VALERY HACHE Afp
NIJE ZBOG ĐOKOVIĆA

Jedna od najboljih svih vremena podigla prašinu na Australian Openu: ‘Organizatori su se ponijeli kukavički!‘

Prozvala je organizatore da su kapitulirali pred Kinom i da im je sponzorski novac važniji...
Piše: HinaObjavljeno: 24. siječanj 2022. 10:32

Legendarna tenisačica Martina Navratilova optužila je organizatore Australian Opena da su ponijeli kukavički spriječivši navijače da nose majice sa porukama podrške kineskoj tenisačici Peng Shuai.

U javnosti se pojavio video kako redari i policija naređuju navijačima da skinu majice na kojim je bio slogan "Gdje je Peng Shuai?".

Teniski savez Australije to je opravdao da ne dopušta političke poruke: "Prema našim pravilima ne dozvoljavamo gledateljima odjeću, transparente i znakove koji imaju komercijalnu ili političku poruku".

Navratilova je istaknula da su organizatori Australian Opena kapitulirali pred Kinom i da im je sponzorski novac važniji od ljudskih prava. "Oni su krivu, ovo nije politička poruka, već poruka o ljudskim pravima. Teniski savez Australije je kapitulirao po tom pitanju dopustivši Kini da im diktira što će raditi na svom Grand Slam turniru. Meni se to čini kukavički", izjavila je Navratilova za američki "Teniski kanal".

Peng Shuai, nekada prva tenisačica svijeta u parovima, početkom studenog je optužila bivšeg zamjenika premijera Zhang Gaolija da ju je prije tri godine prisilio na seks. Njezina poruka, objavljena na društvenoj mreži, odmah je cenzurirana i 35-godišnja tenisačica je nestala iz javnosti na tri tjedna, što je izazvalo zabrinutost u svijetu tenisa.

U prosincu je Peng Shuai izjavila da nije nikada nikoga optužila da je bila prisiljena na seksualne odnose i da je njena objava na društvenim mrežama početkom studenoga pogrešno protumačena.

Linker
11. prosinac 2023 13:55