EMMANUEL DUNAND Afp
ZA POLUFINALE

Furiozni Španjolac pomeo Tsitsipasa i zakazao meč koji su svi čekali, Grk jedva izbjegao poniženje

Na pretposljednjoj stepenici Roland Garrosa gledat ćemo ‘finale prije finala‘
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 06. lipanj 2023. 22:57

Carlos Alcaraz i Novak Đoković potvrdili su polufinale koje je bilo programirano čim je objavljen ždrijeb Roland Garrosa.

Dva najveća favorita igrat će "finale prije finala" nakon što su obojica preskočila prvih pet prepreka na putu do međusobnog okršaja u petak.

Prvi igrač svijeta neočekivano lako je razmontirao Stefanosa Tsitsipasa (ATP 5), finalista u Parizu prije dvije godine. Grk je bio potpuno nemoćan, klizio je prema skoro pa ponižavajućem porazu, prije nego je odjednom, praktički ni otkud živnuo kod zaostatka 5:2 u trećem setu.

Carlitos je imao dvije meč-lopte, ali Tsitsipas se spasio nekako, pa onda u sljedećem gemu došao do prve svoje break-lopte u meču i odmah je iskoristio.

- Malo sam izgubio fokus u tim trenucima - rekao je kasnije Alcaraz.

image

Carlos Alcaraz

EMMANUEL DUNAND Afp

Osokolio se Grk, počeo se čak i nadati nečemu, pa spasio i još jednu meč loptu kod 4:5 i odvukao set u tie-break. Međutim, Španjolac je uspio tamo privesti priču kraju za ukupnih 6:2, 6:1, 7:6 (5).

Nije Tsitsipas imao svoj dan, ali to ne umanjuje još jednu perfektnu Alcarazovu partiju. Mladi je Španjolac bio gotovo nepogrešiv... Takav će trebati biti i u petak kontra Đokovića.

image

Stefanos Tsitsipas

EMMANUEL DUNAND Afp

Ranije je Novak Đoković preskočio je još jednu barijeru u Roland Garrosu, koja je po svemu bila i najteža do sada u Parizu. Karen Hačanov (ATP 11) uzeo je prvi set i izgledao u prva dva sata meča kao vrlo ozbiljna prijetnja dvostrukom osvajaču Kupa mušketira.

Nije u prva dva seta dopustio niti jednu break-loptu Đokoviću, što je uspjeh kada je s druge strane mreže po mnogima najbolji tenisač na reternu ikada. Međutim, u tie-breaku drugog seta sve što je servisom gradio do tog trenutka - odjednom se raspalo. U toj presudnoj igri nije osvojio niti jedan poen na svom početnom udarcu, dapače niti jedan poen ukupno.

image
EMMANUEL DUNAND Afp

Takav rasplet evidentno je demoralizirao Rusa, jer odmah je na startu trećeg seta pokleknuo na servisu, Đoković je uzeo prvi break i to mu je bilo dovoljno da zagospodari terenom.

Početak kraja počeo se događati novim breakom 22-strukog Grand Slam pobjednika, za 2:1 u četvrtoj dionici. Hačanova je sâm Đoković vratio nešto malo kasnije jer mu je darovao break dvostrukom servis greškom, koja je vratila set u egal na 4:4.

Nije to dugo trajalo, Đoković je odmah još jednom breaknuo pa odservirao za pobjedu (4:6, 7:6 (0), 6:2, 6:4) i prolaz u svoje 12. poufinale Roland Garrosa.

Ukupno mu je to 45. polufinale na Grand Slam turnirima, čime je došao potpuno blizu rekorda Rogera Federera. Legendarni Švicarac sada ima još jedan više od Novaka...

Inače, bio je ovo zanimljiv dvoboj i iz hrvatske trenerske perspektive. Jer u Đokovićevom kutu sjedi Goran Ivanišević, dok je Hačanovljev trener Vedran Martić, još jedan Splićanin, dapače krajem 1990-ih upravo Goranov trener s kojim je igrao i finale Wimbledona 1998.

Linker
21. travanj 2024 00:47