ELENA LEONI/IPA/IPA/PROFIMEDIA
POČAST ŠAMPIONU

I Đoković se naklonio Nadalu, a Federerove riječi još će se dugo prepričavati: ‘A bili smo na štakama...‘

‘Ponosan sam što dijelim ovu eru s tobom, uživaj u ovome‘, samo je dio poruke
Piše: SNObjavljeno: 30. siječanj 2022. 17:32

Rafael Nadal uspio je još jednom zadiviti svijet sporta. S 35 godina na leđima uspio je ono što još nikome nije pošlo za rukom - svojoj kolekciji pridodati rekordnu, 21. Grand Slam titulu što znači da je sada korak ispred Rogera Federera i Novaka Đokoviću koji imaju po jednu manje.

A taj korak više čudesni je Španjolac napravio sa stilom. U velikom finalu protiv Daniila Medvedeva okrenuo je 0:2 u setovima i nakon pet sati i 24 minute igre stigao do trijumfa na Rod Laver Areni.

Rafa je svojim podvigom impresionirao i svog velikog rivala Federera o čijim će se riječima još dugo pričati.

"Kakav meč! Mojem prijatelju i velikom rivalu Rafaelu Nadalu iskrene čestitke na tome što si postao prvi čovjek s 21 Grand Slam titulom. Prije nekoliko smo se mjeseci šalili kako smo obojica na štakama. Nevjerojatno. Nikad ne podcjenjujte velikog šampiona. Tvoja nevjerojatna volju za radom, predanost i borbeni duh su inspiracija za mene i brojne druge diljem svijeta. Ponosan sam što dijelim ovu eru s tobom i počašćen sam što sam sudjelovao u tome da te guram i tjeram da postigneš više. Baš onako kako si i ti mene u posljednjih 18 godina. Siguran sam da ćeš ubilježiti još postignuća, ali za sada uživaj u ovome", napisao je Federer na Instagramu.

image
AARON FRANCIS Afp

Javio se i Novak Đoković:

"Na ovogodišnjem Australian Openu igrao se izvanredan tenis, a finala su bila iznimno dobra. Čestitam Ash Barty na sjajnom nastupu pred domaćom publikom i Danielle Collins na izvanrednom turniru. Čestitam Rafaelu Nadalu na 21. Grand Slam tituli. Nevjerojatno dostignuće. Uvijek impresivan borbeni duh je još jednom prevladao. Daniil Medvedev je dao sve od sebe te odigrao sa strašću i odlučnošću kakvu smo od njega i očekivali", napisao je Nole na Instagramu.

Oglasio se i Mats Wilander:

"Za mene je ovo najbolji povratak u Open Eri. Osvajanje 21. Grand Slam titule s 35 godina i to tako da pobijedi najboljeg igrača svijeta u Daniilu Medvedevu, morali biste ga tako zvati nakon pobjede na US Openu. Ovo je neopisivo, stvarno ne znam gdje pronalazi tu snagu. Jednostavno nevjerojatno. Dva seta zaostatka, a igrate protiv Medvedeva... Ne Mattea Berrettinija - pot time mislim na nekoga tko ne igra duge izmjene. Ovo je bilo fizički zahtjevno. Nekako je shvatio kako doći do 'besplatnih' poena na servisu, besplatnih poena na forehandu", analiza je Wilandera, čovjeka koji iza sebe ima sedam GS titula.

Neuništivog Španjolca nahvalio je i Tim Henman, nekadašnji svjetski broj 4 kojeg mnogi u Hrvatskoj najviše pamte po onom Wimbledonskom polufinalu (2001.) u kojem ga je svladao tadašnji pobjednik, naš Goran Ivanišević.

"Ni na koji način ne želim iskazati nepoštovanje prema Novaku Đokoviću, ali ovdje se radi o Rafaelu Nadalu", započeo je Henman nakon što je u Eurosportovoj emisiji u jednom trenutku spomenut slučaj Novaka Đokovića koji je još uoči turnira deportiran iz Australije.

"Ne mogu još dobro shvatiti kako je Rafa ovo izvukao s obzirom na to da se u posljednjih šest mjeseci baš i nije naigrao. I kad pogledam sve s čime se suočio uoči ovog turnira... Gubio je 2-0, mislio sam da je gotov, ali je pronašao način da nastavi borbu. I vratio se. Mislili smo da će duži meč ići na ruku mlađem igraču. Ma... Ovo je bilo nevjerojatno", zaključio je Henman.

image
AARON FRANCIS Afp

Linker
20. travanj 2024 05:40