Dino Prižmić (arhiva)

 GORAN SEBELIC Cropix
DINO PROTIV NOVAKA

Meč karijere mladog Hrvata: ‘Bit će pun stadion, a pokušat ću igrati svoj najbolji tenis, bez puno stresova‘

Prvi meč u životu u glavnom ždrijebu nekog Grand Slama igrat će u nedjelju protiv Novaka Đokovića
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 13. siječanj 2024. 15:14

Znate onu "pazi što želiš, jer bi ti se moglo i ostvariti". Uglavnom se ta izreka primjenjuje za one koji u biti ne znaju što žele, pa govore samo površne želje. No, to nije bio slučaj i s Dinom Prižmićem kada je u intervjuu za SN prije malo više od godine dana vrlo ciljano i smisleno odgovorio na pitanje ima li teniskog uzora.

- Nemam ga zapravo, makar mi je najdraži igrač Novak Đoković, oduvijek, otkad sam počeo igrati tenis. Jasno da bih zbog toga, ako ću ikad dobiti priliku u sljedećim sezonama, protiv njega najviše volio igrati, makar bih htio igrati protiv svih vrhunskih tenisača. Ali, Novak je po meni nekako poseban, pogotovo taj njegov stil igre. Vjerujem da nitko na Touru ne želi igrat protiv njega, ali ja bih htio, čisto da vidim kakva je to razina tenisa i mogu li to uopće pratiti.

Rečeno - ispunjeno!

Jer velika hrvatska teniska nada u nedjelju će igrati svoj prvi meč u životu u glavnom ždrijebu Grand Slam turnira i bit će to ni manje ni više nego baš protiv prvog tenisača svijeta i rekordera sa 24 Grand Slam titule pa uz to još i rekordera Australian Opena, kojeg je osvajao čak deset puta.

Jasno, meč koji je zakazan za 9 sati ujutro po hrvatskom vremenu, kao prvi dvoboj večernjeg programa, igrat će se na najvećem stadionu u Melbourne Parku, Rod Laver Areni, koja je u međuvremenu postala skoro pa dnevni boravak za srpskog tenisača, s obzirom koliko vremena tamo provodi, odnosno koliko uspjeha je tamo ostvario.

image
TOM DUBRAVEC/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Tom Dubravec/imago Sportfotodienst/profimedia

Sve će to protiv sebe imati tek 18-godišnji Dino u svojoj premijeri na Grand Slam turnirima, makar on to nije nužno vidio kao nešto loše.

- Znam samo da će biti pun stadion i bit će to veliki trenutak za mene. No, pokušat ću se ponašati kao da je to samo jedan od uobičajenih mečeva, bez prevelikih stresova - poručio je putem službene web stranice Australian Opena mladi Splićanin, kojem je zbog tenisa unazad posljednjih nekoliko godina Zagreb postao baza.

Svakako ispravan pristup, reklo bi se, međutim teško će to biti izvedivo jer bit će to sve samo ne jedan od uobičajenih mečeva. Za Đokovića, doduše, da, ali za Prižmića ne. Praktički će sve oči teniskog svijeta biti uprte u Rod Laver Arenu, ne izravno zbog Prižmića, već zbog Novaka, ali bit će nemoguće isključiti se posve od atmosfere i šušura koji će pratiti meč prvog tenisača svijeta. Finale juniorskog Roland Garrosa, u kojem je Prižmić i pobijedio prošloga ljeta, ni izbliza se ne može mjeriti s pozornošću kakva ga čeka u preostalom vremenu uoči i kakva će biti tijekom samog meča protiv najtrofejnijeg tenisača u povijesti tenisa.

No, s druge strane, to je meč u kojem Dino doista nema što izgubiti, niti se zbog bilo čega brinuti, već mu može potpuno opušteno pristupiti jer to je savršena prilika za pokazati se cijelom svijetu u najboljem svjetlu. Bolje motivacije od toga mu ne treba.

- Samo želim ostati fokusiran na meč i odigrati svoj najbolji tenis - dodao je Dino.

U razdoblju otkad je izrekao spomenutu želju da igra protiv Đokovića do sada, kada će se to doista i dogoditi, puno se toga promijenilo u Prižmićevu životu, odnosno karijeri. Postao je u međuvremenu punoljetan, napunio je 18 u kolovozu, upisao je u međuvremenu i prve pobjede na ATP turnirima, osvojio turnir Challenger razine, očigledne su i fizičke promjene na tijelu jer tu je sada puno više mišića, napredovao je dodatno i taktički u igri, a najbolji pokazatelj kompletnog napretka jest ogroman skok na ATP ljestvici. Prije godinu dana je, naime, bio 450. na svijetu, danas je 178., a bio je i 155. prije koji mjesec. Malo je tenisača koji uspijevaju u tako kratkom roku toliko spustiti renking, štoviše kada se radi o onima koji se jesu tako strelovito probijali, govorimo top kategoriji (Đoković, Nadal...).

