SEBASTIEN BOZON Afp
OKRŠAJ U FINALU

‘Ministrica sreće‘ na popravnom ispitu protiv velike senzacije koja je već ispisala povijest u Wimbledonu

Prva tenisačica arapskog porijekla i prva muslimanske vjeroispovijesti koja je igrala Grand Slam finale
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 15. srpanj 2023. 07:20

Čehinja Marketa Vondroušova i Tunižanka Ons Jabeur odlučivat će o pobjednici Wimbledona 2023.

I dok je prvo polufinale bilo poprilično jednosmjerno i potrajalo samo 75 minute koliko je trebalo Vondroušovoj da pobijedi Elinu Svitolinu sa 6:3, 6:3, sudar Jabeur i Arine Sabalenke ponudio je pravi teniski vatromet u tri seta, odnosno 2 sata i 20 minuta.

Tunižanka se pri tome spasila s ruba poraza jer gubila je set i 4:2 u drugom, no Sabalenka, aktualna pobjednica Australian Opena, nije uspjela ili nije znala zatvoriti dvoboj. Dapače, dočekala ju je ista sudbina kao i Elenu Ribakinu, koju je Jabeur “okrenula” na sličan način u četvrtfinalu. Tako se Ons donekle revanširala Ribakini za poraz u lanjskom finalu u All England Clubu, a sada se izborila za još jednu šansu da osvoji pobjednički pehar.

Tunižanka, koju u domovini i zbog njezine vedre naravi i zbog rezultata kojima usrećuje i inspirira sunarodnjake zovu ministrica sreće, prva je tenisačica iz Afrike, prva tenisačica arapskog porijekla i prva muslimanske vjeroispovijesti koja je igrala Grand Slam finale.

image
GLYN KIRK Afp

Kao Serena, ali bolje ne

S ovime je Jabeur ponovila Serenu Williams koja je bila posljednja igračica koja je u dvije uzastopne godine igrala finale na “svetoj travi” - 2018. i 2019. godine. Amerikanka je oba meča izgubila (Kerber, Halep), pa je to rijetka prilika kad ne bi bilo dobro “ponoviti” Serenu. Tunižanka (WTA 6) će biti velika favoritkinja protiv Vondroušove (WTA 42). I zbog aktualnog renkinga, ali i zbog načina na koji je došla do pobjeda nad tenisačicama koje su osvojile polovicu od posljednja četiri Grand Slama.

- Jako, jako teško bilo je primati Sabalenkine servise i udarce - rekla je Jabeur, koja je u tie-breaku prvog seta vodila 4:2, ali onda dobila samo jedan od sljedećih šest poena.

Kad je Bjeloruskinja povela 4:2 u drugom setu kraj se činio blizu jer Ons je dotad u meču imala samo jednu, i to jasno neiskorištenu break-šansu. Međutim...

- Zadržati stabilnost i kontrolirati emocije i kada ne ide po tvome, nešto je na čemu radim s mentalnim trenerom. Imala sam puno takvih situacija u karijeri, mogla bih knjigu napisati o tome. Stara ja bih tu izgubila meč i bila na putu kući, ali ponosna sam na sebe što sam se ovoga puta znala oduprijeti i znala pronaći snage za povratak - opisala je Tunižanka ključ pobjede.

image
GLYN KIRK Afp

Nanizala je četiri uzastopna gema s kojima je osvojila set i tako u pozitivnijem ritmu dočekala početak odlučujuće dionice. Malo po malo počela je preuzimati kontrolu meča, dok je istovremeno Sabalenka postajala sve nesigurnija u svojim udarcima i sve više gubila tlo pod nogama. Vodilo je to Bjeloruskinju u vrtlog grešaka iz kojeg je povremeno nalazila izlaz, no igra joj se potpuno urušila kada je izgubila servis za 2:4. Jabeur je brzo stigla do dvije nove break, ujedno i meč-lopte u sedmom gemu, ali je Arina na kratko odgodila kraj. I Tunižanka je, činilo se, postala malo nervozna, ali ipak je na petu meč-loptu priču zaključila asom.

Svitolina ostala na čekanju

Sabalenka je inače ovime, osim još jednog Grand Slam finala, propustila i priliku da postane prva igračica svijeta jer je mogla “skinuti” Igu Swiatek s broja 1.

