Emma Raducanu
 AL BELLO Afp
SENZACIONALNA EMMA

Ima 18 godina, igrala je tek četvrti turnir u životu, 150. je igračica svijeta, a osvojila je US Open!

Veliko slavlje za Britanku rođenu u Kanadi, u Torontu. Otac joj je Rumunj, a majka Kineskinja...
Piše: SN, Vedran BožičevićObjavljeno: 12. rujan 2021. 00:12

Već nekoliko godina u ženskom tenisu nema izrazite dominacije, redaju se iznenađenja na Grand Slam turnirima, ali ovo što se dogodilo u New Yorku 2021. nadilazi sve. Za trofej su se borile tenisačice koje su još do jučer bile praktički potpuno anonimne, djevojke rođene 2002. godine.

Veliku bitku tinejdžerica nakon sat i 51 minute igre dobila je Britanka Emma Raducanu, koja je sa 6:4, 6:3 svladala Kanađanku Leylah Fernandez. Raducanu će 13. studenog proslaviti 19. rođendan, Fernandez je napunila 19 prije nekoliko dana...

Bilo je to prvo Grand Slam finale između tinejdžerica još od 1999. godine kada je Serena Williams upravo na US Openu pobijedila Martinu Hingis i došla do prvog od svoja 23 velika naslova. No, ove dvije priče su neusporedive jer Serena je tada bila šesta, a Martina prva igračica svijeta, tako da njihov sudar u finalu nije bio nikakvo iznenađenje.

Danas, s druge strane, imali smo Britanku Emmu Raducanu koja na putu do naslova nije izgubila nijedan jedini set. Za Raducanu smo prvi put čuli tijekom ovogodišnjeg Wimbledona na koji je ušla s pozivnicom, te se s 338. mjesta na svijetu, također bez izgubljenog seta, probila do osmine finala u kojoj je bila prisiljena predati meč Ajli Tomljanović zbog vrtoglavice.

U međuvremenu je i maturirala s odličnim uspjehom, pa se otisnula prema Americi gdje ovih dana kreira čuda. Vjerovali ili ne, US Open joj je tek četvrti nastup na Touru u karijeri.

Priznala je Raducanu uoči finala da je i nju samu iznenadila razina na kojoj igra: - Uvijek sam sanjala da ću igrati na Grand Slam turnirima, ali nisam znala kada će se to dogoditi. No, ovako rano doći do finala, nakon praktički samo mjesec dana na Touru, to je stvarno ludo - poručila je Raducanu koja je postala prva Britanka osvajačica Grand Slam turnira još od 1977. i trijumfa Virginije Wade na Wimbledonu.

Raducanu je, inače rođena u Kanadi, u Torontu, otac joj je Rumunj, a majka Kineskinja. Kad je imala dvije godine, s roditeljima se preselila u London, tako da danas igra pod zastavom Velike Britanije.

Linker
26. travanj 2024 13:58