JAKOV PRKIC/CROPIX Cropix
KRAJ ČEKANJA

Kada se ovo posljednji put dogodilo Janica je još skijala, Luka je bio u Dinamu, a iPhone nije ni postojao

Posljednji Amerikanac koji je igrao finale pojedinačne konkurencije na US Openu bio je Roddick 2006. godine
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 04. rujan 2024. 15:26

Amerikanci su napokon dočekali i taj dan, i tu godinu. Na svom će US Openu imati američkog tenisača u finalu jer za to su se pobrinuli Taylor Fritz i Frances Tiafoe pobjedama u četvrtfinalu, a budući da će međusobno igrati u polufinalu jasno je kako će domaćini posljednjeg Grand Slama sezone imati svog aduta u borbi za titulu.

Posljednji Amerikanac koji je igrao finale pojedinačne konkurencije na US Openu bio je Andy Roddick 2006. godine, a isti je tenisač bio i posljednji Amerikanac u finalu bilo kojeg Grand Slama - 2009. u Wimbledonu. I oba je ta puta izgubio od Rogera Federera. Roddick je, pak, i posljednji američki osvajač Grand Slam turnira, a bilo je to 2003. upravo u New Yorku.

Kada se stavi na papir 18 godina možda ne zvuči tako davno, niti tako strašno, ali da bi se bolje dočaralo koliko su Amerikanci morali čekati da bi imali svog čovjeka u finalu svog Grand Slama, može se reći i da im je tada predsjednik bio George W. Bush, da još na tržištu nije uopće postojao iPhone (u prodaju je pušten tek u ljeto 2007.), da oni rođeni te godine ove postaju punoljetni... Ili, kada bismo povukli parelele s Hrvatskom, te 2006. još uvijek se natjecala - Janica Kostelić; Marin Čilić upisao je svoju prvu ATP pobjedu (Zagreb Indoors), Luka Modrić još je igrao u Dinamu, odnosno današnja zvijezda kluba, Martin Baturina, imao je tri godine...

image
TIMOTHY A. CLARY Afp

Eto, toliko je ova svjetska sportska i sva ostala veselila morala čekati ono što im je ranije bilo pod normalno. Jer imali su Samprasa, Agassija, Couriera, McEnroea, Connorsa, Ashea... S odlaskom Roddicka praktički su nestali s mape, barem kada se radi o najvećim titulama, ali, eto, 2024. dočekali su kraj i te crne serije.

- Godinama već Taylor, Tommy Paul, Reilly Opelka i ja pričamo o tome da smo mi ta grupa - kazao je Tiafoe.

- Otvoreno smo pričali o tome. Mislim da svi mi kucamo na vrata, da je bilo samo pitanje vremena. Nije više kao nekad da dođeš u četvrtfinale, igraš protiv Rafe, pa odmah gledaš kad imaš let za doma. Sad je drugačije, jer svi smo tu, u prilici jer nitko nije nepobjediv. Pogotovo ovdje na US Openu, pred kraj sezone, kada su svi već malo premoreni i ranjivi.

I napokon su se vrata otvorila. Prvo Tayloru Fritzu (ATP 12) koji je pobijedio Alexandera Zvereva (ATP 4) i prvi se puta u karijeri probio do Grand Slam polufinala, nakon prethodna četiri neuspjela pokušaja u četvrtfinalima (dva put Wimbledon, po jednom Australian i US Open). No, teško mu je zamjeriti jer u ta četiri meča, dvaput je igrao protiv Novaka Đokovića, jednom protiv Rafe Nadala.

Nekoliko sati kasnije isto je napravio Frances Tiafoe (ATP 20), koji je predajom Grigora Dimitrova (ATP 9) u četvrtom setu potvrdio sveameričko polufinale. Posljednji takav slučaj zbio se 2005. s Agassijem i Robbyjem Gineprijem. Tiafoe je, pak, već bio jednom u polufinalu ovog turnira, prije dvije godine, kada je svladao Rafaela Nadala, no nije mogao protiv drugog, mlađeg i "novog Španjolca u kvartu", Carlosa Alcaraza.

Bio je to za Tiafoea, mladića čiji su roditelji pobjegli pred ratnim strahotama iz Sierra Leonea i doselili u SAD, prvi veći proboj na velikoj sceni i potom se očekivalo dosta od njega, ali zapravo je nastavio vrlo skromno. Ali, evo ga sada opet u pravom elementu.

image
KENA BETANCUR Afp

- Petak će biti pakleni dan - najavio je Tiafoe polufinale.

Inače, Taylor i Frances igrali su međusobno sedam puta, Fritz vodi 6-1 i zapravo je u seriji 6-0 jer Tiafoe je dobio samo njihov prvi dvoboj još 2016. u Indian Wellsu.

- Ovo će biti potpuno drugačija priča - dodaje Big Foe.

- Igrat ćemo na stadionu Arthur Ashe, za obojicu će to biti najveći meč karijere, možda i života, bit će toliko posebno. Poznajemo se i igramo skupa ili jedan protiv drugoga otkad smo bili 14-godišnjaci i zato mi je drago što sada možemo zajedno igrati tako važan meč. Nas dvojica smo inače potpuno različiti, ali zato se i tako dobro slažemo. On se zatvori u sobu i igra video-igrice, a ja sam mnogo bučniji. No, na kraju, sretan sam zbog njega i on je sretan zbog mene. I znam da ćemo biti dva Amerikanca u polufinalu, da će ljudi navijati za obojicu, ali opet se nadam da ću ja pobijediti.

I dok je Tiafoe imao i malo sreće proteklih dana jer mu je prvo Alexei Popyrin maknuo Novaka Đokovića s puta, a onda je on maknuo Popyrina, još je u četvrtfinalu igrao protiv ozljedom već načetog Grigora Dimitrova (ATP 9), Fritz je u posljednja dva dvoboja morao pobijediti dva Top 10 igrača. Prvo Caspera Ruuda (ATP 8), a onda i Zvereva. No, upravu su te pobjede pokazale da je itekako dostojan mjesta u Grand Slam polufinalu.

- Okršaj protiv Foea bit će jako zabavan, naelektriziran, prava poslastica za publiku. Jer svi smo svjesni da je ulog velik, plasman u finale - kaže Fritz.

Linker
05. rujan 2024 10:33