SAEED KHAN
NEPOBJEDIVI DVOJAC

Mate Pavić za SN iz Pariza najavio novi Grand Slam naslov: ‘Ni sam koliko smo mečeva dobili zaredom!‘

‘U usporedbi s kolegama još sam ‘u pelenama‘, ali evo me na korak do treće Grand Slam titule‘
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 09. listopad 2020. 19:18

Ništa od reprize finala US Opena otprije 20-ak dana kad smo znali da će jedan od hrvatskih tenisača imati Grand Slam trofej u rukama. Tada su u New Yorku jedan nasuprot drugom stajali Mate Pavić i Nikola Mektić, prvi s Brazilcem Brunom Soaresom, drugi s Nizozemcem Wesleyem Koolhofom. Splićanin je tada bio bolji, osvojio svoj drugi Grand Slam trofej (Australian Open 2018. s Oliverom Marachom), a sada se na putu do istog finala u Roland Garrosu ispriječio njemački par Kevin Krawietz i Andreas Mies.


Pavić i Soares su, naime, obavili svoj dio posla. Oni su u prvom polufinalu nadjačali u napetom dvoboju prve nositelje i prvi par svijeta, Kolumbijce Juana Sebastiana Cabala i Roberta Faraha, ali Mektić i Koolhof nikako nisu pronašli način ugroziti branitelje naslova iz Njemačke.

Matino već peto GS finale

Do desete uzastopne pobjede na Grand Slam turnirima Pavić i Soares su stigli boljom igrom u tie-breaku prvog seta, dok su u drugom minus od 2:4 stigli kad su petu break-loptu u osmom gemu pretvorili u 4:4, a onda izbjegli drugi tie-break oduzimanjem servisa Farahu.


Paviću je ovo, sa samo 27 godina (što su tinejdžerske godine u igri parova) peto finale u igri parova na četiri najveća turnira. Počeo je s Wimbledonom 2017. godine (Oliver Marach), pa je osvojio Australian Open s Austrijancem 2018. (protiv Cabala i Faraha!), a nekoliko mjeseci kasnije su poraženi u Roland Garrosu u završnom susretu od Pierre-Huguesa Herberta i Nicolasa Mahuta.


Sada očito slijedi serija sa Soaresom.


- Ne znam točno koliko smo mečeva zaredom dobili na Grand Slam turnirima, između toga smo isto igrali dobro, ali bez naslova. Sa Soaresom u Rimu, s Ivanom Dodigom u Hamburgu, samopouzdanje je prilično visoko - rekao je Mate Pavić za Sportske novosti iz Pariza.


- Slično kao u New Yorku, imali smo nekoliko teških mečeva na početku, izgleda da nas nosi samopouzdanje, koje smo ponijeli iz SAD-a.


Zbilja djeluje impresivno podatak da mu je ovo peto Grand Slam finale u parovima.
- Točno, u usporedbi s kolegama ja sam još u pelenama što se tiče godina - nasmijao se Mate na komplimente s naše strane.

Test svakih 4-5 dana

- U ovih šest mjeseci, možda malo manje dok je trajala stanka, očito smo Bruno i ja dosta dobro radili, ušli smo u pravi ritam i sada sve dolazi na naplatu.


Protivnike u finalu poznaju, nedavno su ih pobijedili u Cincinnatiju.


- Ja sam lani s Marachom izgubio od njih u 3. kolu Roland Garrosa, ispalo je da je to meni i Marachu bio posljednji zajednički turnir, a oni su otišli do kraja. Nakon toga nisu baš napravili neki rezultat, ne znam zašto im baš Roland Garros odgovara, ali nešto ima u tome. Znamo što nam je raditi.


Može li Mate iz prve ruke usporediti mjere osiguranja u New Yorku i Parizu? Svašta se čuje, navodno su mjere u Parizu labavije?
- Rekao bih da je malo ležernije, ali i sada smo u nekakvom balonu. Soares i ja nigdje nismo mrdali iz hotela, osim u Roland Garros. Princip je, dakle, isti, sve su ostalo nijanse. Možda su Amerikanci bili malo pedantniji, ali nema previše razlika. Svakih četiri do pet dana imamo test na koronu. Koncentrirani smo na tenis i jedva čekamo subotu.

Finalni meč na rasporedu je u subotu od 15 sati.


Tenisači, parovi, polufinale: Pavić, Soares - Cabal, Farah 7:6(4), 7:5, Krawietz, Mies - Mektić, Koolhof 6:3, 7:5.

Linker
24. travanj 2024 04:16