Ajla Tomljanović i Petra Martić

 LILLIAN SUWANRUMPHA Afp
AUSTRALIAN OPEN

Martić ispustila dva breaka prednosti u odlučujućem setu ‘hrvatskog derbija‘, Zagrepčanka slavila

Poražena je posljednja hrvatska predstavnica u pojedinačnom dijelu turnira
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 16. siječanj 2024. 15:56

Potpuni potop hrvatskih predstavnika u pojedinačnom dijelu Australian Opena zaokružila je u utorak Petra Martić. Možemo, doduše, reći da je jedna Hrvatica ipak prošla 1. kolo, riječ je o Zagrepčanki s australskom putovnicom Ajli Tomljanović. Napravila je to, međutim, upravo "preko leđa" Petra Martić, nadigravši je sa 7:6 (3), 4:6, 6:4 u borbi koja je potrajala gotovo puna tri sata. Za Ajlu je to svakako važna pobjeda jer je na neki način još uvijek u statusu povratnice nakon što je propustila najveći dio prošle sezone zbog ozljede koljena i danas je tek na 271. mjestu svjetske ljestvice. Što se pak Petre tiče, ovaj joj je poraz tim bolniji kad se uzme u obzir da je u odlučujućem setu imala dva breaka prednosti, da bi umjesto mirnog privođenja meča kraju, ostala bez svega.

Martić je dobro krenula u sezonu, došavši do četvrtfinala Aucklanda, čime je prvi put u šest mjeseci spojila dvije pobjede na jednom turniru. Prvi Grand Slam turnir godine donio joj je, međutim, novo razočaranje, a donijet će joj i pad sa sadašnjeg 40. mjesta WTA ljestvice jer će ostati bez bodova za lanjsko 2. kolo.

U prvih šest gemova obje su tenisačice držale servis bez većih problema, a onda je prva popustila Petra. Tri neforsirane pogreške zaredom omogućile su Ajli da dođe do prednosti, ali bio je to tek početak drame u prvom setu.

Martić je u desetom gemu iskoristila treću break-loptu, točnije Tomljanović joj je dvostrukom pogreškom omogućila da se vrati u igru i izjednači na 5:5. No, već u sljedećem, maratonskom gemu (odigrano je čak 26 poena!) i Petra je bila raspoložena za darivanje, najprije je napravila dvije dvostruke, a potom je s još tri neforsirane pogreške opet završila u minusu. Nije, međutim, Ajla iskoristila ni tu šansu, još jednom je dvostrukom pogreškom ponudila suparnici priliku za break, što je ova i prihvatila. Odluka je tako pala u tie-breaku u kojem je australska predstavnica brzo odjurila na 3:0, pa na 5:1 i tu je priči bio kraj.

Izgubljeni set ipak nije demoralizirao 32-godišnju Dućanku. Furiozno je utrčala u drugu dionicu i tri puta zaredom slomila Ajlin servis. Istina, ni sama nije bila sigurna na svom početnom udarcu, što je omogućilo suparnici da napravi dva breaka, ali više od toga nije mogla, što je značilo da velika borba ulazi u treću rundu.

Tu je u jednom trenutku Tomljanović bila na konopcima i činilo se da će Martić napustiti John Cain Arenu stisnutih šaka. Krenula je Petra odlučno u set i s nova dva breaka otišla na 4:1. A onda do kraja meča više nije osvojila ni gem... Nizala je pogrešku za pogreškom, s druge je strane Tomljanović bila sve sigurnija i s pet osvojenih gemova u nizu prokrčila put do 2. kola. Martić je meč završila s 11 asova, ali skupo ju je stajalo čak 58 neforsiranih pogrešaka. Bio je ovo, inače, četvrti međusobni ogled ovih tenisačica, a omjer je sada izjednačen

Pred Tomljanović je sada dvoboj protiv stare "prijateljice" Jelene Ostapenko s kojom je imala žestoki okršaj na Wimbledonu 2021. Optužila je tada Ajla suparnicu u trećem setu da laže i glumi ozljedu samo kako bi otišla u svlačionicu i izbacila je iz ritma. Svađa se nastavila i nakon završetka meča, a poražena Latvijka je poručila Ajli da nema poštovanja. Nova epizoda slijedi u Melbourneu, nadajmo se da će ovaj put biti žestoko samo na terenu...

Linker
28. travanj 2024 03:20