Daniil Medvedev
 SARAH STIER Afp
FINALE US OPENA

Kakva dominacija: Fantastični Rus deklasirao Đokovića i tako spriječio Noletov povijesni doseg!

Prvi tenisač svijeta uvjerljivo je poražen u, kako je sam rekao, najvažnijem meču svoje karijere!
Piše: SN, Hina, Davor BurazinObjavljeno: 13. rujan 2021. 00:53

Ruski tenisač Daniil Medvjedev pobjednik je posljednjeg Grand Slam turnira sezone, US Opena nakon što je u finalu sjajnom igrom porazio prvog tenisača svijeta, Srbina Novaka Đokovića sa 6-4, 6-4, 6-4.

Medvjedev je odigrao fantastično finale i nakon dva sata i 17 minute igre pobijedio Đokovića, osvojivši svoj prvi Grand Slam naslov u karijeri nakon što je prva dva finala izgubio. Na US Openu 2019. od Rafaela Nadala, a ove godine na Australian Openu od Đokovića. Medvjedev je tako postao tek treći Rus, nakon Jevgenija Kafeljnikova i Marata Safina, osvajač Grand Slam trofeja.

image
SOFASCORE

Grafika: Sofascore.com

Najbolji svjetski tenisač je u svom 31. Grand Slam finalu lovio 21. titulu, čime bi se odvojio od Rafaela Nadala i Rogera Federera koji imaju po dvadeset Grand Slam titula. No, nije uspio. Đoković je lovio i kalendarski Grand Slam nakon što je ove godine osvojio i Australian Open, Roland Garros te Wimbledon. Posljednji kojem je to uspjelo bio je Rod Laver još 1969. godine. Za Đokovića je ovo bilo deveto finale US Opena, a ostao je na tri titule osvojene u New Yorku (2011, 2015, 2018).

image
Ljutiti Đoković u prvom setu
KENA BETANCUR Afp

Medvjedev je sjajno ušao u meč i već u prvom gemu je napravio break. Kod 2-0 je imao još dvije break lopte za "dvostruki break", no Đoković se izvukao. Rus je u nastavku seta odlično igrao na svoj servis i obranio je prednost osvojivši set za 37 minuta rezultatom 6-4.

U drugom setu prvi je priliku imao Đoković koji je pri vodstvu 1-0 imao tri lopte za break, a kod 2-1 još dvije. Niti jednu nije iskoristio, no već u idućem gemu je izgubio servis. Rus je poveo 3-2 i potom obranio prednost za 2-0 u setovima.

U trećem setu Medvjedev je poveo 4-0 uz dva oduzeta servisa. Kod 5-2 je servirao za meč, no izgubio je servis i srpski tenisač je potom smanjio na 4-5. Drugu priliku Rus nije propustio i treći set je također dobio rezultatom 6-4 ostvarivši najveći uspjeh u karijeri.

Bio je to njihov deveti međusobni susret i četvrta pobjeda 25-godišnjeg Rusa. Ove godine su igrali samo jednom i to u finalu Australian Opena. Slavio je Đoković 7-5, 6-2, 6-2.

------------------------------------------------------

PRIJENOS UŽIVO:

Medvedev - Đoković 6:4, 6:4, 6:4

TREĆI SET:

- brzo je ugašen tračak nade za Đokovića, Medvedev je dobio deseti gem, treći set i meč i nakon dva sata i 15-ak minuta igre osvojio US Open i spriječio Đokovićev povijesni uspjeh, osvajanje kalendarskog Grand Slama (sva četiri velika tunira u jednoj godini)!

- Rus je kod 5:2 servirao za meč, stigao do meč-lopte, a onda napravio dvije dvostruke servis pogreške zaredom i po prvi put u finalu izgubio servis! Ostao mu je još jedan break viška u ovom setu.

- drugi tenisač svijeta igra kao u transu. Novi break, sada zaista ima teško dostižnu prednost, koju je dodatno povećao novim sigurnim servis-gemom...

- odmah na početku trećeg seta Medvedev je i treći put oduzeo servis Đokoviću! U idućem gemu forehand winnerom obranio se od napada protivnika i stigao do osjetne prednosti i u ovom nizu...

DRUGI SET:

- Medvedev je deseti gem otvorio s tri uzastopna poena, poveo 40:0, Đoković je spasio dvije set-lopte, ali je onda napravio pogrešku backhandom i sada ruski tenisač ima golemih 2:0 u setovima! Može li Novak izvesti još jedan totalni preokret baš kao, primjerice, u finalu Roland Garrosa ove godine. Tada je Tsitsipas imao 2:0 u setovima, ali je Đoković dobio u pet. Hoćemo li taj scenarij vidjeti i u New Yorku?

- nakon što je u prva dva gema spasio pet break lopti, u iduća dva Medvedev je sigurno držao servis i sada će servirati za velikih 2:0 do setovima!

- Medvedev igra izvanredno! U čertom gemu spasio je dvije break prilike (Đoković zasad 0-5 prilike za obrat), pa u idućoj igri, nakon što je Srbin promašio backhand volej, stigao do novog breaka!. Sada Rus ima i set i break viška, sve teža situacija za Novaka...

- u drugom gemu Đoković je imao 0:40 na suparnički servis, ali nije uspio doći do breaka, Medvedev se sjajno spasio! U trećoj igri novi zaplet, sada je Medvedev imao šansu za obrat, ali Novak se izvukao iz vrlo teške situacije, prijetio mu je set i break zaostatka!

image
Daniil Medvedev
AL BELLO Afp

PRVI SET:

- ništa se nije promijenilo do kraja prvog seta. Medvedev je suvereno držao servis za vodstvo 1:0 u setovima, u svojih pet servis gemova izgubio je samo tri poena!

