Hubert Hurkacz i Grigor Dimitrov

 BERTRAND GUAY Afp
BIZARNA IDEJA

Luda situacija na Roland Garrosu, tenisači se htjeli riješiti sutkinje: ‘Sve ovisi o tebi‘

‘Hej, G! Želiš li napraviti promjenu? Ili želiš nastaviti s ovom damom ovdje?‘, Hurkacz je upitao Dimitrova
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 04. lipanj 2024. 06:01

Koliko god pratili neki sport, u ovom slučaju tenis, i mislili da znate ili ste već vidjeli sve što se može dogoditi na teniskom terenu, svako malo ipak ostanete zatečeni jer doživite nešto novo ili nešto na što nikad ne biste pomislili.

Upravo se takva situacija dogodila na meču osmine finala Roland Garrosa između Grigora Dimitrova i Huberta Hurkacza. Jer potonji je, osmi tenisač svijeta, kod 6:5 u trećem setu (ispostavilo se koju minutu kasnije da je to zapravo bilo pred kraj meča, jer gubio je 0-2 u setovima, a uskoro izgubio i tie-break) tijekom stanke za izmjenu strana odjednom dozvao suparnika na klupi s druge strane mreže. I započeo jedan od čudnijih razgovora koji se mogao vidjeti na teniskim terenima u posljednje vrijeme.

- Hej, G! Želiš li napraviti promjenu? Ili želiš nastaviti s ovom damom ovdje? - Hurkacz je upitao Dimitrova.

- Želim li nastaviti što? - zbunjen je bio Bugarin.

Jedan od najpristojnijih

Hurkacz je ustao, došao do mreže, točno ispod sudačkog stolca i onda ponovio.

- Želiš li promijeniti damu ovdje ili si zadovoljan? Ili želiš promijeniti?

- Promijeniti što? - i dalje Dimitrov nije shvaćao.

- Promijeniti glavnu sutkinju - napokon je izrekao Hurkacz.

- Iskreno, što god ti želiš - počeo je širiti ruke Grigor, ne znajući što odgovoriti.

- Ovisi o tebi - dodao je Poljak i onda se vratio sjesti natrag na klupu.

Dimitrov je ostao zatečen, ali vrlo brzo i mudro reagirao. U povratku na teren stao je do Hurkacza, razmijenili su koju rečenicu, jer ipak su dobri prijatelji i izvan terena, vjerojatno ga malo urazumio, pa su nastavili s mečom dalje bez dodatnih komplikacija.

Povod Hurkaczevoj inicijativi da se promijeni glavni sudac, u ovom slučaju sutkinja Alison Hughes, bila je odluka od koju minutu ranije je li loptica bila na crti ili vani. Poljak se nije složio s procjenom sutkinje, a to ga je očito toliko iziritiralo da je, eto, posegnuo za ekstremnim mjerama i pokušao tijekom meča zamijeniti sutkinju.

A to je slučaj kakav se u tenisu ne pamti, barem ne na ovako velikim turnirima. Inače, u pravilniku stoji kako “supervizor turnira ima pravo zamijeniti glavnog suca i(li) linijskog suca, ako smatra da će to unaprijediti suđenje meča”, pa je Hurkacz, vjerojatno, smatrao da bi uz Dimitrovljev blagoslov upravo to mogao tražiti.

- Mislim da sam to mogao tražiti i ranije - kasnije je rekao Poljak, ali opet nije dao potpuno objašnjenje bizarne ideje.

Štoviše, mnogi su iznenađeni ovim Hurkaczevim potezom jer inače slovi kao jedan od najpristojnijih i najsimpatičnijih likova na ATP Touru, a ovime je pokazao prilično veliko nepoštovanje prema sutkinji Hughes, inače vrlo cijenjenoj u svom poslu, budući da arbitrirala već desetke finala na Grand Slamovima, olimpijskim igrama, Fed Cupu.

Imala je Serena Williams svoje eskapade sa sucima, imao je i Nick Kyrgios svojih ludih trenutaka, brojni su tenisači na raznorazne načine iskazivali bijes i neslaganja s odlukama sudaca, ali teško se sjetiti da je netko tražio da se glavni sudac zamijeni. Možda, doduše, ne znaju sve tenisačice i tenisači da je i to moguće.

Svašta se kaže u žaru borbe

Inače, osim što je odmah na terenu smirio strasti, Dimitrov je i poslije meča stao u obranu i kolege i sutkinje.

- Svi ponekad kažemo nešto u žaru borbe. Siguran sam da štogod je rekao, da nije mislio na loš način. On je doista jedan od najmirnijih likova na Touru. Suci, također, trude se svoj posao raditi najbolje što mogu, a zna ponekad biti kompliciranih situacija - rekao je Dimitrov.

Zanimljivo bi, pak, bilo vidjeti što bi se događalo na nogometnim terenima, kada bi postojala opcija promjene suca tijekom utakmice. Vjerojatno ne bi bilo utakmice u kojoj neka momčad ne bi to tražila.

Linker
11. listopad 2024 11:46