SEBASTIEN BOZON Afp
PORAZ HRVATSKOGA PARA

Hrvati ipak bez titule! Mektić i Pavić nakon više od četiri sata epske borbe poraženi u finalu Wimbledona

Hrvatski par Nikola Mektić i Mate Pavić izgubili su u finalu Wimbledona od Australaca s 3:2.
Piše: Hina/SNObjavljeno: 09. srpanj 2022. 22:02

EBDEN/PURCELL - MEKTIĆ/PAVIĆ 3:2

Ebden Matthew/Purcell Max: 7 (7) 6 (3) 4 6 7 (10)

Mektić Nikola/Pavić Mate: 6 (5) 7 (7) 6 4 6 (2)


Hrvatski tenisači Nikola Mektić i Mate Pavić nisu uspjeli obraniti naslov wimbledonskih pobjednika u muškim parovima, u finalu ovogodišnjeg turnira svladali su ih Australci Matthew Ebden i Max Purcell sa 7-6 (5), 6-7 (3), 4-6, 6-4, 7-6 (2) nakon četiri sata i 10 minuta igre.

Zlatni olimpijci iz Tokija tako su ostali na jednom zajedničkom osvojenom "grand slam" naslov, Wimbledonu prošle godine. Mektiću je to i jedini naslov u ovoj konkurenciji, dok Pavić još ima i Australian Open 2018. s Oliverom Marachom te US Open 2020. s Brunom Soaresom. Za Ebdena i Purcella je ovo prvi "grand slam" naslov, ranije ove godine su igrali finale Australian Opena koji su izgubili od Kokkinakisa i Kyrgiosa.

image
SEBASTIEN BOZON Afp

Nakon dramatičnih pobjeda u polufinalima u kojima su oba ova para spašavala meč-lopte, Mektić i Pavić jednu, a Ebden i Purcell čak pet, hrvatska i australska kombinacija i u finalu su odigrale dramatičan i vrlo izjednačen susret. Posebno priznanje zaslužuje Mate Pavić koji je igrao s frakturom kosti u podlaktici desne ruke, ali usprkos tomu niti jednom nije izgubio servis kako u polufinalu tako i u finalu.

Tijekom prva dva seta nije viđen niti jedan "break", a parovi su podijelili "tie-breakove". U prvom setu Mektić i Pavić su kod rezultata 2-2 imali tri prilike za oduzimanje servisa suparnika, ali Purcell je svaki put odlično servirao te su te prilike otišle u nepovrat. Prvih 10 poena u odlučujućoj, 13. igri osvojili su parovi koji su bili na servisu da bi kod rezultata 5-5 Purcell pogodio vrhunski retern na Mektićev servis što je Australcima bilo dovoljno za osvajanje prve dionice meča.

image
SEBASTIEN BOZON Afp

Uloge su se u potpunosti promijenile u drugom setu u kojemu su Ebden i Purcell imali dvije vezane "break-lopte" u prvoj igri na servis Mektića koje su ostale neiskorištene, da bi "tie-break" otišao na stranu hrvatske kombinacije. Prvi "mini-break" Mektić i Pavić su ostvarili za vodstvo 4-2, da bi kod 6-3 iskoristili prvu od tri vezane set-lopte sjajnim reternom Mektića.

Poneseni osvajanjem seta naši su igrači u prvoj igri treće dionice stigli i do prvog "breaka" u meču iskoristitvši i dekoncentraciju australskog para. Ebden je kod izjednačenja promašio lopticu kada je imao "zicer" na mreži, da bi Purcell na "break-loptu" napravio dvostruku servis pogrešku. Tu rano stečenu prednost Mektić i Pavić suvereno su držali sve do trenutka kada su kod vodstva 5-4 imali servis za set. Tada su Australci počeli daleko bolje reternirati te su čak stigli i do jedne "break-lopte" i to nakon spašene tri set-lopte. Srećom, nisu ju iskoristili da bi Mektić i Pavić realizirali svoju petu set-loptu.

image
DANIEL LEAL Afp

Mogli su Mektić i Pavić možda i slomiti otpor suparnika u prvoj igri četvrtog seta kada su imali dvije nove prilike za oduzimanje servisa, ali Ebden i Purcell nisu dopustili da se ponovi scenarij iz trećeg seta. Uslijedio je veliki pritisak Australaca poglavito na servis Mektića koji je ipak uspio zadržati svoj početni udarac za 1-1, ali ne i za 5-5. U toj se igri sjajnim reternima istaknuo Purcell pa se otišlo u odlučujući peti set.