Prižmiću je ovo, inače, bio prvi pokušaj uopće u kvalifikacijama seniorskog Grand Slam u životu i odmah je uspio proći tri kola. Mnogima to ne uspijeva ni iz šest-sedam pa ni iz deset pokušaja. I to je još jedan pokazatelj Dinove vrijednosti o kojoj teniski stručnjaci i oni koji bolje znaju materiju već dugo pričaju. Jer Prižmić je već godinama na radaru, odnosno u tretmanu kao jedna od budućih teniskih zvijezda.

image
CHRIS PUTNAM/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Chris Putnam/shutterstock Editorial/profimedia

Pa će se i iz te perspektive promatrati i analizirati nedjeljni meč s Đokovićem. Ono što je posebno zanimljivo jest podatak da je Novak svoj prvi meč u karijeri na Grand Slam turnirima odigrao prije nego se Dino Prižmić i rodio!

I Srbin je također debi ostvario na Australian Openu, štoviše također u Rod Laver Areni, bilo je to u siječnju 2005. godine - Dino je rođen 5. kolovoza te godine. Đokoviću, tada tek 17-godišnjaku, prvi je protivnik bio Marat Safin, tada četvrti na svijetu, ali koji je 12 dana poslije meča s Đokovićem i osvojio Australian Open. Puno simbolike...

Kao što je simbolično da je Dino s tenisom počeo na sada već legendarnim Firulama, na kojima su svojevremeno počeli i Nikola Pilić i Željko Franulović i Goran Ivanišević (koji je sada, da i to "usput" spomenemo, Đokovićev trener) i Mario Ančić. Sva četvorica su ostvarila velike karijere, sva četvorica su bila i Top 10 na svijetu. Je li na tom putu i Dino Prižmić?

Još je možda malo rano o tome, ali svi "signali" do sada su ohrabrujući. No, prije svega slijedi mu prvo okršaj protiv najtrofejnijeg tenisača u povijesti. Nedjelja, Melbourne, Rod Laver Arena, 9 sati ujutro, Novak Đoković - Dino Prižmić.

Bez problema protiv Tunižanina

Da bi došao do Đokovića, Prižmić je morao dobiti tri meča kvalifikacija, svojih prvih u karijeri.

I nije dobro počelo jer izgubio je prvi set protiv Argentinca Navonea, ali to je bio jedini mali krivi korak koji je napravio. Sredio ga je u ostala dva seta sa 6:3, 6:2, pa potom u 2. kolu nadigrao sunarodnjaka i sugrađanina Duju Ajdukovića sa 7:5, 6:0, a posljednja prepreka na putu do glavnog ždrijeba bio mu je Tunižanin Aziz Dougaz (ATP 230).

I tu je Prižmić potpuno kontrolirao stvari na terenu i po velikoj vrućini u Melbourneu došao do pobjede sa 6:3, 6:4. Moglo je biti i puno uvjerljivije jer imao je Dino čak 11 break-prilika, ali devet je ljevoruki 26-godišnji Tunižanin uspio nekako spasiti.

Đoković u Australiji 1. kolo nije izgubio od - 2006.

Iako je u duhu sporta uvijek se nadati i očekivati pobjedu, ipak nije posve realno očekivati da će Dino u nedjeljnom meču pobijediti Novaka Đokovića.
Sugerira to i statistika, odnosno činjenica da je srpski tenisač posljednji put meč 1. kola na Australian Openu izgubio - 2006. godine. Bolji je od njega tada bio Amerikanac Paul Goldstein. No, već dvije godine kasnije Novak je u Melbourneu osvojio svoj prvi Grand Slam naslov u karijeri i prvi od deset na Australian Openu...
U međuvremenu je doživio još jedno rano ispadanje - u 2. kolu 2017. u režiji Denisa Istjomina - ali to je definitivno bila samo iznimka. Štoviše, tu 2017. je završio operacijom lakta i to mu je ostala jedina sezona od posljednjih 13 u kojoj nije osvojio makar jedan Grand Slam.

Hrvatsko 1. kolo

Dino Prižmić Novak Đoković
Borna Ćorić - Frances Tiafoe
Marin Čilić - Fabian Maroszan
Borna Gojo - Roberto Carballes Baena
Donna Vekić - Anastazija Pavljučenkova
Petra Martić - Ajla Tomljanović

U nedjelju kreću i Čilić i Ćorić

I ostala dva hrvatska muška predstavnika na Australian Openu igrat će mečeve 1. kola u nedjelju.

Marin Čilić u svom će prvom meču na Grand Slam turnir još od US Opena 2022. igrati protiv Mađara Fabiana Marozsana (ATP 65). Dvoboj je raspoređen u 1573 Arenu kao drugi meč dana, odnosno nakon dvoboja tenisačica Curenko - Bronzetti koje počinju u 1 sat u noći na nedjelju po hrvatskom vremenu.

Jedan od uopće najinteresantnijih okršaja 1. kola tenisača, po imenima barem, onaj je između Borne Ćorića i Francesa Tiafoea (ATP 17). Stoga su i dobili elitni termin - drugi meč večernjeg programa na Margaret Court Areni, odnosno drugi nakon 9 sati u nedjelju ujutro po hrvatskom vremenu, a prethodi im dvoboj tenisačica Wozniacki - Linette. (ij)

Linker
04. svibanj 2024 03:52