KARIM SAHIB Afp
BEZ USPJEHA

Isplivali detalji očajničke Đokovićeve borbe, kontaktiran je i predsjednik SAD-a, ali svi su ga glatko odbili

Nijedna od akcija nije pomogla srpskom tenisaču, a nije isključeno da se problemi nastave i na ljeto
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 08. ožujak 2023. 09:38

Iako se posljednjih mjeseci sve manje priča o koronavirusu i sve su češće najave da će uskoro biti proglašen kraj pandemije, prvi tenisač svijeta Novak Đoković i dalje trpi posljedice vlastitog odabira da se ne cijepi. Srbin je prošli mjesec podnio zahtjev američkoj vladi za posebno dopuštenje da igra u Indian Wellsu i Miamiju, ali dobio je odbijenicu pa ga ni ove godine neće biti na ATP Masters 1000 turnirima poznatima kao "Sunshine Double".

SAD i dalje zabranjuje ulazak necijepljenim strancima u zemlju i tu nije bilo popusta ni za Đokovića iako je, prema pisanju novinara New York Timesa Matthewa Futtermana, svim silama nastojao doći do Amerike.

"Očajnički je želio igrati i tako je započeo niz telefonskih poziva i lobiranja ljudi za koje su Đoković i njegov tim znali da bi mogli imati veze s Bidenovom administracijom, uključujući Billie Jean King, jednu od najvećih tenisačica u povijesti", piše Futterman, ističući kako nije baš jasno kako bi se Novak, kao osvjedočeni protivnik cijepljenja, uopće mogao kvalificirati za izuzeće od pravila.

image
KARIM SAHIB Afp

"Jedini kriteriji koje je Đoković mogao ispuniti da bi dobio izuzeće uključivali su dokazivanje da bi njegova prisutnost u SAD-u bila u nacionalnom interesu", dodaje novinar NY Timesa.

Đoković i njegov agent Edoardo Artaldi obratili su se izravno Kenu Solomonu, izvršnom direktoru Tennis Channela i velikom donatoru aktualnog i bivšeg američkog predsjednika, Joea Bidena i Baracka Obame. Solomon je počeo zvati najviše dužnosnike Bidenove administracije, tvrdeći da je zabrana ulaska u SAD nepravedna i da bi Đokovićeva prisutnost značajno povećala posjećenost turnira i pomogla gospodarstvima dviju saveznih država.

Billie Jean King, koja je prošle godine radila s Bidenovom administracijom na obilježavanju 50. godišnjice zakona koji jamči djevojkama i ženama u SAD-u jednake mogućnosti u sportu, obratila se svojim kontaktima u Bijeloj kući u njegovo ime. Udruga profesionalnih tenisača (PTPA), novonastala organizacija koju Đoković vodi od 2020. godine, također je koristila svoje kontakte.

image
KARIM SAHIB Afp

Futterman nadalje piše kako je i IMG, sportska i zabavna agencija koja zastupa i Đokovića, angažirala svoje timove za odnose s vladom. IMG je pritom imao i dodatni motiv jer osim što zastupa Đokovića, tvrtka je i vlasnik turnira u Miamiju. Čelnici IMG-a obratili su se stoga senatoru Marcu Rubiju, koji je zajedno sa senatorom Rickom Scottom napisao pismo pozivajući Bidenovu administraciju da ukine zahtjev za cijepljenjem kao kriterij ulaska u SAD.

Nijedna od spomenutih akcija nije, međutim, pomogla srpskom tenisaču. Iako se u medijima spominjalo da će zabrana ulaska u zemlju za necijepljene strance biti ukinuta 11. svibnja, kada se očekuje i prekid izvanrednog zdravstvenog stanja, glasnogovornik Centra za kontrolu i prevenciju bolesti objasnio je za NY Times da su to dvije odvojene stvari, odnosno da će pravilo o putovanjima prestati važiti tek kad ga Biden ukine. Drugim riječima, nije isključeno da će se Đokovićevi problemi nastaviti i na ljeto, uoči posljednjeg Grand Slam turnira godine US Opena.

Linker
23. travanj 2024 15:21