Kada su Mektić i Pavić stigli do "breaka" sjajnim reternima na Purcellov servis za vodstvo od 3-2 činilo se kako su nadomak obrane naslova. No, Australci se nisu predavali, još jednom su nanizali seriju vrhunskih reterna na Mektićev servis i vratili izgubljeni servis za poravnanje na 4-4. Vjerojatno ključni trenutak dogodio se u sljedećoj igri kada su Mektić i Pavić stigli do 15-40 na servis Purcella, tada je pavić pogodio odličan lob retern, ali je zatim došlo do nesporazuma naših igrača na mreži, obojica su krenula na istu loptu i propustila priliku za novu prednost i servis za meč.

image
SEBASTIEN BOZON Afp

Pobjednika je tako odlučivao produženi "tie-break" petog seta kojim su u potpunosti dominirali Australci. Purcell je pogodio dva sjajna reterna, prvog na servis Pavića, a drugog na servis Mektića za veliku prednost od 5-2 što je, čini se, "slomilo" našu kombinaciju, pa su Australci osvojili i preostalih pet poena za konačni trijumf.


image
DANIEL LEAL Afp

PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ U WIMBLEDONU! IPAK NIŠTA OD TITULE, ALI ČESTITKE MEKTIĆU I PAVIĆU NA SRČANOJ BORBI!

- Gotovo je. Nisu uspjeli Mektić i Pavić, mora se čestitati Australcima na sjajnoj predstavi...

- Brzo su stekli veliku prednost u tie-breaku Australci, već je 4:1... Ali Pavić sjajnom reakcijom dodaje poen za 4:2! Već je 7:2... Pa i 8:2.

- Izvrsni su Mektić i Pavić, izvrsni! Ide se u tie-break... Ajmoooo!!!

- Velik su otpor pružili u ovome gemu naši tenisači, međutim imali su i Australci što za reći... 6:5 za Ebdena i Purcella, servirat će Mektić.

- Sjajan je Mate Pavić, nevjerojatno koliko snage i volje ima u njemu... 5:5!

- Dvije break-lopte nisu iskoristili naši tenisači i nažalost Australci vode 5:4.

image
SEBASTIEN BOZON Afp

- Ehh... nisu uspjeli zadržati svoj servis Mektić i Pavić, došli su do breaka Australci. Drama se nastavlja - 4:4!

- Australci bez većih poteškoća dolaze do 4:3, servirat će Mektić...

- Bravo, bravo! Pavić je dosljedan na svojemu servisu i hrvatski par sada vodi 4:2!

image
SEBASTIEN BOZON Afp

- I evo breaka!!! Uzeli su Mektić i Pavić servis Australcima, sjajno je reternirao Mate za 3:2 u petome setu!

- Napeto je, napeto... U novo izjednačenje ušli su hrvatski tenisači, međutim Mektić je na svome servisu bio koncentriran do kraja - 2:2!

- Australci lakoćom, a hrvatski par malo teže od očekivanog, dolaze svaki do svojega gema... 1:1 na otvaranju petoga seta.

image
DANIEL LEAL Afp

PETI SET

- Ipak nisu izdržali pritisak hrvatski tenisači, riskirali su Australci i rizik im se isplatio. 2:2 u setovima... Ajmo, ajmooo!!!

- Mektić i dalje sjajan... 3:3!

- I opet su agresivnije krenuli Australci, došli smo do novog izjednačenja, međutim Pavić - kao maloprije Mektić - hladnokrvno zadržava svoj servis... 2:2!

- Bilo je gusto, ali obranio je Mektić svoj servis - 1:1!

- Break-loptu nažalost nisu iskoristili Mektić i Pavić, vode Australci 1:0 na početku četvrtoga seta.

image
DANIEL LEAL Afp

ČETVRTI SET

- Tako jeeeee!!! Strašno je Pavić odigrao ovaj gem, a mora se pohvaliti i Mektića, također... Nakon pet set-lopti (dvije u gemu i tri nakon izjednačenja) došli su Nikola i Mate do drugoga osvojenoga seta. Izvrsno igra naš najbolji teniski par i to je 2:1 u setovima!

- 5:4, Pavić će servirati za set!

- I dalje se igra bod za bod... Neka samo tako ostane do kraja seta!

