JURAJPHOTO
ROLAND GARROS

Jana Fett i Lucija Ćirić Bagarić na korak od glavnog ždrijeba, Ajduković nije prošao drugu prepreku

Ispala je i Petra Marčinko koju je zaustavila Japanka Moyuka Uchijima
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 22. svibanj 2024. 19:17

Duje Ajduković nije uspio proći drugu prepreku u kvalifikacijama Roland Garrosa. Splićanin je poražen u dvoboj s Francuzom Geoffreyem Blancaneauxom (ATP 277) u prilično neobičnom meču. Bio je to, naime, festival breakova budući da ih je sve zajedno bilo čak 16. Odnosno, s obzirom na to da su odigrana 22 gema, oba su tenisača više gemova osvojili na servis suparnika nego na vlastiti. Konkretno, Ajduković je uzeo svega dva gema (od 11) na svom početnom udarcu - niti jedan u drugom setu - Blancaneaux “čak” četiri.

Unatoč svemu tome, Ajduković (ATP 130) je u prvoj dionici i servirao za set kod 5:4, ali izgubio je tri sljedeća gema pa umjesto osvojenog ostao je s izgubljenim setom. Drugi set otvoren je sa šest uzastopnih breakova, a Francuz je prvi obranio svoj servis za 4:3, pa s novim breakom poveo 5:3 i servirao za meč. Sad je njemu zadrhtala ruka, ali takav je bio dan da mu je bilo lakše posao završiti na Ajdukovićev servis.

Vrijedi spomenuti da je kod tenisača svoju “Roland Garros karijeru” s 2. kolom kvalifikacija završio i Dominic Thiem. Nekoć treći tenisač svijeta, osvajač US Opena 2020., ali i dvostruki finalisti upravo pariškog Grand Slama (2018, 2019) poražen je od Finca Otta Virtanena sa 6:2, 7:5. Austrijanac (30) je inače i službeno potvrdio da će na koncu ove sezone okončati igračku karijeru, koju su skratile ozljede.

U malom hrvatskom derbiju, Jana Fett (WTA 126) potvrdila je bolju formu koja je prati u posljednje vrijeme i pobijedila Leu Bošković (WTA 210) sa 6:3, 6:2. Da bi prošla u glavni ždrijeb Roland Garrosa, Fett će u posljednjem kolu kvalifikacija morati pobijediti Turkinju Zeynep Somnez (WTA 157). Dobra vijest je da su dosad igrale dvaput, a oba je puta slavila Jana.

Još jedna Hrvatica u 3. kolu kvalifikacije bit će Lucija Ćirić Bagarić (WTA 185). Dubrovkinja, koja ove sezone igra u sjajnoj formi - osvojila četiri ITF turnira - u svom je 33. dvoboju u 2024. ostvarila već 27. pobjedu. Svladala je kanadsku veteranku (33) Rebeccu Marino (WTA 164), nekad 38. igračicu svijeta (2011.), s uvjerljivih 6:2, 6:3, a nije je iz ritma izbacio ni duže čekanje na meč zbog kiše. Za Svoju premijeru na Grand Slamu, Lucija će morati pobijediti Japanku Sarah Saito (WTA 251).

Petra Marčinko (WTA 225) morat će, pak, pričekati na seniorski debi na Grand Slamovima. U Parizu ju je zaustavila Japanka Moyuka Uchijima (WTA 80) sa 6:4, 6:2.

U još jednom hrvatsko-kanadskom okršaju nismo dočekali dobre vijesti. Antonia Ružić (WTA 214) u dramatičnom je maratonu poražena od Marine Stakusic (WTA 184). Čakovčanka i Kanađanka zatvorile su Roland Garros u srijedu, bile su posljednje ostale na terenu od svih 32 meča dana, a nakon više od dva i pol sata borbe, prepune obrata, slavila je ipak Stakusic - 6:3, 4:6, 7:6 (10-7).

U trećem setu je hrvatska tenisačica vodila 3:0, kod 5:3 servirala za pobjedu, ali uzela samo poen. No, zato je u sljedeća dva gema na servis Stakusic imala Antonija ukupno pet meč-lopti, ali su, nažalost, ostale neiskorištene. Produženi tie-break Kanađanka je odigrala bolje...

Linker
30. svibanj 2024 00:21