- Đoković se stablizirao na svom servisu, ali Rus je na svom početnom udarcu nedodirljiv. I dalje bez problema čuva ranu prednost breaka...

- Rus je potom lako dobio svoj servis, pa u trećem gemu imao nove dvije prilike za još jedan break. No, Đoković je tada nekoliko poena odigrao na svojoj razini i osvojio prvi gem u finalu. Medvedev potom uzvraća bez izgubljenog poena na svom servisu.

- Đoković je, s obzirom na važnost meča, krenuo dosta nervozno. U prvom gemu imao je 40:15 na svom servisu, ali je potom s nekoliko neforsiranih pogrešaka dopustio Medvedevu da mu oduzme početni udarac već na samom početku.

-------------------

UOČI MEČA:

Tri sata i 38 minuta, dakle, nije mu trebalo pet sati kao što je rekao da će biti spreman i za takav maratonac, ali je zato bilo pet setova, upotpunjenih usponima i padovima da bi Novak Đoković stigao na korak do - raja. Još samo jedna pobjeda dijeli najboljeg tenisača svijeta od povijesnog pothvata, osvajanja sva četiri Grand Slam turnira u kalendarskoj godini nakon što je svladao Alexandera Zvereva sa 4:6, 6:2, 6:4, 4:6, 6:2.

Prošao najveću bitku

Između njega i sastanka sa sudbinom posljednja prepreka će biti Danil Medvedjev, dakle, drugi tenisač svijeta, kojega je Srbin uvjerljivo nadigrao u finalu Australian Opena u veljači i tako krenuo u ovaj nezamislivi pohod. Pobijedi li Rusa, Đoković će za sva vremena biti u društvu Donalda Budgea (1938) i Roda Lavera (1962, 1969), dičit će se s Grand Slamom, a trofej će mu uručiti upravo 83-godišnja australska legenda, po kome se zove najveći stadion u Melbourne Parku (Rod Laver Arena) i u čiju je čast Roger Federer pokrenuo jedinstveni Laver Cup prije nekoliko godina (dvoboj Europe i ostatka svijeta).

Nakon 36. pobjede u karijeri u pet setova (uz samo deset poraza) koja mu je donijela 31. finale na Grand Slam turnirima (izjednačio se s Rogerom Federerom), Đoković nije bio ushićen ili ja barem pokušavao prikriti koliko je uzbuđen.

- Sjećam se Kobea Bryanta i jednog od prstena Lakersa... Kad su dobili četvrtu utakmicu finala i poveli 3:1, Kobe je rekao, “zašto bih sada bio sretan, posao nije gotov”. Tako je i sa mnom uoči finala, posao nije gotov, moram dobiti još jedan meč.

Za razliku od Lakersa, on nema komoditet izgubiti sljedeću ili sljedeće dvije, pa opet postati prvak. Sada ili nikada, nedjelja je Dan D grandiozne karijere.

- Motivacija je gdje treba biti, vjerojatno veća nego ikad. I dalje moram nastojati držati se jednostavnih stvari. Svjestan sam povijesti, znam za što igram, ali cilj je ostati “zaključan” u onome što najbolje funkcionira za mene. Ovaj ću meč tretirati kao da mi je posljednji, jer je vrlo vjerojatno najvažniji u mojoj karijeri.

Pobijedi li Medvedjeva, ne samo da će osvojiti kalendarski Grand Slam (četiri u nizu je imao od Wimbledona 2015. do Roland Garrosa 2016. godine), nego će pobjeći Federeru i Nadalu, razbiti sveto trojstvo na vrhu s 20 Grand Slam naslova. Kad je Federer 2009. godine u Wimbledonu osvojio svoju 15. Grand Slam titulu, Pete Sampras došao je gledati kako mu Švicarac otima rekord za koji se smatralo da će dugo odolijevati zubu vremena, no prošlo je samo sedam godina.

image
KENA BETANCUR Afp

Netko s bujnom maštom se zapitao hoće li Švicarac i Španjolac potegnuti do New Yorka kako bi na licu mjesta čestitali Srbinu što ih je prešišao. Neće, naravno da neće, ali tamo je Laver i Đokoviću ne treba ništa više.

Mentalno, najveći ikada

U Melbourneu je bio na rubu odustajanja, provukao se u pet setova protiv Taylora Fritza. Bila je to drama o kojoj će se sigurno više znati kad krajem ove ili početkom sljedeće godine izađe dokumentarac o Đokoviću.

Za drugu krunu u Parizu je pobijedio Nadala u polufinalu unatoč gubitku prvog seta, ali i Stefanosa Tsitsipasa u finalu u kojem je zaostajao 0:2. Jedino je u Wimbledonu bilo mirno i bez dramske napetosti, dok je u New Yorku (lani diskvalificiran, ne zaboravite, zbog slučajnog napucavanja lopticom linijske sutkinje u osmini finala protiv Pabla Carrena Buste) s razlogom (pritisak!) gotovo u svakom meču imao problema.

I, eto, ga u devetom finalu US Opena (tri titule - 2011, 2015, 2018), više od svih. Svi rekordi na stranu, odrekao bi se svih, samo da pobijedi u nedjelju.

Linker
07. svibanj 2024 19:58