Dajana Jastremska

 ACTION PRESS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Action Press/shutterstock Editorial/profimedia
JASTREMSKA VS ZHENG

Izbjeglica iz Odese i nova Kineskinja u Top 10 u neočekivanoj borbi za finale: ‘Lijepo je stvarati povijest‘

Sasvim neočekivane tenisačice dogurale su do polufinala u gornjoj polovici ženskog ždrijeba turnira
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 25. siječanj 2024. 06:53

Sedam pobjeda potrebno je za osvajanje Grand Slama, Dajana Jastremska u Melbourneu je skupila već osam, a “tek” je stigla do polufinala. No, njezinih osam pobjeda imaju posebnu vrijednost jer Ukrajinka je morala prvo proći kvalifikacije (tri meča) pa onda skupiti i pet pobjeda u glavnom ždrijebu da bi došla do uspjeha karijere. A nije još nužno gotova...

Jastremska (WTA 93) je, nakon što je sama izbacila dvije Grand Slam pobjednice (Vondroušova, Azarenka), u četvrtzavršnici svladala Lindu Noskovu (WTA 50), koja je, pak, dva kola ranije iznenađujuće izbacila prvu na svijetu, Igu Swiatek.

- Lijepo je stvarati povijest - poručila je 23-godišnja Ukrajinka na obavijest da je prva kvalifikantica u polufinalu Australian Opena unazad 45 godina.

Peta je, pak, igračica u Open eri (od 1968.) koja je uspjela iz kvalifikacija doći do najmanje polufinala bilo kojeg Grand Slama, a znamo da je samo jedna uspjela i osvojiti turnir - Emma Raducanu na US Openu 2021. Jastremska je sada na dva koraka do ponavljanja takvog pothvata.

No, i uspije li, razlika kod Jastremske je da se ona nije pojavila niotkud kao mlada Britanka. Naime, Ukrajinka već neko vrijeme ima sasvim solidne rezultate na WTA razini, dapače prvu titulu osvojila je još 2018. kao 18-godišnjakinja (ukupno ih ima tri), bila je 21. na svijetu početkom 2020. godine.

Ponosna na sve u domovini

No, kombinacija pandemije, optužbe i suspenzije za korištenje dopinga, pa kasnije i početak rata u njezinoj domovini, evidentno su uzdrmali Dajanu zbog čega su patili rezultati, a posljedica je i pad na WTA ljestvici sve do ruba Top 100. Zato je i morala u kvalifikacije...

Covid-19 je prošao, za doping je na koncu oslobođena krivnje (makar je morala 6 mjeseci čekati na presudu, a da pri tome nije smjela igrati), a rat, nažalost, još uvijek traje. No, iz njega je Jastremska, na koncu, naučila crpiti energiju i motivaciju, pa zato još uvijek na kamere poslije meča ispisuje poruku “Slava, Ukraini”.

- Ponosna sam na sve u domovini koji se bore za slobodu - učestala je rečenica djevojke, kojoj je bijeg iz rodne Odese ostavio traume.

- Uvijek pokušavam poslati signal Ukrajini da sam ponosna na nju. Mislim da je to moja misija ovdje.

Noskova je i u osmini finala igrala protiv Ukrajinke, štoviše, nominalno i najbolje Ukrajinke, ali Elina Svitolina predala je meč zbog ozljede leđa nakon samo tri gema. Protiv Jastremske, međutim, 19-godišnja Čehinja nije dobila nikakav popust.

- Nisam imala nikakvu posebnu taktiku. Najvažnije je bilo zadržati energiju jer odigrala sam već dosta mečeva, puno setova i zato sam samo htjela ostati u meču i držati pozitivan stav, ne ljutiti se na sebe i u trenucima kad sam griješila.

image

Quinwen Zheng

Paul Zimmer/imago Sportfotodienst/profimedia

Recept je uspio, Dajana Jastremska je u polufinalu, a tamo će igrati protiv još jedne debitantice u toj fazi Grand Slama - Qinwen Zheng (WTA 15), koja, pak, lovi neke svoje snove i svoje idole. Prije točno desetljeća Zheng je imala 11 godina i gledala kako Na Li, upravo na Australian Openu, diže pehar pobjednice i postaje prva Kineskinja s pojedinačnom Grand Slam titulom. Sada je prilično blizu da i ona sama to ostvari.

Kineskinja zna tko je Laver

Iako početak četvrtfinala protiv Ane Kalinskaje (WTA 75) nije djelovalo dobro. Pogotovo jer je Zheng patila na servisu (samo 49% ubačenog prvog), a Ruskinja je to naplatila osvajanjem prvog seta. No, Kineskinja se nije uspaničila već se u “skockala”, pronašla i mirnoću i udarce te na koncu opravdala ulogu favoritkinje. I tom pobjedom osigurala svoje mjesto u Top 10 na svijetu, kada u ponedjeljak izađe ažurirana WTA ljestvice.

- Da? Nisam to znala, nitko mi nije rekao za to prije meča. Možda je tako i bolje, da izbjegnem pritisak - rekla je Zheng.

- Makar, prije godinu dana i sama sam, i to baš ovdje, rekla da želim ući u Top 10 i evo me sada tu, tako da mogu biti jako sretna i zadovoljna.

Meč u Rod Laver Areni uživo je s tribina, inače, gledao i čovjek po kojem je taj stadion nazvan.

- Naravno da znam tko je on, ali nisam ga uopće primijetila jer sam bila fokusirana samo na teren, loptice, igru, nisam vidjela ništa pored toga. Ali, čast mi je što je moj meč gledala takva legenda.

Linker
03. svibanj 2024 21:26