dvaput na travi, svaka čast - rekao je Srbin koji se prvi obratio gledateljima na centralnom terenu nakon završetka meča.

image
SEBASTIEN BOZON Afp
image
SEBASTIEN BOZON Afp

- Nije lako izgubiti ovakve mečeve. Kad se sve emocije slegnu, morat ću biti zahvalan jer sam dobio puno, puno ovakvih mečeva posljednjih godina. Samo da spomenem finale protiv Federera 2019., kad sam spašavao meč-lopte. Možda sam tada trebao izgubiti - priznao je Nole, pa se rasplakao u trenutku kad je spomenuo sina:

- Lijepo je vidjeti da se i dalje smije - rekao je pa briznuo u plač i dobio ovacije prepunog gledališta.

image
ADRIAN DENNIS Afp
image
GLYN KIRK Afp
image
GLYN KIRK Afp

A potom je riječ na centralnom terenu dobio 20-godišnji Carlos Alcaraz i svojim simpatičnim nastupom osvojio publiku

20-godišnji Španjolac postao je najmlađi pobjednik Wimbledona još od 1986. godine, kada je trofej podignuo tada 18-godišnji Boris Becker.

- San mi se ispunio. Govorio sam to i prije, sjajno je pobijediti, ali da sam i izgubio, bio bih ponosan na sebe. Čudesan turnir, pisali smo povijest. Igrao sam finale protiv legende sporta. Nevjerojatno. Ponavljam, ispunio sam san. Čudesno da sam tako brzo uopće došao u ove situacije da se borim za titule. Jako sam ponosan.

image
ADRIAN DENNIS Afp
image
ADRIAN DENNIS Afp

- Nakon prvog seta sam si rekao: ‘Carlos, podigni razinu igre!‘ Moram čestitati Novaku, što uopće mogu reći o njemu? Inspiriraš me. Počeo sam igrati tenis gledajući tebe, kad sam se rodio, ti si već osvajao turnire - rekao je Alcaraz pa dodao:

- Sad sam se zbilja zaljubio u travu. Učim brzo i jako sam ponosan na to.

- Jesam li znao da ću osvajanjem turnira postati član All England Cluba? Jesam, da (smijeh). To je vrlo posebna stvar. Sad moram nositi i karticu sa sobom. Znam da je Federer uvijek svuda putovao s tom karticom.

Linker
27. travanj 2024 20:50