Naomi Osaka
 WILLIAM WEST Afp
NAJTEŽA ODLUKA

Jedna od najboljih tenisačica na svijetu napustila Roland Garros zbog ‘stanja duha‘ i mentalnog zdravlja

Tvrdi da već tri godine prolazi kroz faze depresije koje joj izazivaju i razgovori s medijima...
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 31. svibanj 2021. 20:43

Četverostruka Grand Slam pobjednica Naomi Osaka podignula je veliku prašinu nekoliko dana uoči Roland Garrosa najavom da neće sudjelovati na konferencijama za medije pravdavši se da su one štetne za njezino mentalno zdravlje.

Dodala je da je to ponekad kao "udaranje ljudi dok su na podu", ali mnogi svejedno smatraju da su medijske obaveze dio posla. Kako god, Osaka je kažnjena sa 15.000 dolara zbog nedolaska na press-konferenciju nakon meča 1. kola (pobjeda nad Rumunjkom Tig) u Parizu, a nešto kasnije u zajedničkom su priopćenju sva četiri Grand Slama navela kako postoji i mogućnost diskvalifikacije Osake s njihovih turnira bude li inzistirala na svom stajalištu.

Međutim, Japanka ih je preduhitrila te se samoinicijativno povukla s Roland Garrosa uz poduže pojašnjenje na društvenim mrežama.

"Ovo nije situacija kakvu sam željela izazvati i zato mislim da je sada najbolje za turnir, suigračice i moje stanje duha povući se s turnira, kako bi se svi opet mogli koncentrirati na tenis. Prihvaćam da moja odluka nije došla u najbolje vrijeme i da je mogla biti jasnija. Nikada ne bih trivijalizirala mentalno zdravlje niti koristila taj termin olako. Istina je, pak, da sam trpjela faze depresije od osvajanja US Opena 2018. i teško sam se nosila s time. Svatko tko me poznaje zna da sam introvertirana i javni govori, kao i razgovori sa svjetskim medijima, izazivaju kod mene jaku nervozu i stresne situacije. I ovdje u Parizu sam se osjećala ranjivo i tjeskobno te sam zato smatrala da je bolje preskočiti konferencije za medije. Smatram da su neka pravila Toura oko toga zastarjela i to sam htjela istaknuti.

Sada ću izbivati neko vrijeme s terena, ali kada bude pravo vrijeme zaista bih voljela raditi s vodstvom Toura kako bismo stvari napravili boljima i za igrače, i medije, i navijače", napisala je Osaka.

Linker
06. svibanj 2024 00:03