DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
NAKON VELIKOG USPJEHA

Iskreno priznanje hrvatske nade: ‘Toliko sam se tresla nakon meča da mi je trebalo vremena da se smirim‘

Tinejdžerica iz Zagreba ušla je u finale juniorskog AO što su prije nje napravile četiri hrvatske tenisačice
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 28. siječanj 2022. 21:35

Nakon Mirjane Lučić, Jelene Kostanić, Ane Konjuh i Jane Fett, hrvatski tenis ponovno ima finalisticu na juniorskom Australian Openu. Petra Marčinko, 16-godišnja Zagrepčanka i trenutno prva juniorka svijeta, u polufinalu je nadigrala Amerikanku Liv Hovde sa 6:4, 4:6, 6:4 u meču koji je trajao jedan sat i 42 minute. Izborila je time finale protiv Belgijke grčkog porijekla Sofije Costoulas, desete tenisačice ITF-ove juniorske ljestvice.

- Nevjerojatan je osjećaj biti finalistica juniorskog Grand Slama. Nikad nisam bila ovako dobra na Grand Slam turnirima i toliko sam se tresla nakon meča da mi je trebalo vremena da se smirim - priznala je velika nada hrvatskog tenisa.

Od prethodno spomenutih naših tenisačica, jedino je Jana Fett poražena u finalu 2014., preostale tri su osvajale titule u Melbourneu - Mirjana Lučić (1997.), Jelena Kostanić (1998.) i Ana Konjuh (2013.). Marčinko je već plasmanom u polufinale došla do najboljeg Grand Slam rezultata u karijeri. Sada je napravila i korak više, a uspije li doći i do kraja, bit će to prvi juniorski Grand Slam trofej za Hrvatsku nakon US Opena 2013. kada su trijumfirali i Borna Ćorić i Ana Konjuh.

- Ne želim se previše uzbuđivati, ali u restoranu u kojem smo jeli neki dan bile su fotografije velikih igrača koji su osvajali Australian Open i razmišljala sam kako bi bilo nevjerojatno pobijediti tamo gdje su i oni pobjeđivali. Ranije ovog tjedna su mi rekli da se juniorsko finale igra u Rod Laver Areni i, eto, došla sam do toga, osjetit ću kako je igrati na tom divovskom stadionu - rekla je Petra.

Marčinko je put do polufinalne pobjede kreirala na dva različita terena. Naime, pri rezultatu 3:3 u prvom setu, kiša je uzrokovala prekid, a kako nastavak nije bio moguć na terenu broj 5, meč je preseljen pod krov Margaret Court Arene. Petra se na početku bolje prilagodila na dvoranske uvjete, napravila break za 5:4 i sigurno privela prvi set kraju.

U drugom je Hovde na samom početku napravila break i povela 3:0. Marčinko je uzvratila i došla do izjednačenja (4:4), no kad je u desetom gemu servirala za ostanak u setu, propustila je prednost 40:15, napravila dvije dvostruke pogreške i ispustila set.

Treći je set počeo s po dva breaka na svakoj strani, a kad je u sedmom gemu i treći put oduzela servis suparnici, Petra je tu prednost i zadržala. Za zagrebačku tinejdžericu to je 11. pobjeda zaredom, a njezin niz je počeo osvajanjem prestižnog Orange Bowla. Protiv belgijske vršnjakinje, koja je u polufinalu sa 6:4, 6:1 pobijedila Australku Charlotte Kempenaers-Pocz, prije današnjeg finala nije igrala.

Iako je bolje rangirana, štoviše na vrhu je svjetske juniorske ljestvice, naša tenisačica je svjesna da to ništa ne jamči.

- Iako bi mi taj broj 1 trebao biti dodatni pritisak, ja to ne shvaćam tako. Znam da su sve ove djevojke dobre i činjenica da sam ovdje prva nositeljica ne čini me nužno najboljom. U sve sam mečeve ušla s mišlju da moram izvući najbolje iz sebe. Ne mogu razmišljati na način da ću osvojiti turnir zato što sam najbolje plasirana - istaknula je Marčinko i zaključila:

- Ovaj sam tjedan iskusila sve vrste mečeva. One koji su završili u dva seta, one u kojima sam se morala vraćati iz minusa ili one poput ovog polufinalnog u kojima je suparnica izjednačila nakon što sam povela. To što sam pobjeđivala na različite načine sigurno će mi pomoći.

Linker
26. travanj 2024 02:54