Kako god, pak, prošlo subotnje finale, Marketa Vondroušova već je ostvarila crticu za povijest jer je postala prva tenisačica od 1963. godine koja je dohvatila finale Wimbledona, a da je izvan kruga nositeljica. Čehinja, koja je prije četiri godine igrala finale Roland Garrosa, sada je ponovo stigla na korak do vječne Grand Slam slave pobijedivši u polufinalu Elinu Svitolinu sa 6:3, 6:3.

Za obje je zapravo ulog bio jednak, jer i Ukrajinka također nije bila nositeljica, odnosno njihov međusobni dvoboj bilo je prvo polufinale u Open eri (od 1968.) u kojoj nijedna tenisačica nije bila nositeljica. Posljednja, pak, finalistica Wimbledona bez statusa nositeljice bila je 1963. godine Billie Jean Moffitt (koja tada još nije preuzela svoje kasnije prezime King), koja je izgubila od Margaret Smith (koja tada još nije preuzela svoje kasnije prezime Court).

image
SEBASTIEN BOZON Afp

Punih 60 godina, dakle, čekao se netko poput Vondroušove za novo iznenađenje.

- Nikad nisam mislila da mogu biti tako dobra na travi - izjavila je Marketa, koja je prije ovog Wimbledona imala omjer tek 4-11 u karijeri na travi.

Ovo joj je peti Wimbledon, a u prva četiri je zajedno dosad imala - jednu jedinu pobjedu. A sada je nanizala šest u desetak dana, i to ne bilo kakve, jer tu su bile i četiri suparnice koje su bile nositeljice - Veronika Kudermetova (12. nositeljica), Donna Vekić (20.), Marie Bouzkova (32.), Jessica Pegula (4.).

Svitolina trenutačno nema takav rejting, ali kao nekadašnja treća tenisačica svijeta također spada u “top kategoriju” tenisačica. Ipak, 28-godišnjakinja iz Odese i dalje će morati čekati na svoje prvo Grand Slam finale, a ovo joj je treći poraz u polufinalima (Wimbledon 2019., US Open 2019.).

Suprug kod kuće čuva mačku

Vondroušovoj je, pak, ovo bio debitantski meč na Središnjem terenu Wimbledona, ali kao da je to nije impresioniralo. Jer nakon početnog ispitivanja snaga te razmjene po jednog break sa svake strane, od 3:3 u prvom setu kao da je postojala samo Vondroušova na terenu. Nanizala je, naime, sedam ekspresnih uzastopnih gemova te unutar tog segmenta osvojila prvi set (6:3) i povela u drugom 4:0.

image
ADRIAN DENNIS Afp

Svitolina je srljala u poraz, slagala grešku za greškom i djelovalo je kao da će to biti najnezanimljivije polufinale ikad. Međutim, odjednom je Ukrajinka, u svom tom očaju, uspjela nekim čudom okrenuti tijek zbivanja na terenu te vratila dva breaka (3:4), podsjetivši da je “okretala” prethodne mečeve i protiv Azarenke i Swiatek. Međutim, uslijedile su onda sa Svitolinina reketa nove tri greške i jedna dvostruka na servisu, što je opet prebacilo inicijativu na Vondroušovu, koja je odservirala za meč.

I novo Grand Slam finale. Četiri je godine prošlo od prethodnog u Roland Garrosu, no u međuvremenu je učestalo prolazila kroz krize i razdoblja s ozljedama.

- Samo prošle godine nisam igrala šest mjeseci zbog ozljede zapešća. A nakon svake stanke i ozljede ne znaš kako ćeš se vratiti, hoćeš li opet se vratiti na razinu kao prije. Zato sam jako sretna što mogu biti ovdje i što mogu opet igrati dobar tenis - rekla je Čehinja.

- Pripreme za finale? Samo ću malo “chillati” s prijateljima i družiti se s obitelji.

Valjda do subote iz Češke stigne i suprug. On je, naime, dosadašnji dio turnir proveo u njihovu domu u Pragu jer “morao je raditi i brinuti se o našoj mački”, objasnila je Marketa Vondroušova.

Linker
08. svibanj 2024 01:12