- Sačuvao je i Mektić svoj servis - 3:1.

image
ADRIAN DENNIS Afp

- Pavić je siguran na servisu - 2:0!

- I evo breaka na samome startu trećega seta! Pavić je sjajnim reakcijama na mreži isforsirao nekoliko pogrešaka Australaca, a na kraju dolazi do dvostruke servis-pogreške Purcella!

image
SEBASTIEN BOZON Afp

TREĆI SET

- 4:2 u tie-breaku za hrvatski par! Ali nećemo coprati, idemo polako... Pa 5:3! I 6:3 - tri set lopte za Mektića i Pavića!

I evo gaaa... Uzeli su set Nikola i Mate, 1:1 je u finalu Wimbledona! Bravo, momci!!!

- Vrlo uvjerljivi Australci, što nas dovodi do novog tie-breaka!

- Mektićev servis odrađen bez greške i eto nas na 6:5.

- Nema promjene, još uvijek traje rovovska bitka... 5:5!

- I opet su blizu breaka bili hrvatski tenisači, međutim Mektić oba puta nije uspio pogoditi na pravi način... 4:4!

- Kao i dosad, oba para drže svoj servis - 4:3.

image
SEBASTIEN BOZON Afp

- Novi gem na Mektićev servis - evo nas na 3:2!

- Novo izjednačenje bez većih iznenađenja - 2:2.

- Uz nekoliko atraktivnih izmjena udaraca kada su uz mrežu pritisnuli Australci, Pavić je izvukao svoj servis za novo vodstvo - 2:1.

- Došli su hrvatski tenisači na korak do breaka, ali spasili su situaciju Australci - 1:1.

- Dvije povezane break-lopte imali su Australci, no Mektić je ubacio u višu brzinu i donio 1:0 na početku novoga seta.

DRUGI SET

image
ADRIAN DENNIS Afp

- Kao i u cijelome setu, izjednačen je i tie-break... Nakon 2:1 za naše tenisače, došli su Australci do 3:2, a zatim na 3:3. Pa 4:4. Pa 5:5. Vrlo, vrlo neizvjestan meč zasad.

Ipak, nije išlo. Moglo je otići na bilo koju stranu, na kraju su Australci imali više sreće. Sa 7:5 u tie-breaku osvojili su prvi set.

Ništa još nije gotovo, bit će ovo vrlo neizvjesna borba do zadnjega poena!

- 6:6! Pavić je odservirao bez greške i ide se u tie-break... Sretno, momci!

- Australci bez poteškoća uzimaju novi gem - 6:5.

- 5:5! I jedni i drugi drže svoje servise... Možda je subjektivno, ali hrvatski par djeluje za nijansu bolje. Ipak, bilo kakve prognoze u ovom su trenutku nezahvalne.

- 5:4 vode Australci. Finale je u ovoj fazi i dalje vrlo izjednačeno.

image
ADRIAN DENNIS Afp

- Čak tri izjednačenja bila su potrebna hrvatskome tandemu da dobiju ovaj gem. Australci uporno gađaju Pavićevu slabiju ruku, no zasad Mate uspješno odolijeva tim napadima.

- Ovog puta uvjerljivo su Australci uzeli novi gem. I dalje impresivno djeluje Pavićeva igra s longetom na desnoj ruci i jednoručnim backhendom kojim osvaja poene...

- Bez većih problema, na Mektićev servis, hrvatski par dolazi do 3:3!

- Bolje izgledaju Mektić i Pavić! Malo je nedostajalo do prvoga breaka, ipak uspjeli su se izvući Australci...

- Pavić s longetom na desnoj ruci suvereno je servirao novoga gema - 2:2!

- Izjednačenje u trećem gemu! Od 40:0 došao je hrvatski par do 40:40... Ipak ništa od breaka, vode sada Australci s 2:1.

- 1:1! Nakon 40:30 napali su Mektić i Pavić mrežu te došli do izjednačenja! Ajmo, ajmo!!!

- Australci su bez previše muke, sa samo jednim poklonjenim poenom uzeli prvi gem. Servirat će Mektić.

PRVI SET

17.40: Počelo je finale parova u Wimbledonu! Prvi je na servisu Australac Max Purcell.


image
ACTION PLUS SPORTS IMAGES/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Action Plus Sports Images/Alamy/Alamy/Profimedia

Linker
01. svibanj 2024 11:55